Uzun Süreli Sigara Kullanımı Kolorektal Kanser Riskini Arttırıyor

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Aralık 04, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Kalın Bağırsak KanseriAmerikan Kanser Derneği (ACS) tarafından yapılan yeni bir çalışmaya göre uzun süreli sigara kullanımı; bilinen risk faktörleri olan ırk, vücut kütle endeksi ve ailedeki hastalık geçmişi hesaba katılsa bile kalın bağırsak kanseri için yüksek risk oluşturuyor.

Araştırma sonuçları Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention'da online olarak yayınlandı.

Araştırmayı yürüten Amerikan Kanseri Derneği fahri profesörlerinden Michael J. Thun "Bu çalışma, sigara içmemek veya mümkün olduğunca çabuk bırakmak gerektiğini bir kere daha kanıtlıyor. Kolorektal kanser de sigaraya bağlı oluşan kanserler listesine eklenmeli" diyor.

Uzun Süreli Sigara Kullanımı Kolorektal Kanser Riskini ArttırıyorACS araştırmacıları 1992 ve 2005 yılları arasında, 50 ila 74 yaşlarındankı 185 bin erkek ve kadının alışkanlıklarını inceledi. Araştırmacılar vücut kitle endeksi, eğitim, ailedeki hastalık geçmişi, ırk, beslenme, multivitamin kullanımı, asprin kullanımı, alkol tüketimi, kırmızı ve işlenmiş et tüketimi, cinsiyet, meybe sebzer tüketimi ve kolokrektal kanser taraması geçmişi dahil olmak üzer 13 pontansiyel risk faktörünü de göz önüne alarak sigara kullanımı ve kalın bağırsak kanseri arasındaki ilişkini incelediler.

Araştırma sonuçlarına göre daha önce sigara içmiş olanlar ve halen içmeye devam edenlerin, hayatları boyunca sigara kullanmamış (tüm hayatları boyunca 100 sigaradan daha az sigara içmiş) kişilere göre kalın bağırsak kanseri olma ihtimalleri daha fazla. Sigara kullanılan zaman arttıkça, risk de büyüyor. 40 yıl veya daha uzun süre sigara kullananların kolon kanseri veya rektal kanser olma riski yüzde 30 ila 50 daha yüksek. Sigarayı bırakmış olan kişilerde, sigarayı bırakma zamanı ne kadar erkense, risk de o kadar düşüyor.

Her ne kadar diğer çalışmalar sigara kullanımıyla kolorektal kanser arasında yüksek risk olduğunu bulsa da, şimdiye kadar sigara kullanan kişilerin riski artıran diğer karakteristiklere de sahip olmasından dolayı sigara kullanımının bağımsız bir risk faktörü olduğu kesin değildi. Bu çalışma sigara içmenin diğer risk faktörlerinden bağımsız olarak riski arttırdığı gösteriyor.

Araştırmacılar 40 yaşından önce sigarayı bırakanlar veya 31 yıl veya daha uzun süre boyunca sigara içmeyen kişilerle kanser riski arasında bir ilişki bulamadılar. Sigarayı bırakmak isteyenler için bu iyi bir haber.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Uzun Süreli Sigara Kullanımı Kolorektal Kanser Riskini Arttırıyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar