Ses Dalgaları (HIFU), Prostat Kanserini Daha Az Yan Etkiyle Tedavi Ediyor

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Temmuz 17, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Prostat KanseriCancer Reseach UK'in haberine konu olan, British Journal of Cancer'da yayınlanan bir çalışmaya göre, prostat kanseri cerrahi müdaheleye gerek kalmadan ve daha az yan etkiyle tedavi edilebilir.

Kanseri henüz yayılmamış 172 erkekten oluşan bir grup yüksek yogunluklu odaklanmis ultrason (High-Intensity-Focused Ultrasound / HIFU) kullanılarak tedavi edildi. Tedavide kanser hücrelerini öldürmek için ses dalgaları kullanıldı. Deney Londra'da iki farklı merkezde yapıldı.

HIFUDeneye katılan erkekler HIFU tedavisi gördükten ortalama 5 saat sonra taburcu edildi. Prostat kanseri genellikle cerrahi veya radyoterapi ile tedavi ediliyor. Cerrahi müdahele sonrası genelde iki veya üç gün istirahat ve radyoterapi sonrasında bir aya kadar günlük tedavi gerekiyor.

Gruptan 159 erkek bir yıl sonra kontrolden geçti. Bu erkeklerin dörtte üçünde prostat kanserinin biyokimyasal tekrarı görülmedi.

Bağırsak ve idrarını tutamama problemleri görülen hasta sayısı da oldukça azdı. Bir yıl sonra verilerine ulaşılabilern her 12 hastadan 8'i güçlü ve sağlıklıydı.

Bu karşılaştılmalı bir çalışma değil ancak cerrahi müdahele ve radyoterapi gören hastaların yüzde 5 ila 20'sinde idrarını tutamama ve yarısında da cinsel iktidarsızlık ortaya çıkması bekleniyor. Ayrıca radyoterapi gören hastaların yüzde 5 ila 20'sinde ishal, ağrı ve kanama gibi yan etkiler görülebiliyor.

Deneyi yürüten Dr. Hashim Ahmed "Bu çalışmalar ilerde HIFU tekniğiyle erken evre prostat kanserinin daha az yan etkiyle tedavi edilebileceğini gösteriyor. Ancak henüz bu yöntemin geleneksel tedavi yöntemlerinden daha etkili olup olmadığını bilmiyoruz. Bu tedavinin uzun vadeli etkilerini görebilmemiz için daha büyük hasta grupları üzerinde daha uzun süreli çalışmalar yapılması gerekiyor." diyor.

HIFU teknolojisiyle, tam isabetle hedeflenen miktardaki dokular 80-90◦C sıcaklığa kadar ses dalgalarıyla ısıtılıyor. Bütün prostat tedavi edilebileceği gibi, bu çalışmadaki gibi sadece kanserli bölgeler de tedavi edilebiliyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Ses Dalgaları (HIFU), Prostat Kanserini Daha Az Yan Etkiyle Tedavi Ediyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar