Kansere Yol Açan Virüs ve Bakteriler

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Şubat 11, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerSigara, kanserojen maddeler içeren besinler, ultraviyole güneş ışınları gibi faktörlerin yanı sıra, bazı bakteri ve virüsler de kansere neden olabiliyor.

Ancak uzmanlar her bakteri ve virüsün kanser nedeni olmayabileceği gibi, hastalıkların seyrinin kişiden kişiye değişebileceğine dikkat çekiyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Elif Hakko, insan vücudunda uzun yıllar kalabilen ve hücrelerde değişikliklere neden olabilen virüslerin kansere yol açabildiğini ancak virüslerin mutlaka kanser yapacağı anlamına gelmediğini söyledi.

Dr. Hakko, kansere neden olduğu bilinen başlıca mikroorganizmaların Ebstein Barr Virus (EBV), Human Papilloma Virüs (HPV), Hepatit virüsleri ve mide ülserine neden olan Helicobacter pylori bakterisi olduğunu belirterek şu bilgileri verdi:

HPV“EBV aslında özellikle ergenlik çağındaki çocuklarda ‘öpücük hastalığı’ adıyla bilinen ateşli hastalığa neden olur. Genellikle iyi seyirli olan bu hastalık, tedavisiz, kendiliğinden iyileşir. Toplumun yüzde 80-90’ı bu virüsle hayatının bir döneminde karşılaşır. Bununla beraber EBV bazı lenfoma tiplerinin ve nazofarenks (yutak) kanserinin nedenleri arasında saptanmıştır. Human Papilloma Virus (HPV) ise daha çok genital siğillere neden olmaktadır. Bu virüs de EBV gibi toplumda oldukça sık görülür. Cinsel aktif her iki kadından biri hayatı boyunca mutlaka HPV ile karşılaşır. Çoğu zaman belirtisiz seyreden bu hastalık bazen genital bölgede deride ve mukozada siğillere neden olur ama bundan daha önemlisi özellikle kansere neden olduğu bilinen HPV tip 16 ve 18 ile oluşan enfeksiyonlarda herhangi bir enfeksiyon belirtisi olmayıp, yıllar sonra rahim ağzı kanseri olarak ortaya çıkabilir. Aynı şekilde anüs ve penis kanserlerinde de bu virüs saptanabilir. Ayrıca HPV’nin bazı tipleri larenks (soluk borusu) kanserlerine neden olmaktadır.

Kaynak : ntvmsnbc

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Kansere Yol Açan Virüs ve Bakteriler

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar