Agresif Beyin Kanserine Neden Olan İki Gen Bulundu

KanseriTedaviEt.com | Salı, Aralık 29, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Beyin KanseriWebMD'nin haberine göre, en agresif beyin kanser türü olan glioblastoma'nın ortaya çıkmasında en önemli rolü oynayan iki yeni gen keşfedildi. Araştırmacılar bu iki genin glioblastoma hastalarının yüzde 60'ında aktif olduğunu ve bu genleri tespit etmenin bu tip agresif beyin tümörüne sahip hastaları tespit etmede yardımcı olabileceğini söylüyorlar.

Glioblastoma multiforme beynin her yerine hızlıca yayıldığından ve cerrahi müdahale iler alınamayan bir tümör olduğundan en ölümcül beyin kanserlerinden biri. ABD'li senatör Edward Kennedy glioblastoma teşhisi konduktan 16 sonra hayatını kaybetmişti.

Columbia Üniversitesi Tıp Fakultesi Herbert Irving Kanser merkezi araştırmacılarından Antonio Iavarone "Artık C/EPB ve Stat3 isimli iki genin hastalığın ana kontrol düğmesi olduğunu biliyoruz. Eğer simultane olarak çalışmaya başlarlarsa, beyin hücrelerinin çok agresif ve yayılmacı hücreler haline dönüştürecek diğer yüzlerce geni aktif hale getiriyorlar" diyor.

Gen terapisiraştırmacılar glioblastoma'yı bu kadar agresif ve ölümcül hale getiren şeyin ne olduğunu bu zamana kadar bilmediklerini söylüyorlar.

Nature'da yayınlanan çalışmada araştırmacılar, tümörlerinde bu iki geni aktif olan beyin kanseri hastalarının, bu genetik farklılık olmayan hastaların yarısıyla karşılaştırıldığında, teşhis koyulduktan sonra 140 hafta içinde hayatlarını kaybettiklerini buldular.

Daha sonra yapılan deneylerde insanlardaki glioblastoma hücreleri farelere enjekte edildiğinde ve bu iki gen engellendiğinde, hücrelerin tümöre dönüşmediği görüldü.

Columbia Initiative in Systems Biology direktörü Andrea Califano "Bulgular çeşitli ilaçları beraber kullanarak her iki geni simultane olarak olarak bloke etmek, tatmin edici bir tedavi şansı bulamayan hastalar için güçlü bir terapötik bir yaklaşım anlamına geliyor" diyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Agresif Beyin Kanserine Neden Olan İki Gen Bulundu

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar