Uyku Bozuklukları Kanser Hastalarının Baş Belası

KanseriTedaviEt.com | Salı, Aralık 01, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerMedicineNet'in haberine göre, yeni bir çalışmanın sonuçları uykusuzluk (insomnia) uyku düzensizliğinin kemoterapi gören hastaların dörtte üçünden fazlasını etkilediğini gösteriyor. Bu oran normal nüfusta görülenden neredeyse üç kat daha fazla.

Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi'nde uyku problemi çeken 823 kanser hastasının verilerini değerlendiren araştırmacılar bu sorunun özellik genç hastalarda, akciğer kanseri ve meme kanseri hastalarında daha yaygın olduğunu söylediler.

İki kez kemoterapi gördükten sonra anketi yanıtlayan hastaların yüzde 37'sinde uykusuzluk belirtileri görülürken, yüzde 43'ünde de uykusuzluk sendromu, yani uykuya dalmada ve en az haftanın üç günü kesintisiz uyumakta zorluk çekildiği görüldü. Araştırmanın sonuçları Journal of Clinical Oncology'de yayınlandı.

Araştırmayı yürüten Doç. Dr. Oxana Palesh yayınlanan bir basın bülteninde "Bu rakamlar çok yüksek ve bunları göz ardı edemeyiz. İyi haber ise uykusuzluğun tedavi edilebilen bir rahatsızlık olması. Diğer belirtilerle karışmadan kolaylıkla ayırt edilebiliyor" diye belirtti.

Palesh ayrıca genellikle bitkinlik ve depresyonla birlikte görülen uyku bozukluklarının ortaya çıkma nedenlerini ve hastaların yaşamı üzerindeki etkilerini tespit etmeye yönelik çalışmaların sık yapılmadığını söyledi.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Uyku Bozuklukları Kanser Hastalarının Baş Belası

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar