FDA, Afinitor`u İlerlemiş Böbrek Kanseri Tedavisi İçin Onayladı

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Nisan 01, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Böbrek KanseriAmerikan Kanser Derneği'ni haberinde, Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nin ilerlemiş böbrek kanserinin tedavisi için kullanılması için Afinitor isimli ilacın onaylandığından bahsediliyor. Afinitor, renal hücreli kanser hastalarında tümörün büyümesini belirli bir süre için yavaşlatıyor.

Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) ilerlemiş böbrek kanseri veya renal hücreli karsinom (renal cell carcinoma - böbrekte görülen bir tümör çeşidi) tedavisinde kullanılması için Novartis tarafından üretilern ve Afinitor ismiyle pazarlanan Everolimus'u onayladı.

Onay, üçüncü evredeki bir klinik deneyde Afinitor kullanan hastalarda böbrek tümörünün büyümesi ve yayılmasının 5 ay gecikmesi görüldükten sonra verildi. İlacı almayan hastalarda bu süre 2 aydı.

FDA Afinitor'un kullanımını, stardart tedavide kullanılan Sutent (sunitinib) veya Nexavar'a (sorafenib) artık tepki vermeyen renal hücre kanseri hastalarının tedavisi için onayladı. Sutent ve Nexavar gibi Afinitor de bir kinaz inhibitörü (kanser tedavisinde kullanılan bir ilaç türü). Ancak bu ilaçlar birçok farklı bölgede etki gösteriyor, bir proteini hedef alarak tümör hücresinin bölünmesini ve kan damarlarının büyümesini engelliyor.

Hedefli ilaçlar özellikle böbrek kanseri hastaları için çok önemli, zira kemoterapi gibi diğer tedavi yöntemleri çok etkili olmuyor.

Bu ilaç böbrek kanserini iyileştirmiyor, hastaların sadece yüzde 2'sinde tümörde belirgin küçülme görülüyor. Ancak Afinitor tümörün büyümesini belirli bir süre için yavaşlatıyor. 10 aylık Afinitor tedavisinden sonra, hastaların aşağı yukarı yüzde 75'inde tümör tekrar büyümeye başlıyor.

FDA Onkoloji İlaçları Bölümü direktörlerinden Robert Justice şöyle diyor : "Afinitor, sunitinib veya sorafenib kullanılan tedavilere cevap vermeyen renal hücreli kanser hastalarına bir seçenek sunuyor. Afinitor gibi hedefli kanser terapileri, hastaların tümörleri büyümeden geçirdikleri ay sayısını artırıyor."

Afinitor en sık rastlanan yan etkileri arasında ağız kuruluğu, halsizlik, ishal, iştahsızlık, kollar ve bacakları su toplaması, bulanti, kusma, pişik, ateş ve nefes darlığı var.

Novartis Afinitor'u lenf, meme, mide, akciğer ve diğer kanser tedavileri için test etmeyi planlıyor.

Novartis Onkoloji CEO'su ve başkanı David Epstein şöyle diyor : "Bu onay sayesinde ilerlemiş böbrek kanseri tedavisinde bir eksikliği dolduran hedefli bir terapiyi hastalara sunmuş olacağız. Böbrek kanseri tedavisinde Afinitor kullanımı ile ilgili çalışmalara devam edeceğiz ve geniş bir klinik programlar beraber diğer tümör tipleri üzerindeki potansiyelini araştıracağız."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - FDA, Afinitor'u İlerlemiş Böbrek Kanseri Tedavisi İçin Onayladı

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar