Çalışmalar Elmanın Meme Kanserine İyi Geldiğini Gösteriyor

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Mayıs 01, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerKanseri önlemek için bol miktarda sebze ve meyve tüketmenin gerekliliğine "Kanserden Korunma Önerileri" isimli yazı dizimizde değinmiştir. Ajho'nun haberine konu olan Dr. Lui'nin araştırmaları, özellikle elma olmak üzere meyve ve sebzelerin anti-kanser özelliği olduğunun kanıtlarını güçlendiriyor.

Elmanın anti-kanser özelliğini ortaya koyan altı çalışma, bol miktarda meyve ve sebze tüketmenin hayat kurtarıcı faydalarını ortaya koyuyor.

Bütün bu çalışmalar Cornell Üniversitesi besin bilimi yardımcı profesörü Dr. Rui Hai Lui tarafından yürütüldü. Lui senelerdir elmanın sağlık üzerine faydaları üzerine çalışıyor.

Dr. Rui Hai LuiJournal of Agricultural and Food Chemistry'da yayınlanan bir makalede Dr Lui, elma özütü verilen farelerdeki meme tümörünün küçüldüğünü, verilen elma özütü miktarı arttıkça küçülmenin daha da fazla olduğunu anlatıyor. Dr Lui şöyle diyor : "Tedavi edilen hayvanlarda sadece daha az tümör görüldüğünü değil; tümörlerin daha küçük, daha az zararlı hale geldiğini ve tedavi edilmeyen farelere göre daha yavaş büyüdüklerini gözlemledik."

Dr. Lui makaleye konu olan adenokarsinom (Gudde dokusundan kaynaklanan kötü huylu tümörlere verilen genel ad) üzerine yaptığı 24 hafta süren bir çalışmasında, çok zararlı tümör görülen kontrol grubundaki hayvanların oranı yüzde 81'ken; bu oran düşük, orta, ve yüksek dozda elma özütü verilen farelerde yüzde 57, 50 ve 23'tü. Dr. Lui bu sonuçların güçlü anti-proliferatif (çoğalmayı önleyen) faaliyeti işaret ettiğini söylüyor.

Yine araştırmalarından birinde Dr. Lui, tümörler üzerindeki güçlü antioksidan ve anti-proliferatif faaliyetlere dikkat çekiyor. Başka bir çalışmasında ise, elma özütünün hücre döngüsü mekanizması üzerindeki değişim etkisi üzerindeki keşfini anlatıyor. En son çalışmalardan birinde Dr Lui ve ekibi elmada bulunan fitokimyasalların (bitkisel gidaların içerdiği, insanın bağışıklık sistemini güçlendirdigi ve hatta dengeli bir beslenmeyle alındığı takdirde çeşitli kanser risklerini azalttığı iddia edilen kimyevi maddelerin ortak sıfatı) insanlarda görülen meme kanseri hücrelerinde görülen NFkB'yi (hücresel seviyede iltihaplanmalar için en önemli etken) sınırlandığını görmüşler.

Dr Lui şöyle diyor : "Meme kanseri en sık teşhis konulan yayılımcı kanser türü ve ABD'de kadınlarda kansere dayalı ölümlerde ikinci sırada. Bu çalışmalar, elma da dahil olmak üzere bol miktarda sebze ve meyve tüketmenin sağlık için faydalı olduğunun kanıtlarını güçlendiriyor."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Çalışmalar Elmanın Meme Kanserine İyi Geldiğini Gösteriyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar