Sutent, Pankreas Nöroendokrin Tümörlerinin Tedavisinde Kullanılabilir

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Ocak 27, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Pankreas KanseriWebMD'nin haberine göre yeni bir ilaç, Apple'ın CEO'su Steve Jobs'un da yakalandığı az rastlanan bir pankreas kanseri için tedavi şansı vadediyor. İlaç tümörü besleyen maddelerin engelleyerek büyümesini önlüyor.

Yeni bir çalışmada Sutent isimli ilacı kullanan ilermiş pankreas nöroendokrin tümörleri olan 171 kişinin hastalıklarının ilerlemesi normalin iki katı zaman aldı. Kanserin gelişimi plasebo alan hastalarda 5.5 ay sürerken, Sutent alan hastalarda bu sürenin 11.4 ay olduğu görüldü. Fransa Clichy'deki Beaujon Hastanesi doktorlarından Eric Raymond ilacın aynı zamanda kanser riskini yüzde 60 oranında azalttığını söylüyor.

Bulgular geçtiğimiz günlerde Orlando'da düzenlenen 2010 Gastrointestinal Kanserler Sempozyumu'nda sunuldu.

Raymond "18 yıldan beri ilk defa bir ilaç bu hastalar üzerinde etkili oldu" diyor.

Chapel Hill'deki Kuzey Carolina Kanser Hastanesi başhekimi Richard M. Goldberg "Bu tümörler ender görülmelerine rağmen hastaların hayatlarını kısıtlıyor. Bu yeni çalışma sayesinde hastalığın tedavisinde ilerleme kaydedeceğimize inanıyorum" diyor.

SutentPankreas kanseri hastalarının yüzde 1'inde pankreas nöroendokrin tümörleri görülüyor. Amerikan Kanser Derneği'nin verilerine göre 2009'da ABD'de 42.500 kişiye pankreas kanseri teşhisi kondu.

Uzmanlar erken teşhis edilirse nöroendokrin tümörlerinin vücuda yayılmadan önce genellikle cerrahi müdahale ile alınabileceğini söylüyorlar.

Nöroendokrin tümörler ayrıca diğer pankreas tümörlerine göre daha yavaş büyüyorlar. Raymond "Ancak bir kez yayılmaya başladılar mı, çok hızlı yayılabilirler" diyor.

Raymond ilerlemiş nöroendokrin tümörleri olan kişilerin çok az tedavi seçeneği olduğunu söylüyor. Kemoterapi gören hastaların hastanede yatması gerekirken, aynı zamanda kusma, bulantı ve saç kaybı gibi yan etkilere katlanmaları gerekiyor. Raymond tedavinin hastaların sadece üçte birinde etkili olduğunu söylüyor.

Sutent isimli ilaç tümörü besleyen kan damarlarını engelliyor ve tümörün büyümesi için gereken besinleri durduruyor. İlaç aynı zamanda hücrelerin çoğalmasını da kısıtlıyor.

Sutent, tirozin kinaz inhibitörleri isimli bir ilaç sınıfına dahil. İlaç aynı zamanda ilerlemiş böbrek kanseri ve gastrointestinal stromal tümörlerin (GIST) tedavisi için de onaylanmış.

Bu yeni çalışma Sutent'i üreten Pfizer firması tarafından finanse edildi.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Sutent, Pankreas Nöroendokrin Tümörlerinin Tedavisinde Kullanılabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar