Tamamlayıcı Kanser Tedavileri Karşılaştırması - Fayda ve Riskler

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Nisan 20, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

TavsiyelerWebMD, standart kanser tedavisine ek olarak kullanılabilecek tamamlayıcı tedavileri karşılaştırarak olası fayda ve risklerini karşılaştırmış. Hastaların dikkat etmesi gereken en önemli noktalar ise tamamlayıcı ilaçların, özellikle de alternatif tedavi adı altında satılan bitkisel ilaçların, sadece tıbbi tedaviye destek amaçlı olarak kullanılması.

Bu yazıda kanserle savaşta kullanacağız tamamlayıcı tedavilerin bir listesini bulabilirsiniz. Tüm yöntemleri sıralamak imkansız olduğundan buradaki tabloda etkisi kesin şekilde kanıtlanmış ve en çok kullanılar tedaviler yer alıyor.

Unutmamak gerekir ki tamamlayıcı ilaçlar ve tedaviler asla geleneksel tıbbi kanser ilaçlarının ve tedavilerinin yerini alamaz. Bunun yerine tamamlayıcı tedavileri kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi müdahalelere destek amaçlı kullanmalısınız. Tamamlayıcı bir tedaviye başlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın. "Doğal" tedavilerin de konvensiyonel tedaviler gibi yan etkileri olabileceğini unutmayın.

TedaviNedir? Olası FaydalarıOlası Riskleri
Akupunktur & AkupresürAcıyı ve diğer belirtileri azaltmak için baskı noktalarının kullanımıBirçok çalışma akupunkturun kemoterapiye bağlı bulantıyı, kanser sebepli ağrıları azalttığını gösteriyor.Yan etki oldukça ender görülüyor. Kanamaya daha meyilli kişilerin akupunkturun güvenli olduğuna dair emin olmaları gerekiyor.
BiofeedbackHastanın bilgisayar yardımıyla vücudundaki bazı otomatik tepkileri (örneğin kalp ritmi) kontrol altına almasıBazı çalışmalar biofeedback'in stresi, kronik ağrıları ve uykusuzluğu azalttığını gösteriyor.Yok
Kiropratik TedaviOmurga ve sinir sisteminin sağlığının korunması için tümüyle ellerle yapılan tedaviKanıtlar sırt ve baş ağırlarının bu tedaviyle azaltılabileceğini gösteriyor.Nispeten güvenli, ender de olsa yaralanmaya yol açabiliyor. Kanamaya meyilli, kemikleri zayıf, sinir bozukluğu veya başka sağlık problemleri olanlar önce doktorlarına danışmalı.
Yaratıcı YöntemlerÖrneğin müzik, dans ve sanat terapisiStresi azaltabilir ve moral verebilir.Yok
FitnessKanser tedavisi gören hastalar için oluşturulan fitness sınıflarını içerir.Araştırmalar hipnozun stresi azalttığını, moral verdiğini, kanser ağrılarını ve kemoterapiye bağlı kusmayı azalttığını gösteriyor.
Yok
MasajÇeşitli darbeler ve ovmalarla kasların ve yumuşak dokuların uyarılmasıBazı çalışmalar masajın stresi ve anksiyeteyi azalttığını gösteriyor.Risk oldukça düşük. Kanamaya meyilli, kemikleri zayıf, sinir bozukluğu veya başka sağlık problemleri olanlar önce doktorlarına danışmalı.
Meditasyon ve Güdümlenmiş Görsellik UygulamalarıNefes egzersizleriyle, bir kelimeyi tekrar ederek, ya da kendinizi sakinleştirici bir ortamda hayal ederek rahatlatmakAraştırmaları bu yöntemlerin ağrıyı, stresi ve anksiyeteyi azalttığını gösteriyor.Yok
Beslenme DanışmanlığıSağlıklı beslenme konusunda destek almakİyi beslenerek sizi daha iyi hissettirebilir ve sağlıklı bir kiloda kalmanızı sağlar.Yiyecek gruplarını sınırlayan aşırı diyetler, güvenli olmayabilir.
RefleksolojiEller ve ayakları üzerindeki baskı noktalarının kullanımıRahatlama sağlar ve ağrıyı azaltır.Riskin az olduğuna inanılıyor. Kemikleri zayıf, artriti, kalp rahatsızlığı veya başka bir sağlık problemi olanların öncelikle doktorlarına danışmalı.
Reiki, Tai Chi,
and Diğer Enerji Terapileri
Hareket ve baskı ile vücudunuzdeki enerjiyi yeniden düzenleyen tedavilerStresi azaltır ve yaşam kalitenizi artırır.Risk düşük. Artriti, kalp rahatsızlığı veya başka bir sağlık problemi olanların öncelikle doktorlarına danışmalı
Tamamlayıcı ve Alternatif İlaçlarVitaminlerin ve bitkilerden elde edilen alternatif ilaçların kulanımıBazıları kanser ve kanser tedavisine bağlı etkileri azalyabilir; diğerlerinin kanser üzerindeki etkisiyle ilgili çalışmalar halen sürüyor.Risks vary greatly, Seçilen ilaca bağlı olarak büyük riskler olabilir. Doktorunuza danışmadan asla tamamlayıcı veya bitkisel bir ilaç almayın. Bazıları çok tehlikeli olabilir ve asıl kanser ilacınızla etkileşime girebilir.
YogaNefes egzersizleriyle beraber yapılan esneme hareketleriStresi azaltabilir, moral verir ve formunuzu korumanıza yardım eder.Risk düşük. Ancak bir egzersiz programına bağlamadan önce mutlaka doktorunuza danışın.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Tamamlayıcı Kanser Tedavileri Karşılaştırması - Fayda ve Riskler

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar