Denosumab, Prostat Kanseri Tedavisi İçin Onay Bekliyor

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Ağustos 12, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Prostat KanseriMedicineNet'in haberine göre yeni bir kemik ilacı, kemikleri hormon tedavisi yüzünden güçsüzleşmiş prostat kanseri hastası erkeklerin katıldığı bir deneyde kullanıldı ve başarılı oldu.

Denosumab (Prolia) isimli ilaç, Amgen firmasının sadece prostat kanseri olan erkeklerde değil, meme kanseri için hormon tedavisi gören kadınlardaki kemik kırığı ve çatlakları önlemek için pazarlamayı düşündüğü bir ürün. Amgen'in bu ilaç için yaptığı başvuru, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından bu hafta düzenlenecek bir panelde değerlendirilecek.

11 Ağustos'ta New England Journal of Medicine dergisinde online olarak yayınlanan deneyin sonuçları FDA'ya yapılan başvurudaki kanıtlar arasında bulunuyor. >Massachusetts General Hospital'da genitoüriner onkoloji direktörü olan ve araştırmayı yürüten Dr. Matthew R.Smith, prostat kanseri için hormon tedavisi gören 2 milyon Amerikalı erkeğin Denosumab'ın potansiyel kullanıcısı olduğunu söylüyor.

DenosumabDenosumab kemik hücrelerini yıkımına sebep olan bir molekülün işlevini durduruyor. İlaç ayrıca kadın ve erkeklerde hormon eksikliği yüzünden oluşan kemik erimesini de engelliyor. Denosumab her 6 ayda bir enjeksiyon yöntemiyle hastaya veriliyor.

Smith, henüz erkekler üzerinde kemik kırılmasını konu olan büyük ölçekli bir çalışma olmadığından bu prostat kanseri çalışmasının öncü nitelikte olduğunu belirtiyor. Çalışma ABD ve Avrupa'daki 156 tıp merkezinde tedavi gören 900 erkeği kapsıyor.

Denosumab kullanan erkekler kemik yoğunluğu 24 ayda yüzde 5.6 artarken, plasebo (farmakolojik olarak etkisiz, telkine dayalı ve plasebo etkisi olarak da bilinen tedavi etkisini ortaya çıkaran bir tür ilaç) alan erkeklerde yüzde 1 oranında düştü. 36 ayı kapsayan omurga kırıkları sayısı Denosumab kullanan erkeklerde yüzde 1.5 oranındayken, plasebo alan erkeklerde bu oranın yüzde 3.9 olduğu görüldü.

Denosumab önemli ve iki çalışmayı (diğer çalışma menopoz öncesi dönemdeki kadınlar üzerineydi) baz alan sonuçlara göre açıkça etkili olsada, Mayo Clinic'teki Endocrine Research Unit profesörlerinden Dr. Sundeep Khosla bir makalesinde ilacın prostat kanseri tedavisinde yerinin henüz kesinleşmediğini belirtiyor.

Khosla prostat kanseri olan erkeklerde kemik kırılmalarını önlemek için birçok ilacın kullanıldığını söylüyor. "Benzer etkileri olan ilaçların yerine bu ilacın kullanıp kullanılmayacağı henüz belirsiz."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Denosumab, Prostat Kanseri Tedavisi İçin Onay Bekliyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar