40`lı Yaşlarda Düzenli Alınan Aspirin Kanseri Önleyebilir

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Nisan 30, 2009 | 1 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm Haberlerİngiltere Kanser Araştırmaları Derneği'nin haberine göre, yeni yapılan bir araştırma aspirinin 10 yıllık düzenli kullanımının kanseri önleyici etkisi olduğu gösteriyor. Ancak düzenli aspirinin kullanımının olası yan etkileri yüzünden kanseri önlemek adına aspirin tedavisi uygulamak için henüz çok erken.

Lancet Oncology'de bugün yayınlanan bir araştırmaya göre, 40'lı yaşlarda alınan aspirin ilerki hayatınızda kanser riskini önyelebilir.

Tüm kanıtları detaylı bir şekilde yorumlayan İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği bilim adamları, aspirinin kanser başlamadan önce ve en az 10 yıl boyunca alınması halinde, ilacın kanseri önleme potansiyelinin en yüksek seviyede olacağını söylüyorlar.

40`lı Yaşlarda Düzenli Alınan Aspirin Kanseri ÖnleyebilirDaha önceki araştırmalar, aspirin alan kişilerin kolon kanserine, meme kanserine ve olası diğer kanser türlerine yakalanma ihtimalinin daha az olduğunu gösteriyor. Aspirin siklooksijenaz (COX) enziminin etkilerini, inflamasyonda (çeşitli mikrobik ajanlar veya toksinlerine karşı vücudun göstermiş olduğu; hararet artması, kızarıklık ile karakterize iltihabi reaksiyon) ortaya çıkan bazı kanser türlerinde beklenmedik bir şekilde yüksek seviyede ortaya çıkan proteinleri engelliyor.

Ancak bu tür anti-inflamasyon ilaçlarının kanseri önlemek için düzenli bir şekilde kullanımı; sindirim sistemi kanaması ve ülser gibi yan etkilere sebep olabileceği için önerilmiyor.

Prostat, meme, akciğer ve bağırsak kanseri gibi sık rastlanan kanserler daha çok 60 yaşından sonra ortaya çıkıyor ve 60 yaşın üstündeki kişilerde aspirin yüzünden karın bölgesinde kanama görülme ihtimali çok daha fazla.

Londra Queen May Üniversitesi profesörlerinden Jack Cuzick şöyle diyor : "40 yaşlarda düzenli olarak aspirin almak, kanseri önlemek için ilacın etkisini en yüksek seviyeye çıkabilir. Kanserli dokunun oluşmaya başladığı bu yaşlarda aspirin almak, kanser oluşmadan önce hastalığı durdurmak için belki de en iyi zaman olabilir."

"Ayrıca ciddi yan etkiler 60 yaşından sonra görüldüğünden, bu yaştan önce başlanan uzun süreli tedaviler bu yan etkileri azaltabilir."

"Ancak kanseri önlemek için düzenli aspirin kullanımı önermemiz için öncelikle birçok sorunun cevaplanması gerekiyor. Aspirin tedavisinden faydalanacak yüksek kanser riski ve düşük yan etki riski taşıyan kişilerin belirlenebilmesi için daha fazla araştırmaya ve klinik deneye ihtiyacımız var. "

"Bazı çalışmalar önleyici bir etkinin olmadığı yönündeydi, ancak bu araştırmalardaki takip süresi 10 yıldan daha kısaydı, yani belki de etkiyi görmek için henüz erkendi."

"Aspirini kalp ve damar hastalıklarına karşı alan yaşlı hastalar için bu ilaç belki de de kansere karşı ek bir koruma sağlayabilir, ancak bebek aspirinin mi yoksa tam standart doz olan günde 300 mg'ın mı bunu sağlayacağı henüz belli değil."

Araştırmacılar ayrıca aspinin proton pompası inhibitörleri (PPI - mide asidi üretiminin uzun süreli azaltılması etkisini gösteren ilaç grubu) olarak bilinen ilaçlarla alınması halinde mide kanaması riskini azalttığını buldular. İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği tarafından finanse edilen AspECT deneyi, proton pompası inhibitörleri ve aspirinin, daha sonra yemek borusu kanserine dönüşebilen Barrett Özofagusu hastalığı üzerinde kullanımını araştırıyor.

İngiltere Kanser Araştırmaları Derneği direktörü Lesley Walker şöyle diyor : "Aspinin olası yan etkilerini azaltmaya yönelik çalışmalar yapan bilim adamlarına ihtiyacımız var. Bu sayede çok yakında aspirini kanseri önlemek için kullanabiliriz. Yan etkileri yüzünden insanlara kanseri durdurmak için aspirin alın demek için henüz çok erken. Ancak yemek borusu kanseri gibi kanserlerde hayatta kalma oranı çok düşük, bu yüzden hastalığın nasıl önleneceğini anlamak çok önemli. Ayrıca aspirinin düzenli şekilde kullanma kararı mutlaka bir doktora danışılarak alınmalı."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - 40`lı Yaşlarda Düzenli Alınan Aspirin Kanseri Önleyebilir

Blog Widget by LinkWithin

1 yorum

  1. Adsız // 28 Temmuz 2009 10:13:00 GMT+3  

    bu araştımalarda düzenli kullanımdan neyin kastedildiği belli değil .hergün aspirin içmekmi haftada bir içmekmi nedir belli değil.

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar