Denosumab, Kemik Metastazı Olan Meme Kanseri Hastalarının Yeni İlacı Olabilir

KanseriTedaviEt.com | Salı, Temmuz 14, 2009 | 1 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Meme KanseriForbes'in haberine göre; çok yakından takip edilen bir araştırma, Amgen'nin kanseri ilacının Wall Street'in beklediğinden daha etkili olduğunu gösteriyor.

Amgen ilaç şirketinin yayınladığı bir basın bültenine göre Amgen'in deneysel ilacı Denosumab, ilerlemiş meme kanserinin kemiğe zarar vermesini önlemede Novartis'in Zometa isimli ilacından çok daha etkili.


Bu haberle birlikte Amgen'in hisseleri yüzde 13 değer artışıyla 59.30 dolara fırlarken, Novartis'in yüzde 1.7 oranında değer kaybederek 38.90 dolara düştü.

Dana-Farber Kanser Enstitüsü Meme Onkolojisi Merkezi direktörü Eric P. Winer "Kemik metastazı olan kadınlar için bu iyi bir haber" diyor. Amgen'le hiç bir finansal bağlantısı bulunmayan Eric, sonuçları görünce çok şaşırmış ve umutlanmış, ancak son kararlar verilmeden önce yayınlanan tüm verilerin incelenmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Winer ayrıca ilacı kullanan kadınların, tümörün kemiklere yayılması sonucu kırık ve ağrı yaşanma sıklığını da azalttığını ekliyor. "Halihazırda metastatik meme kanseri olup da çok iyi bir hayat yaşayan birçok insan var. Bu tip ilaçlar işte bunu sağlıyor."

Kanseri kemiklere yayılan hastaların kullandığı ana ilaç, Novartis firmasının ürettiği Zometa. Bu ilaç, Fosamax gibi osteoporoz (kemik erimesi) ilaçlarıyla aynı sınıfta yer alıyor ancak yüksek kırık riski olan hastalara damar yoluyla çok yüksek dozda veriliyor.

DenosumabDenosumab isimli enjeksiyon ise tamamen farklı bir yolla etkisini gösteriyor ve Zometa'ya tepki vermeyen hastalarda etkili olabiliyor. İlaç şu anda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nden osteoporoz tedavisinde kullanılmak üzere onay bekliyor. Kanser hastalarında kullanılmak üzere ek bir onay alması satışları artırabilir.

Ancak kötü bir haber var: Denosumab az rastlanıyor olsa çene bölgesinde kemik ölümüne yol açıyor. Zometa gibi diğer ilaçlar da aynı yan etkiyi yapıyor ancak bazı çevreler Denosumab farklı bir mekanizmayle işlediği için bu yan etkinin olmayacağını sanıyordu. Amgen'in araştırma direktörü Roger Perlmutter bunun, kemik erimesini önleyen tüm ilaçların yüksek dozda kullanılması halinde bu yan etkiye sebep olacağı anlamına gelebileceğini söylüyor.

Amgen çene bölgesinde oluşan yan etkiyle ilgili olarak kesin bir sayı vermedi ancak Wall Street analistleri ve doktorlar, veriler yayınlandığı zaman sonuçları çok dikkatli bir şekilde inceleyecekler.

Amgen'in basın bülteninde çok az detaya yer verilmiş. Ancak şirket Zometa ile karşılaştırıldığında Denosumab'ın ilk kırıkları, kemik ameliyatını, kemik üzerindeki diğer yan etkileri geciktirdiğini ve kemiğe bağlı komplikasyonların sayısını düşürdüğünü söylüyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Denosumab, Kemik Metastazı Olan Meme Kanseri Hastalarının Yeni İlacı Olabilir

Blog Widget by LinkWithin

1 yorum

  1. Adsız // 15 Aralık 2009 16:47:00 GMT+2  

    Lütfen artık kemoterapisiz tedavi yöntemleri geliştirilsin, insanlar insanca tedavi görsünler,saçlarıyla,kaşlarıyla ve bütün uzuvlarıyla hayatlarına devam edebilsinler. Yıl 2010 oldu hala doğru düzgün bir tedavi yöntemi yok. En iyi tedavide bile bir insanın hayatı zaten mahvoluyor, göğsüm alınmadan saçım kaşım dökülmeden de hayatıma devam etmek istiyorum. 2010 yılında bunu başarmak nasıl bu kadar zor olabilir?

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar