Nano-Robotlar Kansere Karşı Kullanılacak

KanseriTedaviEt.com | Salı, Mayıs 18, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerBilim insanları DNA’dan yapılmış örümcek benzeri moleküler robot ürettiler. Nano-robotlar vücut içinde gezintiye çıkabilecek, hasarlı dokuları iyileştirebilecek, kanserli hücreleri teşhis edip yok edebilecek.

ABD’nin New York kentindeki Columbia Üniversitesi bilim insanlarının ürettikleri DNA’dan yapılmış örümcek benzeri moleküler robotları kanser dahil birçok hastalığın tedavisinde kullanılabilecek. Robotlar atardamarları temizleyebilecek, hastalıkları saptayabilecek, hasar görmüş dokuları iyileştirebilecek.

Bilgileri not ediyor

Columbia Üniversitesi’nden bir uzmanlar ekibinin ürettiği robot örümceğin uzunluğu sadece 4 nanometre. “Vücudu” streptavidin proteininden oluşan nano-örümcek, bir şekilde DNA sarmalını takip ediyor.

Hızlanması gerek

Nano örümceklerNano-örümcek, atom gücüyle çalışan mikdoskop aracılığıyla izleniyor. Robot, bulunduğu çevreyi algılayıp ona göre reaksiyon göstermek üzere programlanabiliyor. Bu robotların bir özelliği de hücre yüzeyindeki, örneğin kanserojen hastalığı saptayabilip, yok edilmesi gerektiğini not edebiliyor.

Uzmanlar, bu robo-örümceğin şu anda 100 nanometre yol alabildiğini belirtiyorlar. Bundan böyle uzmanların, robo-örümceğin nasıl daha hızlı gitmesinin ve daha programlanabilir olmasının sağlanması üzerine yoğunlaşacakları ifade ediliyor.

Kaynak : Hürriyet

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Nano-Robotlar Kansere Karşı Kullanılacak

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar