Docetaxel Eklenen Üçlü Kemoterapi, Gırtlağın Alınmasını Engelliyor

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Mart 26, 2009 | 1 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Gırtlak KanseriAmerikan Kanser Derneği'nin haberine göre gırtlak kanseri hastalarına uygulanan cisplatin ve 5-fluorouracil'den oluşan stardart kemoterapiye docetaxel'in eklenmesi, hastaların gırtlaklarının alınmasını önleyebilir ve yaşam kalitesini yükseltebilir.

Fransız araştırmacıların bulgusuna göre lokal olarak ilerlemiş gırtlak kanseri hastalarına (laryngeal and hypopharyngeal kanseri) uygulanan 3 ilaçlı bir kemoterapinin yardımıyla, hastaların operasyonla gırtlaklarının alınmasının önüne geçilebilir.

İleri derecede gırtlak kanseri (larenks kanseri) olan hastaların çoğuna larenjektomi (gırtlağın alınması) uygulanıyor ve bu işlemin birçok zorlu yan etkileri bulunuyor. Hastanın konuşması tamamen imkansız hale geliyor, birçok hasta yutma zorluğu çekiyor ve nefes borularında açılan kalıcı delik yüzünden kendini topluma izole ediyor.

Docetaxel Eklenen Üçlü Kemoterapi, Gırtlağın Alınmasını EngelliyorAraştırmacılar, hastaların gırtlaklarının alınmaması için farklı tedavi yöntemleri arıyorlar. Bu sebeple bu araştırmanın sonuçları umut vadediyor.

Daha önce yapılan çalışmalar cisplatin ve 5-fluorouracil'e eklenen docetaxel'in sadece cisplatin ve 5-fluorouracil ile yapılan standart tedaviye göre hastanın ömrünü uzattığını ve tümörün büyümesini yavaşlattığını gösteriyordu.

Fransa'daki Centre Hospitalier Regional et Universitaire de Tours doktorlarından Gilles Calais ve arkadaşları lokal laryngeal and hypopharyngeal kanseri hastası 213 kişiyi tedavi etmeyi başardılar. Bu hastalara gelişigüzel olarak cisplatin ve 5-fluorouracil; veya cisplatin, 5-fluorouracil ve docetaxel'den oluşan üçlü bir kempoterapi verildi. Tedaviye tepki veren hastalara ayrıca radyoterapi uygulandı ve bu hastalara cerrahi operasyon yapılmadı. Araştırmacılar 3 yıl sonra hastalardaki gırtlağın korunması, toksik etkiler ve genel tepki oranlarını karşılaştırdı.

3 yıl sonra çıkan sonuçlara göre diğer ilaçlarla beraber docetaxel alan hastaların yüzde 70'inin gırtlakları alınmadı. Diğer grupta bu oran yüzde 58'de kaldı. Ayrıca Docetaxel alan gruptaki hastaların tümörlerinde kemoterapi ile belirgin küçülme gözlendi (yüzde 80'e karşı yüzde 59.2), ancak bu gruptaki hastalarda diğer gruba göre enfeksiyon ve saç dökülmesi gibi yan etkiler daha fazla görüldü. Araştırmacılar her iki gruptaki hayatta kalma oranı arasında bir fark bulamadılar.

Radyoterapiden önce 3 ilaçla uygulunan kemoterapi ilerlemiş gırtlak kanseri hastalarının gırtlaklarının alınmasını önleyebilir ve bunun sonucu olarak yaşam kalitelerini yükseltebilir. Bu bulgunun diğer baş ve boyun kanseri türlerinin tedavisinde uygulanabilmesi için daha çok araştırma yapılması gerekiyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Docetaxel Eklenen Üçlü Kemoterapi, Gırtlağın Alınmasını Engelliyor

Blog Widget by LinkWithin

1 yorum

  1. Adsız // 26 Mart 2009 23:46:00 GMT+2  

    merhabalar. tosuncuk.com'daki yorumunuz için teşekkür ederim siteniz gayet başarılı.. başarılarınızın devamını dilerim...

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar