Mide Küçültme ve Gastrik Bypass Ameliyatları, Kadınlarda Kanser Riskini Azaltıyor

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Temmuz 01, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerMedicineNet'in haberine göre, İsveç'ye yapılan yeni bir araştırmanın sonuçları, bariatik cerrahinin obez kadınlarda kanseri riskini yüzde 42 oranında azaltığını gösteriyor. Erkeklerde herhangi bir azalma görülmese de bulgular, benzer etkilerin ilaçlar veya cerrahi olmayan müdahelerler yaratılması için büyük önem taşıyor.

10 yıl süren bu araştırmanın sonuçları The Lancet dergisinde yayınlandı. Bulgular obez kadınların, kilo vermeye çalışmak yerine bariatrik cerrahi (Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde olup diğer yöntemlerle kilo vermeyi başaramayan, kilo nedeniyle sağlığı tehlike altında olan insanlara uygulanan kilo verdirme amaçlı cerrahi girişimlerdir. Başlıca yöntemler mide küçültme ameliyatları ve gastrik bypass operasyonlarıdır.) operasyonlarıyla riski yüzde 30 civarında azaltabileceğini gösteriyor.

Gothenburg Üniversitesi'nden Dr. Lars Sjostrom "Yüzde 42 azalma oldukça güçlü bir etki. Statin ilaçları kalp riskini azaltmak için yaygın biçimde kullanılır ve riski yüzde 20 civarında azaltır. Statin etkisiyle karşılaştırılda bu oldukça güçlü bir sonuç" diyor.

Mide Küçültme ve Gastrik Bypass Ameliyatları, Kadınlarda Kanser Riskini AzaltıyorAncak bu etki erkekler üzerinde görülmedi. New York'taki Lenox Hill Hastanesi obezite ameliyatları başkanı Dr. Mitchell Roslin "Bunun sebebi birçok tümörün cinsiyet hormonlarıyla bağlantılı olması olabilir. Bu tür kanserleri kadınlarda erkeklere nazaran daha çok görülüyor" diyor. "Birçok yağ ile bağlantılı tümör var and çoğunlukla bunların cinsiyet hormonlarının yağda çözülüyor olması gerçeğiyle bir bağlantısı mevcut. Eğer kişi hastalık derecesinde obez ise, görülen hormonal değişimler belirgin oluyor. Kısırlık, adet düzensizliği, çok ağıt adet görme gibi sorunlar obez kadınlarda daha çok görülüyor."

Sjostrom kanser riskinin azalması sadece kadınlarda görülse de, bulguların erkekler için de umut taşıdığını söylüyor.

Bunun sebebi gizemli bir bulguya bağlı : Kansere karşı korunma, kadınların ne kadar kilo verdiği ve ne kadar az yedikleriyle doğrudan bağlantılı değil.

Sjostrom "Eğer hangi mekanizmaların gastrik ameliyatlardan sonra korunma sağladığını anlayabilirsek, bu etkiyi ilaçlarla ve cerrahi olmayan müdaheleler gerçekleştirmemiz mümkün olabilir" diyor. "Kısacası kadınlarda kanser riskini azaltan mekanizmayı anlamak çok büyük önem taşıyor. Sonrasında bugün anlamlandıramadığımız koruyucu tedavileri geliştirmeye başlayabiliriz."

İngiltere'deki Manchester Üniversitesi doktorların kanser cerrahı Andrew G. Renehan, Sjostrom'ın çalışmasını konu alan bir makalesinde "Obeziteye bağlı kanserlerin tersine çevrilebilir olduğunu görmek cesaret verici" diyor. "Obeziteye bağlı kanseri türleri (meme kanseri, endometriyal kanser, kalın bağırsak kanseri, böbrek kanseri) sigara kullanımıyla ilgili değildir. 40 yıldır sigara kullanımını azaltmaya çalışıyoruz. Şimdi elimizde riski düşürebileceğimiz kanserlerden oluşan yeni bir liste var."

Renehan, insanların bu araştırmanın sonucundan "obez olmakta sorun yok" anlamını çıkarmayacaklarını umuyor. "Bu sonuçlar bize, obez hastalardaki kanseri daha az yıkıcı tekniklerle önlemenin yolunu bulmamızı sağlayacak çalışmaları geliştirmemiz için bir platform sağlıyor."

Roslin de, obeziteyi önlemenin veya erkenden tedavi etmenin, cerrahi operasyonun tek çözüm olduğu zamana kadar beklemekten daha iyi olduğuna katılıyor. "Yağ hücreleri çok ama çok aktif hücrelerdi. Birçok hastalıkta gördüğümüz şey şu; eğer obeziteyi kararlı bir şekilde tedavi ederseniz, herşey belirgin bir şekilde daha iyiye gidiyor. İnsanları geç olmadan daha az şiddetli yöntemlere tedavi etmeliyiz. Yani obeziteyi elimizdeki her bir kaynağı kullanmalıyız."

Ancak kişi çok aşırı derecede obez ise, faydası olmayacak tedaviler için zaman harcamaya gerek yok.

Roslin "davranışsal tedaviler kısa bir zaman içerisinde işe yaramıyorsa, cerrahi proserdürler hızlıca uygulanmalı" diyor. "Böylece hastalarımızın diabet ve kalp hastalıkları gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma ihtimali ve şimdi ortaya çıktığı üzere kansere yakalanma riski azalır."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Mide Küçültme ve Gastrik Bypass Ameliyatları, Kadınlarda Kanser Riskini Azaltıyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar