Havaalanlarındaki Vücut Tarayıcılar Güvenli

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Şubat 01, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerAmerikan Kanser Derneği'nin haberine göre, Amerikan Radyoloji Derneği havaalanlarında kullanılmaya başlanana vücut tarayıcılarının sağlığa zararlı olmadığını açıkladı. Tarama teknolojisinde çok düşük seviyede radyo frekansları veya çok zayıf X ışınları kullanılıyor. Bu miktarda radyasyonun biyolojik bir etkisi bulunmuyor.

Eğer yakın bir zamanda uluslararası uçak yolculuğu yaptıysanız veya ABD'nin yoğun havaalanlarından birine gittiyseniz, klasik çanta tarama ve metal dedektörleriyle beraber yeni bir güvenlik önleminin kullanılmaya başlandığı farketmişsinizdir. Vücudut tepeden tırnağa tarayarak elbiselere gizlenmiş objeleri tespit etmeye yarayan vücut tarayıcılar ABD'deki havaalanlarında kullanılmaya başlandı ve gittikçe yaygınlaşıyor.

Ancak bazı kişiler bu tarayıcılara şüpheyle yaklaşıyor. Bazıları özel hayata müdahale üzerine tartışırken, bazıları ise bütün vücudu etkileyen radyasyonun biyolojik etkileri konusunda endişeliler. Peki vücut taracılar gerçekten bir sağlık riski oluşturuyor mu ? Amerikalı radyolojistler, radyasyon onkologları, tıb doktorları, girişimsel radyolojistler ve nükleer ilaç hekimlerini bünyesinde barındıran Amerikan Radyoloji Derneği (ACR) bu soruya "hayır" diyor.

Vücut tarayıcıACR son olarak yayınladığı bir bildirgede, havalanlarında kullanan ve yolcuların üzerlerindeki objeleri tespit etmeye yarayan tarama teknolojilerinin insanlar üzerinde biyolojik bir etkisi olduğuna dair herhangi bir kanıta rastlamadıklarını açıkladı.

Düşük radyasyon teknolojisi

Vücut tarayıcılarında 2 tip tarama teknolojisi kullanılıyor : Milimetre dalga veya Backscatter teknolojisi.

Milimetre dalga teknojisinde düşük seviye radyo frekansları vücut yüzeyine çarparak 3 boyutlu görüntü yaratıyor. Elde edilen görüntü analiz için yakındaki bir ekrana yansıtılıyor.

Backscatter teknolojisinde ise tüm vücudun görüntüsünü almak için çok zayıf X ışınları kullanılıyor. ABD Ulaşım Güvenliği İdaresi (TSA) backscatter teknolojisindeki radyasyonun 30 bin feette 2 dk uçak yolculuğu yapan bir kişinin aldığı rasyasyon miktarı kadar olduğunu söylüyor. ACR'e göre de bir yolcunun göğüs röntgeni çektirdiği zaman aldığı radyasyon miktarı kadar seviyede radyasyon alması için yılda 1000 kere backsetter taramasına girmesi gerekiyor.

Tarama hala isteğe bağlı

Güvenli bir teknoloji olmasına rağmen ABD havaalanlarında tüm vücudun taranması hala opsiyonel.

TSA, genelde çoğu yolcu bu teknolojiyi kullanmak istese de, eklem replasman implantları ve diğer tıbbı cihazlar metal dedektörünü etkilediği için, özellikle bunları kullanan kişilerin vücut taramasını tercih edebileceklerini belirtiyor.

TSA şu anda 19 havaalanında toplam 40 milimetre dalga taracısı kullanıyor. Bu sayının 150 backscatter tarayıcısına çıkarılması planlanıyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Havaalanlarındaki Vücut Tarayıcılar Güvenli

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar