Statin Tedavisi, Meme Kanserini Önlemede Etkili Değil

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Mart 09, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Meme KanseriAmerikan Kanser Araştırmaları Birliği'nin web sitesinde 05.02.2009 tarihinde yayınlanan habere göre, Ulusal Kanser Entitüsü desteğiyle hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma, kandaki kolesterol ve trigliserid denilen yağların (lipidler) düzeyini azaltmak için kullanılan statinlerin, meme kanserini önlemeye etkisi olmadığını gösteriyor.

Amerikan Kanser Araştırmaları Birliği'nin bir dergisi olan Kanser Kanser Önleme Araştırması'nda yayınlanan bir rapora göre, hayvanlar üzerinde yapılan bir çalışma meme kanserini önlemek için verilen statinlerin kısıtlı ektisi olduğunu gösterdi.

Lipitor ve Zocor gibi isimlerle satılan statinler, genellikle kolestrolü düşürmek ve kalp krizini önlemek için veriliyor ve neredeyse dünyadaki tüm ünlü kardiyologlar statinlerin çok önemli bir işlevi olduğu konusunda hemfikirler.

Bu ilaçların kansere önlemedeki etkisi her zaman tartışmalı olmuştur. İleriye bakmak yerine geçmişe odaklanan ve kara karıştırıcı faktörleri konu alan epidemiolojik araştırmalar, meme kanseri sözkonusu olduğunda karmaşık sonuçlar vermiştir.

Ulusal Kanser Entitüsü (NCI) desteğiyle, bilim adamları Dr. Ronald Lubet (bir NCI program direktörü) ve Dr. Clinton Grubbs (Birmingham Alamaba Üniversitesi Kemoönleme Merkezi direktörü), statinlerin ER pozitif (östrojen reseptör pozitif) ve ER negatif (östrojen reseptör negatif) meme kanserini önleyip önlemediğini tespit etmek için bir çalışma gerçekleştirdi.

Bu çalışmada bilim adamları atorvastatin and lovastatini test ettiler. Lubet şöyle diyor : "Her iki statinden de gerçek bir etki göremedik. Önceki çalışmalar statinlerin damardan verildiğini bir yöntemle verildiğinde, meme kanseri üzerinde limitli bir etkisi olduğunu göstermişti. Ancak insanlar statini bu yolla almıyorlar."

Farelere 125 ya da 500 mg/kg atorvastatin verildi ancak ilaç östrojen reseptör pozitif meme kanserinin tekrar oranını etkilemedi. Aynı şekilde östrojen reseptör negatif meme kanseri üzerinde de bir etkisi olmadı.

Buna karşılık farelere 0.4 mg tamoxifen ya da 80 mg bexarotene verildiğinde meme kanserinin tekrarlama oranında gözle görünür bir düşüş oldu. Bu ilaçlar atorvastatin ile karıştırıldığında artı bir fayda sağlanmadı.

100 ve 500 km/kg lovastatin verildiğinde de belirgin önleyici bir etki görülmedi.

Lubet statin kullanımı ve kanseri önleme üzerine araştırmaların devam edeceğini söylüyor : "Statinlerin meme kanseri üzerindeki etkisi her zaman bir soru işareti olmuştur. Fakat şu noktada mevcut klinik araştırmalara göre statinlerin genel olarak meme kanserini önlediğini söyleyemeyiz."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Statin Tedavisi, Meme Kanserini Önlemede Etkili Değil

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar