Prostat Kanserinde Hormon Tedavisi Kalp Riskini Arttırabilir

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Şubat 05, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Prostat KanseriAmerikan Kanser Derneği'nin haberine konu olan önde gelen sağlık örgütlerinin hazırladığı bir rapora göre, prostat kanseri hastası olan birçok erkek için fayda sağlamasına rağmen hormon tedavisinin kalp hastalığı riskini artırdığına dair giderek büyüyen bir endişe var.

Amerikan Kanser Derneği, Amerikan Kalp Birliği ve Amerikan Üroloji Birliği uzmanları tarafından hazırlanan rapor bu konu hakkında yapılan çalışmaları içeriyor ve erkeklere bu tedavinin riskleri ve faktörleri hakkında doktorlarıyla konuşmalarını öneriyor.

Testislerde üretilen androjenler prostat kanserinin gelişimini tetiklediğinden doktorla bazen adrojen seviyelerini engellemek ya da azaltmak için hormon tedavisi veriyorlar. Androjen seviyesini düşürmek kanseri tedavi etmiyor ancak prostat tümörlerini küçültüp gelişimi yavaşlatabiliyor.

Prostat Kanserinde Hormon Tedavisi Kalp Riskini ArttırabilirHormon tedavisi genelde prostat kanseri vücudunun diğer bölümlerine yayılmış erkeklere veriliyor. Daha az ilerlemiş bazı kanserlerde bu tedavi cerrahi operasyon ve radyoterapiyle beraber kullanılabiliyor. Baz doktorlar hastalığı erken evrelerde izleme aşamasında olan ancak ciddi sağlık problemleri olan erkeklere bu tedaviyi verebiliyorlar.

Ancak bu ilaçların bazı ciddi yan etkileri olabiliyor : Cinsel güçsüzlük, iktidarsızlık, kas kitlesinde azalma, bitkinlik vb. Hormon tedavisinin ayrıca kalp problemlerine yol açan yağlanma, kötü kolestrolün yükselmesi, kan şekerinde

Bu raporda uzmanlar konu hakkında yayınlanan araştırmacıları incelediler ve hormon tedavisinde kullanılan ilaçların kalp hastalığı riskini arttırdığına ve kalp rahatsızlığına bağlı ölüm ihtimaline sebep olduğunu buldular.

Houston'daki Baylor College of Medicine profesörlerinden Glenn N. Levine "Şu an elimizde olan verilere göre hormon tedavisi gören prostat kanseri hastaları ve ilerde olabilecek kalp hastalıkları riski arasında bir ilişki olduğu sonucuna varılabilir" dedi.

Uzmanlar daha çok araştırma yapılması gerektiği konusunda hemfikirler. Bununla beraber prostat kanseri hastası erkeklerin ve doktorlarının bu tedavinin riskleri ve faydaları konusunda konuşmaları gerekiyor. Erkekler hormon tedavisinin kalp üzerindeki olası etkilerini izlemek için tedavinin ilk aylarında doktorlarıyla beraber hastalıklarının seyrini takip edebilirler.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Prostat Kanserinde Hormon Tedavisi Kalp Riskini Arttırabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar