Tekrarlayan Meme Kanserinde Erken Teşhis Önemli

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Mart 19, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Meme KanseriBusiness Week'te dün yayınlanan habere göre erken teşhis tekrarlayan meme kanserinden kaynaklanan ölümleri azaltabilir. Habere konu olan çalışma hem aynı göğsünde hem de farklı göğsünde tekrarlayan meme kanseri olan kadınları baz aldığı için önceki benzer çalışmalardan ayrılıyor.

Uluslararası bir araştırmaya göre, tekrarlayan meme kanserinin erken teşhisi ölümleri neredeyse yarı yarıya önleyebilir.

Araştırmacılar İtalya, Floransa'daki tıp merkezinde 1998 ve 2005 yılları arasında tedavi görmüş ve ikinci kez meme kanserine yakalanmış 1044 kadından elde edilen verileri incelediler. Bu kadınlardan 455'inin aynı göğsünde (ipsilateral), 589'unun ise diğer göğsünde (kontralateral) meme kanseri tekrarlamıştı. Vakaların yüzde 33'ünce belirti görülürken, yüzde 67'sinde belirti görülmedi.

Araştırmaya göre, belirti olmayan evrede erken teşhis halinde hayatta kalma oranı yüzde 27 ila 47 arasında artıyor.

Araştırmacılar ayrıca tekrarlayan meme kanserinin tespiti için mamografinin klinik muayane göre daha etkili olduğunu buldular (yüzde 86'ya karşın yüzde 57). Ancak buna rağmen vakaların yüzde 14'ü ancak klinik muayene ile teşhis edildi.

Belirtisiz (asemptomatik) kanserler, belirtili (semptomatik) kanserlere göre daha küçüktü ve erken evrelerdeki kanser asemptomatik olan kadınlarda semptomatik olan kadınlara göre daha yaygındı (yüzde 58'e yüzde 23). Semptomatik olan kadınlara göre daha az sayıda asemptomatik kadında kanserin yayılabileğinin bir işareti olan nod metastazı görüldü.

Araştırma 17.03.2009 tarihinde online olarak Annals of Oncology dergisinde yayınlandı.

Araştırma başkanı ve Avustralya'daki Sidney Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü doktorlarından Nehmat Houssami şöyle diyor : "Çalışmamız tekrarlayan meme kanserinde erken teşhisin önemine ilişkin yeni kanıtlar sunuyor. Biz erken ve asemptomatik teşhisin etkilerini tahmin etmeye çalıştık ve sonuçlarımızın önceki araştırmalara göre daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Buna ek olarak diğer çalışmalar sadece bir meme kanseri türü üzerineyken, bizim çalışmamız hem ipsilateral hem de kontralateral meme kanserindeki erken teşhis üzerine. Yani tahminlerimiz meme kanserine böyle yaklaşımda bulunan klinisyenler için daha faydalı olabilir."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Tekrarlayan Meme Kanserinde Erken Teşhis Önemli

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar