Kahve ve Egzersiz Prostat Kanserine Karşı Koruyor

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Aralık 10, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Prostat KanseriMedicineNet'te yayınlanan habere göre iki yeni araştırmanın sonuçları, birkaç bardak daha kahve içerek ve hergün biraz daha uzun süre egzersiz yaparak prostat kanseri riskini düşürebileceğiniz gösteriyor.

Association for Cancer Research'ün Houston'da yapılan toplantısında, kahve ve fiziksel aktivitenin prostat kanserine karşı koruma özelliğinin kesinliğinin henüz kanıtlanmaktan uzak olduğu rapor edildi. Ancak The Health Professionals Follow-Up isimli çalışmanın verileri her iki günlük aktivite ile net bir ilişki olduğunu gösteriyor.

Harvard Halk Sağlığı Fakültesi araştırmacılarından Kathryn M. Wilson "İnsanların bu çalışmaya dayanarak kahve içme alışkanlıklarını değiştirmeleri istemem. Ama kahveyi seviyorsanız, şu noktada azaltmanız için bir sebep yok" dedi.

Wilson'ın 50 bin erkeğin katılımıyla gerçekleşen çalışmasının verileri, taramalar yaygınlaştıktan sonra ne kadar prostat kanseri teşhisinin olağan hale geldiğini gösteriyor. 1986'dan 20006'ya kadar geçen 20 yılda 4975 erkeğe prostat kanseri teşhişi kondu. Bu sayı araştırmaya katılan erkeklerin sadece yüzde 10'unu oluşturuyor.

Kahve ve Egzersiz Prostat Kanserine Karşı KoruyorAncak Wilson sadece 846 erkeğin kanserinin prostat bezinin ötesine yayıldığından ya da agresif olarak büyüdüğünde hayatı tehdit edici boyutta olduğunu söyledi. Her ne kadar çalışmada günde 6 veya daha fazla bardak kahve tüketmekle, prostat kanserinin her türündeki düşük risk (yüzde 10 oranında düşüş) arasında zayıf bir ilişki bulunmuş olsa da, agresif türdeki düşüş yüzde 41'lik oranla çok daha belirgindi.

Wilson tüketilen kahve miktarı ve prostat kanseri arasında net bir ilişki olduğunu söyledi. "Ne kadar çok kahve tüketildiyse, o kadar çok etki gördük."

Wilson ayrıca bu ilişkinin kahvenin içindeki kafeinle ilgili olmadığını, kafeinsiz kahve içenlerde de aynı düşüşün görüldüğünü belirtti. "Bu insülin veya glukoz metabolizması ile ilgili olmalı. Birçok çalışmada kahvenin düşük diyabet riski ile ilişkili olduğu görüldü."

Wilson bu çalışmanın kahve ve prostat kanseri arasındaki ilişkiyi sorgulayan bir başlangıç noktası olduğunu vurguladı. "Şu noktada farklı nüfuslarda bunun varolduğunu söyleyebiliriz. Umarız bu çalışma sayesinde daha fazla araştırma yapılır, böylece kahvenin gerçek etkisi anlayabiliriz."

Harvard Halk Sağlığı Fakültesi'deki bir diğer araştırmacı olan Stacey A. Kenfield'in yürüttüğü çalışmada ise, prostat kanseri teşhisi konan 2686 erkeğin fiziksel aktivite seviyelerine bakıldı. Diğer çalışmalarda olduğu bu gibi bu çalışmada da egzersizin genel sağlık açısından faydalı olduğu, haftada 2 veya daha uzun süre koşu, yüzme ve tennis gibi etkin şekilde fiziksel aktivite yapan erkeklerde yüzde 35 oranında daha düşük ölüm oranı görüldüğü bulundu.

Çalışmaya göre etkin şekilde egzersiz yapanların, egsersiz yapmayanlara göre prostat kanserine bağlı ölüm oranı ise yüzde 12 daha düşük çıktı. Kenfield her ne kadar sayılar küçük olduğu için bu rakamın istatistiksel olarak anlamlı olmadığını belirtse de, bu çalışmanın egzersizin sadece genel sağlık üzerinde değil, prostat kanseri üzerinde de bir etkisi olduğunu göstermesi açısından ilk olduğunu söyledi.

Kenfield "Egzersizin toplam ölüm oranını düşürdüğü zaten biliniyordu. Egsersiz bağışıklık işlevlerini etkiliyor, inflamasyonu azaltıyor. Ancak prostat kanseri ve hayatta kalma ile nasıl bir ilişkisi olduğu henüz net değil" diye ekledi.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Kahve ve Egzersiz Prostat Kanserine Karşı Koruyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar