Kömürleşmiş Et Yemek, Pankreas Kanseri Riskini Artırıyor

KanseriTedaviEt.com | Salı, Nisan 28, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Pankreas KanseriKömürleşmiş et yemenin kansere sebep olduğunu herkes az çok bilir. Ancak yeni yapılan kapsamlı bir araştırma bu ilişki daha kesin bir şekilde ortaya koyuyor. Amerikan Kanser Derneği'nin haberine göre, düzenli olarak çok pişmiş ve kömür haline gelmiş et yemek, pankreas kanseri riskini yüzde 60 oranında artırıyor.

Amerika Kanser Araştırmaları Birliği'nin Denver, Colorado'daki senelik toplantısında sunulan ve Minnesota Üniversitesi tarafından yürütülen bir araştırmanın sonucuna göre, düzenli şekilde yanarak kömür haline gelmiş, çok fazla pişmiş et yemek; pankreas kanseri riskini yüzde 60 oranında artırıyor.

Daha önce yapılan araştırmalar, eti çok yüksek ısıda pişirmenin, kanser riskini artıran kimsayallar olan heterosiklik aminlerin oluşmasına yol açtığını gösteriyordu. Heterosiklik aminler, etteki amino asitlerin ve diğer bazı maddelerin yüksek ısıda yanması sonucu oluşuyor. Heterosiklik aminler, mangalda pişmiş etlerde olduğu kadar kavrulmuş ve tavada kızartılmış etlerde de ortaya çıkabiliyor.

Çok fazla pişmiş etle pankreas kanseri arasındaki ilişki daha önce de ortaya konmuştu. Bu çalışma bu ilişkiyi daha büyük bir ölçekte inceliyor.

Kömürleşmiş Et Yemek, Pankreas Kanseri Riskini ArtırıyorMinnesota Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu ve Masonic Kanser Merkezi epidemiolojisti Kristin Anderson önderliğindeki araştırmacılar, 62.000'den fazla kişinin et yeme alışkanlıklarını incelediler. Araştırmada etin nasıl yendiği ve pişirme yöntemleri gibi detaylara dikkat edildi. Katılımcılar daha sonra PLCO (Prostat, Akciğer, Kalın Bağırsak ve Rahim Ağzı) tarama deneyi kapsamında ortalama 9 yıl boyunca takip edildi.

9 senelik dönemin sonunda araştırmacılar etin türü ne olursa olsun çok pişmiş et yemenin pankreas kanseri riskini artırdığını buldular.

Anderson şöyle diyor : "Çok iyi pişmiş biftek yiyen kişilerin, az pişmiş et yiyen veya hiç et yemeyen kişilere göre pankreas kanserine yakalanma riskilerinin daha fazla olduğunu gördük. Bunun da ötesinde, pişirme tercihleriyle beraber tüketim miktarına da baktığımızda, çok pişmiş eti fazla miktarda tüketenlerin az miktarda tüketenlere göre yüzde 70 daha fazla risk aldığını bulduk."

"Bu çalışmadaki bulgularımız, mangal veya kızartma yaparken ısıyı düşürmenin, bazı kişilerdeki pankreas kanseri riskini düşürmek için duyarlı bir yöntem olduğunun kanıtı niteliğinde."

Sağlıklı Pişirme

Heterosiklik aminlere daha az maruz kalmak için etleri pişirirken şunlara dikkat edin :

- Düzgün kesilmiş etleri tercij edin ve fazla yağları ayırın. Kızgın kömürlerin üzerine damlayan yağlar potansiyel kanserojen maddeler içeren dumana sebep olur.

- Izgarayı folyo ile kaplayın ve üzerinde küçük delikler açın. Böylece yağlar yine ateşe damlar ama etin üzerine gelen duman azalmış olur.

- Kömür haline gelmiş ve kararmış kısımları yemekten kaçının. Bu bölümler heterosiklik aminlerin en yoğun olduğu kısımlardır.

- Izgaraya farklı sebzeler de ekleyin. Et pişirildiğinde ortaya çıkan kimyasalların birçoğu sebze pişirildiğinde ortaya çıkmaz, yani kömürde pişmiş sebzeleri güvenle yiyebilirsiniz. Kırmızı, sarı, yeşil biberler, mantar, kırmızı soğan ve ananas gibi sebzeler kömürde çok iyi pişerler ve tabağınız için sağlıklı birer seçimdirler.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Kömürleşmiş Et Yemek, Pankreas Kanseri Riskini Artırıyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar