Kolestrol Düşürücü Statinler, Prostat Kanseri Riskini Azaltıyor Olabilir

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Nisan 29, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Prostat KanseriKısa bir süre önce kolestrol düşürücü ilaçlar olan statinlerin meme kanserini önlemede etkili olmadığı bulunmuştu. Ancak The Wall Street Journal'ın haberine göre, statinlerin statin alan erkeklerde prostat kanseri riskini düşürme gibi bir etkisi olabilir. Bulgular, henüz bir tedaviyi gerektirecek kadar sağlam olmasa da umut vadediyor.

Yeni bir araştırmaya göre kolestrol düşürücü ilaçlar olarak bilinen ve kalp hastalıklarına karşı önemli bir silah olan statinler, erkekleri prostat kanserine ve bazı ürolojik problemlere karşı koruyabilir.

2.447 erkeğin katılımıyla yapılan bir çalışmada katılımcılar 14 yıl boyunca takip edildi ve iki veya 3 defa statin alan erkeklerde prostat kanseri, almayanlara göre daha az görüldü. İlaç ne kadar uzun süre alındıysa, kanser riski de o kadar azaldı. Yine bu kişilere daha az biyopsi yapıldı artan prostat kanseri riskinin bir görgesi olan PSA testlerinde yüksek değerler daha az görüldü.

Bulgular Amerikan Üroloji Birliği'nin geçtiğimiz pazar günkü toplantısında sunuldu. Çalışmayı yürüten Rochester'daki Mayo Kliniği'ne bağlı araştırmacılar, sonuçların merak uyandırdığını ancak çalışmanın gözleme dayalı olduğunu ve sonuçların prostat kanserini önlemek için statin tedavisine başlamayı gerektirecek kadar sağlam olmadığını, bunun için daha uzun süreli ve deneklerin olasılık dağılımına göre gruplara ayrıldığı bir deney yapılması gerektiğini belirttiler.

Kolestrol Düşürücü Statinler, Prostat Kanseri Riskini DüşürüyorMayo Kliniği epidomolojistlerinden ve bu çalışmanın araştırmacılarından Jennifer St. Sauver şöyle diyor : "Belirgin bir şekilde daha az risk sözkonusu. Eğer erkekler başka bir sebep yüzünden statin alıyorlarsa, belki de başka faydalar da sağlıyorlardır."

Amerikan Kanser Derneği'nin verilerine göre ABD'de her yıl 186.000 yeni prostat kanseri vakası görülüyor. Her yıl bu kansere 29.000 ölüm gerçekleşiyor ve Amerikalı erkeklerde kansere bağlı ölümlerde prostat kanseri, akciğer kanserinden sonra geliyor. Dünya çapında her yıl 250.000 erkek prostat kanseri yüzünden hayatını kaybediyor.

Pfizer'in Lipitor'u, AstraZeneca'nın Crestor'u gibi statinler ilaç endüstrisinde en çok satan ilaçlar arasında bulunuyor. Bu ilaçların kalp ve damar hastalıklarına bağlı ölüm riskini azalttığı ve birçok faydası olduğu daha önceki birçok çalışmada gösterildi. Kas ağrısı gibi olası yan etkiler, bazı hastaların statin kullanmasını engelliyor.

Pazar günü yapılan üç sunumda, Mayo araştırmacıları statin alan 729 erkekten 38'ine (yüzde 5) prostat kanseri teşhisi konduğunu, statin kullanmayan erkeklerde ise bu oranın 1.718'e 186 (yüzde 11) olduğunu belirttiler. Statin alan erkeklerin yüzde 11'ine, almayanların iste yüzde 25'ine tümör testi için biyopsi yapıldı.

Araştırmacılar ayrıca statin alan erkeklerde; ağrılı idrar ve erektil bozukluklar gibi problemlere yol açan benign prostat hipertrofisi (iyi huylu, kanser olmayan), yani prostat büyümesi ihtimalinin daha az olduğunu buldular.

Araştırmacılar ayrıca düşük kolestrol seviyesi ile düşük kanseri riski arasında bir ilişkinin henüz tespit edilmediğini belirttiler.

Kolestrol düşürücü özelliğinin yanında, statinlerin inflamasyonu (çeşitli mikrobik ajanlar veya toksinlerine karşı vücudun göstermiş olduğu; hararet artması, kızarıklık ile karakterize iltihabi reaksiyon) önleme özelliği de bulunuyor. Bu özelliğinin, statinlerin prostat kanserini riskini düşürmesiyle bir bağlantısı olabilir.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Kolestrol Düşürücü Statinler, Prostat Kanseri Riskini Azaltıyor Olabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar