BRAF Genindeki Bozukluk, Melanom Türü Cilt Kanserini Tetikliyor

KanseriTedaviEt.com | Salı, Nisan 07, 2009 | 1 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Cilt KanseriCancer Research UK'in yeni araştırmasına göre BRAF genenindeki bozukluk melanom türü cilt kanserini tetikliyor. Daha önceleri bu gendeki bozukluğun kanserin sebebi mi yoksa sonucu mu olduğu bilinmiyordu. Bulgu sayesinde yeni tedavi yöntemleri geliştirilebilir.

Cancer Research UK tarafından finanse edilen ve Cancer Cell dergisinde yayınlanan araştırmanın sonuçlarına göre melanom (malign melanom) türü cilt kanserlerinin yüzde 70'i, belirli bir genetik bozukluk sebebiyle tetinlenebiliyor.

İngiltere Kanser Araştırmaları Enstitüsü'deki bilim adamları, daha önce BRAF geninin melanom türü cilt kanserlerinin yüzde 70'inde zarar gördüğünü ya da bozulduğunu bulmuşlardı. Ancak bunun kanserin bir sebebi mi yoksa sonucu mu olduğu bilinmiyordu.

Şimdi iste aynı bilim adamları, BRAF genindeki mutasyonun, en ölümcül cilt kanseri türü olan melanoma yol açan ilk genetik değişim olduğunu keşfettiler.

Bu araştırma, BRAF geninin bu hastalığın arkasındaki itici güç olduğuunu ve kansere yol açtığını teyit ediyor.

Araştırmanın yöneticisi Profesör Richard Marais şöyle diyor : "Uzun süre güneşe maruz kalmanın cilt kanserinin ana sebebi olduğunu biliyoruz, fakat bunun arkasındaki genetik hakkında fazla şey bilinmiyor. Araştırmamız BRAF'taki genetik hasarın, cilt kanserinin gelişmesindeki ilk adım olduğunu gösteriyor. Bu süreci anlamak, hastalığın tedavisi için etkili ilaçları geliştirmemizde bize yardımcı olacak."

Her yıl İngiltere'de 9.500 yeni malign melanom vakası teşhis ediliyor ve bu hastalık sebebiyle her yıl 2.300'den fazla kişi hayatını kaybediyor.

Güneş ışınlarına aşırı maruz kalmak, malign melanom'un üçte ikisinin ve diğer cilt kanseri türlerinin de onda dokuzunun asıl sebebi. Uzun süre güneşe maruz kalmak DNA'ya zarar vererek genetik bozukluğa yol açıyor.

Cilt Kanseri Hakkında

Cilt kanserinin iki ana türü bulunuyor, melanom ve melanom olmayan cilt kanseri. Melanom en tehlikeli olan cilt kanseri türü.

Uzun süre güneşe maruz kalmak cilt kanserinin ana sebebi. Güneşten veya solaryumdan yayılan morötesi radyasyon cildi yaşlandıyor, DNA'ya zarar veriyor, güneş yanıklarına ve dolaylı olarak da cilt kanserine yol açıyor.

Melanom ne kadar erken teşhis edilirse tedavi edilme şansı o kadar artıyor. Eğer aşağıdaki belirtilerden birini farkederseniz, vakit geçirmeden bir doktora görünün :

Asimetri - Beninizin her iki yarısı aynı gözükmüyorsa

Sınır - Beninizin kenarları biçimsiz, silik veya çıkıntılıysa

Renk - Beninizin rengi farklı tonlardaysa

Çap - Beninizin çapı 6 mm'den daha büyükse

Ayrıca şu belirtilere de dikkat edin :

- iyileşmeyen yeni bir şişme veya yara
- kaşınan ya da acıyan bir nokta, ben veya yara
- kanayan ya da kabuk bağlayan bir ben

Cilt kanserinden korunmak için şunlara dikkat edin :

- Saat 11'le 15 arasında güneşe çıkın
- Yanmak için güneşlenmeyin
- Güneşten korunmak için tişört, şapka ve güneş gözlüğünü ihmal etmeyin.
- Çocuklarınızı güneşten korumak için ekstra özen gösterin
- En az 15 korumalı güneş kremi kullanın
- Benlerinizde değişimleri veya cildinizde beklenmedik şekilde oluşan lekeler için hemen doktorunuza görünün.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - BRAF Genindeki Bozukluk, Melanom Türü Cilt Kanserini Tetikliyor

Blog Widget by LinkWithin

1 yorum

  1. Serkan Özçalık // 7 Nisan 2009 22:57:00 GMT+3  

    Öncelikle iyi ve yararlı bir site oluşturmuşsun. Tebrik ederim. Bloguma yazmış olduğun yorumdan dolayı haberim oldu bu siteden. Ben sağlık sektöründeyim fakat yinede sağlık konusunda blog veya site açmayı düşünmedim. Ama ara sıra bazı yazılarım oluyor sağlık konusunda. Başarılar dilerim...

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar