T-DM1 İsimli İlaç Meme Kanseri Tümörünü Küçülttü

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Aralık 21, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Meme KanseriMedicineNet'in haberine göre yeni bir hedefli kanser ilacının, Herceptin gibi yedi tane ilaç başarısız olduktan sonra metastatik meme kanseri olan kadınlarda tümörü küçültüğü görüldü.

T-DM1 isimli yeni ilaç Herceptin'i güçlü bir kemoterapi ilacıyla birleştiriyor. Bir trojan atı işlevi gören ilaçtakia Herceptin kanserli hücrelere nufüz ederken, aynı zamanda kanseri yok eden ajanları direkt olarak hedefe gönderiyor.

Boston'daki Dana-Farber Kanser Enstitüsü doktorlarından Ian Krop T-DM1 verilen metastatik meme kanseri olan kadınların üçte birinde tümörün küçüldüğünü söylüyor. Diğer yüzde 12'lik grupta ise en az 6 ay sonra tümörün büyümesi durdu.

Kadınlar ortalama 7 ay kansersiz olarak kaldılar. Bu hastalığa yakalanan kadınlarda bu sonuç daha önce görülmemişti.

HerceptinOrtalama 3 yıl meme tümörü olan kadınlarda kanser metastatik hale dönüşerek vücudun diğer bölümlerine yayıldı. Bu hastalar Herceptin, Tykerb, ve Xeloda isimli ilaçların da yer aldığı ortalama 7 farklı yöntemle tedavi edildi ve her biri başarısız oldu.

Krop "Bu çalışma bu kadar fazla farkı tedavinin başarısız olduğu kadınları incelemesi açısından bir ilk. Ancak

Bulgular San Antonio Meme Kanseri Sempozyumu'nda sunuldu.

T-DM1 nasıl etki ediyor ?

Meme kanseri hastalarının yüzde 20'sinde HER2-pozitif kanser görülüyor. Bu tip kanserde tümörde çok fazla HER2 proteini bulunuyor. Herceptin isimli ilaç meme kanseri hücrelerininin üzerinde yer alan HER2 rezeptörlerini engelliyor.

Ancak metastatik meme kanseri zamanlar Herceptin'e karşı dirençli hale geliyor. Bu yüzden araştırmacılar HER2'yi hedefleyen yeni ilaçlar üzerinde çalıştılar.

T-DM1 de işte bu tür bile ilaç. "T" Herceptin'in bilimsel ismi olan trastuzumab anlamına geliyor. "DM1" ise hastalar için fazla toksik olduğundan uzun yıllardan beri kullanılmayan maytansine isimli eski bir kemoterapi ilacından elde ediliyor.

Herceptin sadece HER2 salgılayan kanserli hücrelere nüfuz ettiğinden, DM1 sadece bu hücreleri etkiliyor.

Krop "Sitotoksik direkt olarak kanserli hücrelere gidiyor, böylece ortalıkta dolaşacak diğer problemlere yol açmıyor. Herceptin de hala kanserle savaşmak için Herceptin ne yapıyorsa onu yapmaya devam ediyor" diyor.

Krop ilacı kullanan kadınlarda özellikle bitkinlik ve bulantı gibi tipik kemoterapi yan etkilerinin görüldüğünü söylüyor.

Jacksonville'teki Mayo Kliniği'nde meme kanseri uzmanı olan görevli Edith Perez ilacın faydalarının risklerinden çok daha önemli olduğunu belirtiyor.

Perez "Bu çalışmada görülen tepki oranları bu hastalığa yakalanmış hasta grubunda oldukça istisnai" diyor.

Yağlı karaciğer hastalığına yakalanmış ve diğer bazı tıbbi problemleri olan karaciğer hastalığı yüzünden hayatını kaybetmiş. Ancak Perez karaciğer yetmezliğine bağlı ölümün toplam nüfustaki sağlık sorunu bulunan diğer kadınları endişenlendirmemesi gerektiğini düşünüyor. "Bu hastaların durumları çok ağır ve şu anda bizim başka seçeneğimiz yok."

Krop diğer çalışmalar T-DM1'in metastatik meme kanseri ve erken evre meme kanserilerinin tedavisinde denendiğini söylüyor. Araştırmacılar T-DM1'in özellikle erken evredeki kanserlerde daha iyi etki edeceğini bekliyorlar.

Çalışma ilacı geliştiren Genentech ve Hoffmann-La Roche firmaları tarafından finanse edildi.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - T-DM1 İsimli İlaç Meme Kanseri Tümörünü Küçülttü

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar