MCIR Genindeki Değişim, Koyu Tenlilerde de Melanom Riskini Artırıyor

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Nisan 23, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Cilt KanseriBen koyu tenliyim, cilt kanserine yakalanmam diyorsanız yanılıyorsınız. Yeni yapılan bir araştırma, kolay bronzlaşan koyu tenli kişilerdeki genetik olarak değişime uğramış bir genin riski artırdığını gösteriyor.

Eğer koyu renk gözleriniz ve saçlarınız varsa ve çok kolay bronzlaşıyorsanız, en ölümcül deri kanseri türü olan melanom konusunda endişe etmiyor olabilirsiniz.

Ancak yeni bir araştırma kolay bronzlaştığı için daha az riske sahip olduğu sanılan kişilerde de değişime uğrayan belirli bir genin riski artırdığını gösteriyor.

Genetik olarak değişime uğyaran Melanocortin-1 Receptör Geni (MCIR) olan kotu tenli ve kolay bronzlaşan kişilerin melanom'a yakalanma riski, geni değişime uğramamış kişilere göre iki kat daha fazla.

Pennsylvania Üniversitesi Tıp Okulu profesörlerinden ve araştırmayı yürüten Peter Kanetsky şöyle diyor : "Normalde bir klinisyen bir kişinin koyu renk saçlı ve kolay güneş yanığı olmamasına bakarak bu kişinin melanoma yakalanma riskinin az olduğunu söylebilir. Ancak genel nüfusa baktığımızda bu herkes için doğru olmayabilir. Güneş ışınlarını daha iyi tolere etmeniz, yüksek melanom riski taşımadığınız anlamına gelmez."

Araştırmaya ait bulgular geçtiğimiz salı Denver'da, Amerikan Kanser Araştırmaları Birliği'nin her sene düzenlenen toplantısında açıklandı.

Araştırmacılar çalışmayı Pennsylvania Üniversitesi'ndeki Pigmented Lesion kliniğinde 779 melanom hastası ve 325 sağlıklı kişi üzerinde yürüttü. Katılımcıların MCIR değişim durumları gözlendi; güneşlenme, bronzlaşma ve fiziksel görünümlerine dair sorulara cevap vermeleri istendi.

Kanetsky daha önceki bir araştırmanın sonuçlarına göre MCIR geninin 50 farklı çeşidinin olduğunu, bunlardan dördünün yüksek melanom riskiyle bağlantılı olduğunu söylüyor.

Yapılan çalışmada sağlıklı katılımcıların yüzde 70'inde değişime uğramış bir genin, yaklaşık yüzde 27'sinde de yüksek riski işaret eden bu 4 genden biri olduğu görüldü.

Melanom hastalarında ise bu oran yüzde 78 ve yüksek riski içeren kişilerin oranı ise yüzde 43 olarak belirlendi.

Koyu renk gözlü ve değişime uğramış MCIR geni olanların, koyu renk gözlü ve aynı genden olmayanlara göre üç kat daha fazla riski bulunuyor. Çili olmayan fakat geni bozuk olan kişilerin riski sekiz kat, çabuk bronzlaşan kişilerin riski ise iki kat daha fazla.

Değişime uğramış MCIR geninin önceki bir araştırmada kızıl saç, çiller ve açık tenle bağlantılı olduğu görülmüş. Kanetsky daha açık ten, açık renk saç ve göz olsa bile aynı genin melanomla da bağlantılı olduğunu söylüyor.

Bu araştırmada kızıl ve sarışınlardaki MCIR'daki değişimi melanom oranlarını etkilememiş.

Araştırmacılar MCIR'daki değişimin sarışınlardaki melanom riskini neden artırmadığından emin değil. Ancak diğer biyolojik süreç ve genlerin etkili olduğunu düşünüyorlar.

Melonom erken teşhis edilebilirse yüksek oranda tedavi edilebilir bir hastalık. Amerikan Kanser Derneği'nin verilerine göre ABD'de 2008 yılında 8.420 kişi melanım sebebiyle hayatını kaybetti ve 62.000 yeni yaka görüldü.

Şu anda MCIR'daki değişimi gösteren bir test satılmıyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - MCIR Genindeki Değişim, Koyu Tenlilerde de Melanom Riskini Artırıyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar