Radyasyona Maruz Kalmak, Agresif Tiroid Kanseriyle Bağlantılı

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Nisan 27, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tiroid KanseriU.S.News'in haberine göre daha önce çevresel faktörler veya çeşitli tedaviler yüzünden radyasyona maruz kalmış kişilerde tirod kanseri daha agresif bir seyir izliyor. Bu hastalraa daha ağır tedaviler uygulanması gerekebilir.

Archives of Otolaryngology -- Head & Neck Surgery dergisinin Nisan sayısında yayınlanan bir çalışmaya göre, daha önce radyasyona maruz kalan tiroid kanseri hastalarının hastalığı diğer hastalara göre daha agresif oluyor.

Toronto'daki Mount Sinai Hastanesi'ndeki araştırmacılar radyasyona maruz kalmış 125 tiroid kanseri hastası (örneğin tiroid kanseri ameliyatı olmadan en az 3 yıl önce işyerinde çevresel faktörler yüzünden, akne veya diğer tümörlerin tedavisi için radyasyona maruz kalanlar) üzerinde çalıştılar.

Hastaların radyasyona maruz kaldıklarındaki ortalama yaşları 19.4'tü. Bu hastalara ortalama 28.7 sene sonra tiroid kanseri teşhisi konmuştu. Hastalar teşhis konduktan sonra ortalama 10.6 sene boyunca takip edildi. Bu süre boyunca hastaların yüzde 16'sı nükseden tiroid kanserine yakalandı, yüzde 9'unun da kanserleri başka organlarına yayıldı. Takip sonunda yüzde 86'sı hala hayattaydı ve kanserden kurtulmuştu. Yüzde 4'ü hayatta kaldı ancak tiroid kanserleri nüksetti. Yine yüzde 4'lük bir kısım hayatta kaldı ancak kanserleri yayıldı. Hastaların yüzde 4'ü kanser yüzünden hayatını kaybederken, yüzde 2'si başka sebeplerle öldü.

Araştırmacılar bu hastaları daha önce radyasyona maruz kalmamış 574 tiroid kanseri hastasıyla karşılaştırdılar ve kansere maruz kalmış olan hastaların aşağıdaki sonuçlara daha meyilli olduklarını gördüler :

* Tiroid tamamen ya da kısmen alınması : Yüzde 83'e karşı yüzde 38
* Sonradan ek bir cerrahi müdahele : Yüzde 23'e karşı yüzde 2
* 4. evre hastalık : Yüzde 16'ya karşı yüzde 5
* Kanserin diğer organlara yayılması : Yüzde 9'a karşı yüzde 2
* Takip sırasında tiroid kanseri : Yüzde 8'e karşı yüzde 3
* Hastalık yüzünden hayatını kaybedenler : Yüzde 4'e karşı yüzde 1.5

Dr. Raewyn M. Seaberg ve arkadaşları, bulgularının daha önce radyasyona maruz kalmış olan hastaların kanserlerinin, diğer tiroid kanseri hastalarına göre daha agresif bir seyir izlediğini, daha kötü klinik sonuçları olduğunu ve daha agresif tedaviye ihtiyaç duyabileceklerini gösterdiğini söylüyorlar.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Radyasyona Maruz Kalmak, Agresif Tiroid Kanseriyle Bağlantılı

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar