Kanser Tedavisinde Homeopatik İlaçların Etkileri İkna Edici Değil

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Nisan 16, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm Haberlerİngiltere Kanser Araştırmaları Vakfı haberine göre homeopatik ilaçların kanserine yan etkilerini hafifletmeye yardımcı olduğuna dair yapılan araştırmalar güvenilir değil ve olumlu etkilerin görüldüğüne dair yeterli kanıtlar bulumuyor. Hastalar bu ilaçları sadece tedaviye yardımcı olması için normal tedavide kullanılan ilaçlara ek olarak kullanmalı.

İngiltere Kanser Araştırmaları Vakfı, homeopatik ilaçların kanser tedavisinin yan etkilerini azaltmada başarı sağladığına dair ikna edici kanıtlar olmadığını açıkladı. (Homeopati : Bir hastalığın yol açtığı hastalık belirtilerinin, aynı belirtileri sağlam bir insanda ortaya çıkarabilecek ilaçların çok düşük dozlarda verilmesiyle ortadan kaldırılabileceği ilkesine dayanan tedavi yöntemi)

Bazı hastalar geleneksel kanser tedavilerinin bulantı, kusma, agız kuruluğu gibi yan etkilerini hafifletmek için; bitkiler, mineraller ve hayvanlardan elde edilen seyreltik maddeleri baz alan homeopatik ilaçlar kullanıyorlar.

Ancak doktorlar, homeopatik ilaçların kanserin tedavisi için değil, sadece tedaviye destek olması için alınmasını tavsiye ediyorlar.

Bağımsız bir sağlık araştırma merkezi olan Cochrane Collaboration'a bağlı araştırmacılar homeopatik ilaçların kanserli hastalar üzerindeki etkilerini bulmak için 664 katılımcıyı içeren sekiz deneyin sonuçlarını incelediler.

Çalışmalardan üçü homeopatik ilaçların radyoterapi hastaları üzerindeki etkilerini, üç tanesi kemopeterapinin etkilerini, kalan iki tanesi ise meme kanserinin menopozal belirtilerini nasıl hafiflettiğiyle ilgiliydi.

Araştırmacılar 256 kişinin katıldığı bir çalışmada, radyoterapinin cilt üzerindeki tahrişini azaltmada kullanılan trolamine yerine calendula isimli merhemin daha etkili olduğunu gördüler.

32 kişinin katılmış olduğu bir başka çalışmada ise 14 homeopatik ilaçtan oluşan Traumeel S isimli ilacın kemoterapi sonucu ortaya çıkan ağız kuruluğunu hafifletmede plasebodan (farmakolojik olarak etkisiz, fakat telkine dayalı tedavi etkisini ortaya çıkaran bir tür ilaç) daha etkili olduğu görüldü.

İki küçük çalışmada radyoterapinin yan etkilerini azaltmada pozitif etkilerin olduğu bulundu. Ancak araştırmacılar bu sonuçların ön yargılı olabileceği konusunda uyarıda bulundular, zira daha sonra yapılan iki araştırmada kemoterapinin yan etkilerini azaltmada homeopatik ilaçların fayda sağlamadığı görüldü.

Diğer iki çalışmada ise, homeopatik ilaçların meme kanserinin tedavisinde ortaya çıkan menopozal belirtilerini azaltmada pozitif bir ekisi olduğuna dair kanıt bulunamadı.

Royal London Homeopathic Hospital yöneticisi ve incelemeleri yürüten Dr. Sosie Kassab şöyle diyor : "Belirli koşullarda homepatik ilaçların fayda sağladığına dair ön verilere ulaştık. Ancak bu sonuçların ilerki çalışmalarda tekrarlanması gerekiyor.

Calendula'nın etkisi formülasyonuna bağlı olabilir, zira birçok farklı yöntemle hazırlanabiliyor.

Şu anda homeopatik ilaçların kanser tedavisinin yan etkilerini azalttığına dair sağlam kanıtlar bulunmuyor. Şu ana kadar çok az araştırma yapıldı ve bu araştırmaların devamının gelmesi gerekiyor."

Yapılan incelemelere göre homeopatik ilaçların kullanmak herhangi bir ciddi yan etkiye yol açmıyor ve Dr Kassab bu ilaçların geleneksel kanser tedavisinde kullanılan ilaçlarla çakışmadığını belirtiyor.

İncelemeye konu olan çalışmaların hiçbiri kanser tedavisinin duygusal yan etkilerinin tedavisi üzerinde odaklanmıyor.

University of Wisconsin Paul P Carbone Comprehensive Cancer Centre yöneticisi Dr. Lucille Marchand şöyle diyor : "Eğer hasta homeopatik ilaçların gerçekten etkili olduğunu inanırsa, inanıyorumki hastanın bundan fayda sağlama şansı daha yüksek olur."

Peninsula Medical School profesörlerinden Edzard Ernst, Cochrane araştırmacıları tarafından incelenen bu araştırmaların bazı problemler içerdiğini ve raporların daha önce homepatiyle ilgili yapılan araştırmaların kanıtlanmamış sonuçlarını desteklediğini belirtiyor.

Ernst şöyle diyor : "Birincisi, bağımsız tekrar deneyleri büyük eksiklikler içeriyor, ancak bu deneyler bu ilaçların tedavide rutin olarak kullanımının kabülü önceisnde işimize yarayabilir.

İkincisi, seyreltilmemiş maddelerin etkileri olabileceğine dair kimse şüphe duymuyor ve ilginç bir şekilde pozitif sonuçlar, homeopatiye konu olan çokça seyreltilmiş ilaçlar yerine bu tip ilaçların kullanıldığı deneylerde görülüyor. Aslında calendula isimdi krem çalışmalardan birinde seyreltilmemiş bir şekilde kullanılmış ve pozitif etkiler yaratmış olabilir, dolayısıyla kesinlikle homeopatik bir ilaç olarak kabul edilemez. Sonuç olarak bu inceleme, kesinlikle yüksek kalitede çalışmaları içermiyor."

İngiltere Kanser Araştırmaları Vakfı direktörlerinden Laura Bell de incelemenin sınırlı olduğunu vurguluyor : "Yıllardır bu alanda sürdürülen çalışmalar oldukça karışık sonuçlar ortaya koydu. Bu incelemeye konu olan araştırmalar da oldukça düşük standartlara sahip ve homeopatinin ekstra bir fayda sağladığına dair kanıtlar sunmuyor."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Kanser Tedavisinde Homeopatik İlaçların Etkileri İkna Edici Değil

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar