Dünya Sağlık Örgütü : Solaryum Cilt Kanserine Yol Açıyor

KanseriTedaviEt.com | Salı, Ağustos 04, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Cilt KanseriWebMD'nin haberine göre; Dünya Sağlık Örgütü'ne bağlı Uluslararası Kanser Araştırma Ajansı (IARC), solaryumların insanlar için çok yüksek derecede kanser riski taşıdını açıkladı. Grup, solaryum kullanımını kanserojen olarak sınıflandırdı.

IARC doktorlarından Vincent Cogliano, WebMD'ye verdiği röportajında solaryuma gitmenin en ölümcül cilt kanserlerinden olan melanoma sebep olması için yeterli ve ve zorlayıcı kanıtlar bulunduğunu belirtti.

Melanom vakalarında son yıllarda büyük bir artış var, özellikle de gençler arasında.

Dünya Sağlık Örgütü : Solaryum Cilt Kanserine Yol AçıyorCogliano son 10 yılda yapılan araştırmaların, direkt olarak güneş ışınlarına maruz kalmanın yanında, solaryumların da bu yükselişte rol oynadığına dair çok fazla kanıt ortaya koyduğunu söylüyor. "İnsanlar bronzlaşmanın sağlıklı olmaya işaret olduğu konusunda yanılıyorlar, tersine cildiniz zarar görüyor."

UVA ve UVB kansere sebep oluyor

Cogliano IARC grubunun, solaryum ve mor ötesi ışınlara maruz kalmanın cilt kanseri üzerindeki etkilerini üzerine olan araştırmaları incelemek üzere toplandığını söylüyor.

Araştırmalar ultraviyole-A (UVA), ultraviyole-B (UVB) ve ultraviyole-C (UVC) ışınlarına maruz kalmanın hayvanlarda kansere yol açtığını gösteriyor.

Amerikan Kanser Derneği yetkililerinden Dr. Len Lichtenfeld bunun dikkat çekici olduğunu, çünkü şimdiye kadar bu sektöründekilerin solaryumların, içlerinde kullanılan ampüllerin UVB radyasyonundan çok UVA verdiği için güvenli olduğunu savunduğunu söylüyor.

Lichtenfeld "Bu rapor UVA ışınlarıyla bronzlaşmanın güvenli olduğuna dair iddiaları çürütüyor" diyor. "IARC'nın raporuna göre UVA ışınları da kanserojen olarak sınıflandırıldı ve UVA ışınlarından da uzak durmak gerekiyor."

Rapor grubun 2006'da yayınladığı kendi araştırmasına dayanıyor. Sonuçlar 30 yaşından önce solaryuma girmenin melanom kanserinde yüzde 75'lik bir artışla ilgisi olduğunu ortaya koyuyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Dünya Sağlık Örgütü : Solaryum Cilt Kanserine Yol Açıyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar