Zihin ve Vücut Egzersizi Kemoterapi Sonrası Bitkinliği Azaltıyor

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Ekim 22, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

KemoterapiMedicineNet'in haberine göre, Danimarka'da yapılan bir araştırmanın sonuçları, yoğun bir şekilde fiziksel egzersizle birlikte zihinsel egzersizlere katılan kemoterapi hastalarının daha az bitkin ve yorgun hissettiklerini gösteriyor.

Danimarka'da yapılan bir çalışmaya göre, vücut egzersiziyle beraber zihin egzersizini içeren yoğun programlara katılan kemoterapi hastaları daha az bitkinlik hissediyor. Çalışmanın sonuçları BMJ'de online olarak yayınlandı.

Bitkinlik, kanser tedavisi için kemoterapi gören hastaların maruz kaldığı en kötü yan etkilerden birisi. Hastalar genellikle fiziksel ve zihinsel olarak hiçbir şey yapma isteği duymuyorlar. Daha az aktif oldukça, daha güçsüz ve depresif hale geliyorlar.

Önceli çalışmalar hafif egzersizin ve psikososyal programların yardımcı olabileceğini gösteriyor. Peki her iki tür programlar birleştirilir ve yoğunlaştırılırsa bu daha büyük bir etki yaratabilir mi ?

YogaKopenhag Üniversitesi Hastanesinde görevli Dr. Lis Adamsan, arkadaşlarıyla beraber bu sorunun cevabını bulmak için 269 erişkin kanser hastasına haftada 9 saatlik bir egzersiz programı uyguladı. Gönüllerin yarısı bir kontrol grubuna rastgele seçildi ve bu kişilerin programa katılmak için 6 hafta beklemeleri istendi.

Her ne kadar program hem erkekler hem de kadınlar için tasarlansa da, kadınların gönüllü olmak için daha istekli oldukları görüldü. Son olarak 196 kadın ve 73 erkek gönüllü oldu ve 235 kişi programı tamamladı.

Program şunları içeriyordu:

* Pazartesi, Çarşamba ve Cuma : Yoğun fiziksel antreman (30 dk ısınma, 45 dk direnç antremanı ve 15 dk kardiyovasküler antreman)
* Salı günleri : 90 dk vücut farkındalığı antremanı (1. hafta esneme, 2. ve 3 hafta yoga ile enfes egzersizi, 4-6 haftalarda Pilates hareketleri)
* Pazartesi, Salı, Çarşamba ve Cuma : Fiziksel antreman ve vücut farkındalığı antremanından sonra 30 dk rahatlama antremanı
* Pazartesi ve Cuma : 30 dk masaj

Hastalara program içinde seçim yapmalarına izin verilmedi. Kemoterapi sonrası nasıl hissettiklerine bakılmaksınızın hastalara programın tümüne katılma zorunluluğu kondu.

Beyin tümörü olan hastalardan biri kardiyo antremanından sonra bir nöbet geçirdi. Bu yüzden Adamsen ve arkadaşları beyin kanseri hastalarını, bu tip bir egzersiz yapmamaları konusunda uyarıyor. Diğer hastalardan herhangi bir rahatsızlık görülmedi.

Tam tersine, programı tamamlayan hastalar daha iyi hissettiler. Her ne kadar gelişme küçük ve ya orta boyutta olsa da, programı tamamlayan hastaların bitkinlik seviyesinde belirgin bir düşüş oldu ve kendilerini daha canlı hissetmeye başladılar. Programa katılanlar günlük aktivitlerinde egzersiz yapmayanlara göre daha kendilerini daha az sınırlı hissettiler.

Adamsen ve arkadaşları "Egzersizde kullandığımız bileşenler kemoterapi gören hastalar için yapılabilir, güvenli ve faydalı; hatta ileri dereceli kanser hastaları için bile" diyor.

Ancak Adamsen, daha çok erkeğin katıldığı bir programın tasarlanması gerektiğini de ekliyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Zihin ve Vücut Egzersizi Kemoterapi Sonrası Bitkinliği Azaltıyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar