Sağlıklı Beslenme ve Egzersiz Her Üç Kanserden Birini Önlüyor

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Mart 02, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerWebMD'de 26.02.2009'da yayınlanan bu habere göre Amerika'da görülen kanser türlerinin %24'ü; sadece besleyici bir diyet, fiziksel aktivite ve kilo kontrolü sayesinde önlenebiliyor. Habere konu olan araştırmada, 12 kanser türündeki önleme oranları da verilmiş.

Birleşik Devletler'de görülen kanser türlerinin üçte biri önlenebiliyor, üstelik buna sigara kullanmayarak önlenebilen kanser türleri dahil değil.

Bu bilgi Dünya Kanser Araştırma Fonu (WCRF) ve onun kardeş organizasyonu olan Amerikan Kanser Araştırmaları Enstitüsü (AICR) tarafından yayınlanan bir raporda yer aldı.

Bu rapora göre WCRF ve AICR, Amerika'da besleyici bir diyet, egzersiz ve sağlıkli bir kiloya sahip olmanın kanseri türlerini aşağıdaki oranlarda önleyeceğini öngörüyor :

* Meme kanserinde %38
* Kolon kanserinde %45
* Akciğer kanserinde %36
* Pankreas kanserinde %39
* Mide kanserinde %47
* Yemek borusu kanserinde %69
* Mide, yutak ve gırtlak kanserinde %63
* Rahim kanserinde %70
* Böbrek kanserinde %24
* Safra kesesi kanserinde %21
* Karaciğer kanserinde %15
* Prostat kanserinde %11

Rapora göre Amerika'da diyet, egzersiz ve kiloyu kontrol altına almak, bu 12 kanser türünü toplamda %34 oranında, tüm kanser türlerini ise %24 oranında önlüyor.

Bu öngörülere büyük resime, yani bütün nüfus üzerindeki etkiye bakılarak varılmış, bir bireyin kansere yakalanma şansına bakılarak değil.

Rapor ayrıca dünyada sağlıklı yaşamı savunan hükümetler, endüstriler, okullar, medya ve diğer kurumlar için de çeşitli ipuçları içeriyor. Bu önerilerden bazıları şunlar :

* Yeni ürünler insanları yürümeye ve bisiklete binmeye teşvik etmeli.
* Hükümet ve okul kafetaryaları sağlık yiyecek ve içecekler sunmalı.
* Yiyecek ve içecek endüstrisi sağlık besinler için diğer besinlere göre daha adil bir fiyat belirlemeli ve şekerli içeceklerle çocuklar için zararlı olan sağlıksız yiyecekleri satmayı durdurmalı.
* İşyerleri emzirmeyi destekleyen bir ortama ve yönetmeliğe sahip olmalı.
* Medya kanseri önlemeye destek olmalı

Amerikan Kanser Derneği Beslenme ve Fiziksel Aktivite Bölümü Başkanı Colleen Doyle bu önerilerin Amerikan Kanser Derneği'nin toplumsal hareket önerileriyle aynı çizgide olduğunu vurguluyor ve şöyle diyor : "Obezite salgının önüne geçmek, insanların daha sağlıklı beslenebilmesi ve daha fiziksel olarak daha hareketli olabilmesi için ulusal, bölgesel ve yerel yönetmeliklerde değişiklik içeren adımların atılması ve stratejiler geliştirilmesi gerekiyor."

Daha önce kanseri önleme konusunda ipuçları yayınlamış olan WCRF/AICR, kanseri önlemenin, kanseri tamamen yok etmek olmadığını, kansere yakalanma olasığını azaltmak olduğunu vurguluyor.

Kanseri tetikleyen birçok etmen vardır. Bazı etmenler, örneğin ırsi özellikler, sizin kontrolünüzde değildir. Sağlıklı bir yaşam, kanser riskini tamamen ortadan kaldırmaz, ancak kimseye zararı da yoktur. Kanseri tedavisinde erken teşhiş en önemli şey olduğundan, doktorunuzdan rutin kanser testleri talep etmeyi unutmayın.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Sağlıklı Beslenme ve Egzersiz Her Üç Kanserden Birini Önlüyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar