Metastatik Meme Kanseri Hastaları Daha Çok İlgi Bekliyor

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Nisan 03, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Meme KanseriPfizer'in sponsorluğundaki BRIDGE isimli araştırmaya göre, meme kanserinin en ileri safhalarından biri olan metastatik meme kanseri hastası kadınlar, hastalığa gösterilen ilginin az olduğunu düşünüyor. Kamu ilgisi, birçok ülkede meme kanserinin ilk evrelerine yoğunlaştığından, bu durum onlara ayrılan kaynakların da azalmasına sebep oluyor.

Dokuz ülkedeki (Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, Belçika, Polonya, A.B.D., Arjantin, Mısır ve Meksika) metastatik meme kanseri (MMK) hastası 950 kadın üzerinde yapılan BRIDGE isimli yeni bir araştırmaya göre, bu kadınların büyük çoğunluğu, hastalıklarının olumsuz etkilerine rağmen, hayattan hala keyif alıyor ve bu benzersiz deneyimlerine daha çok ilgi bekliyorlar. Araştırmayı gözeten uluslararası uzman grubu, metastatik meme kanseri hastası kadınların ihtiyaçlarına karşı bilinci artırma amaçlı eğitim programları hazırladı. Harris Interactive tarafından yürütülen ve sponsorluğunu Pfizer Onkoloji’nin yaptığı bu araştırmanın sonuçları, İsviçre St. Gallen’deki 11. Uluslararası Meme Kanseri İçin Başlangıç Tedavisi Konferansı’nda sunuldu.

BRIDGE araştırmasının sonuçlarına göre, iki kadından biri (yüzde 53) metastatik meme kanserine gösterilen ilginin az olduğunu düşünüyor; beş kadından en az ikisi (yüzde 44) ise deneyimlerini paylaşmaktan çekiniyor. On kadından yaklaşık sekizi (yüzde 67) metastatik meme kanserine olan ilginin artmasını istiyor; örneğin medya ilgisinin artması (yüzde 53) ve metastatik meme kanser hastası olan ünlü kişilerin tanıtılması (yüzde 49) gibi.

Birleşik Krallık’taki Sussex Üniversitesi Kanser Araştırmaları Psikososyal Onkoloji Grubu başkanı ve BRIDGE idari komitesi üyesi Profesör Lesley Fallowfield şöyle diyor : “Kamu ilgisi, birçok ülkede meme kanserinin ilk evrelerine yoğunlaşmıştır ve bu durum, hastalığı ilerleyenlere gösterilen ilginin ve onlara ayrılan kaynakların azalmasına sebep oluyor. BRIDGE, hastaların dışlanmışlık duygularını azaltmak için, metastatik meme kanseriyle ilgili kamusal diyalogun arttırılması gereğine ışık tutuyor.”

Her yıl yaklaşık 1.3 milyon kişi meme kanserine yakalanıyor. Meme kanseri, kanser ölümlerinin baş sorumlusu. Dünyada her yıl yaklaşık 465.000 kadın meme kanserinden hayatını kaybediyor. Gelişmiş ülkelerde, hastalığın ilk safhalarına girmiş olan kadınların yaklaşık yüzde 30’u metastaik (IV. evre ) meme kanserine (kanserin vücudun kemikler, akciğerler, karaciğer ve beyin gibi bölgelerine de yayılmış hali) yakalanıyor. Gelişmekte olan ülkelerde, meme kanseri teşhisi yapılan kadınların çoğunun hastalığı ileri bir safhada veya metastatik safhadayken tespit ediliyor. Hastalığın ilk aşamalarından farklı olarak, metastatik meme kanserinin iyileştirici bir tedavisi yok ve yapılan tedavinin amacı sadece hastalığın yayılmasını kontrol altına almak.

Ankete katılanların çoğu (yüzde 67’si) metastatik meme kanserinin hayatlarını olumsuz etkilediğini söylerken, yine çoğu (yüzde 66’sı) hala hayattan zevk aldıklarını söylüyor; yüzde 50’si de kendilerini “hayatta kalmış” biri olarak görüyor.

Operator doktor, araştırmacı, hasta avukatı, AdvancedBC.org’un kurucusu ve BRIDGE araştırmasının yönetici komite üyesi Musa Mayer şöyle diyor : “BRIDGE araştırması insan ruhunun gücünü gösteriyor. Optimum düzeyde destek ve kaynakla, daha çok kadın metastatik hastalıkla daha uzun süre yaşayabiliyor. Bu araştırma, dışlanmış hastaların ihtiyaçlarının belirlenmesi için önemli bir adımdır. Hastaların en iyi desteği ve tedaviyi görmeleri için tüm dünyadaki ilgililer için itici bir güçtür.”

“Araştırma ayrıca, en çok aranan araştırma ve tedavi yöntemlerini güncellemesiyle, kadınların metastatik meme kanseriyle mücadelesinde enformasyonun önemini gösterdi. Yine de, katılımcıların yüzde 75’i önleyici tedbir olarak kendi kendilerine bilgi arıyorken, beş kadından ikisi (yüzde 45) bilgi edinmede zorluk çekiyor ve iki kadından biri de (yüzde 51) mevcut bilginin ihtiyaçlarını karşılamadığını belirtiyor.”

“Hastalığın yaygınlığına karşın, mevcut bilgi ve kamu ilgisi, ülkeye ve kültürel karakteristiklere bağlı olarak, yetersiz ve makul düzeyler arasında kaldığından, metastatik meme kanseri kadınlar yalnızlık hissediyor.”

BRIDGE idari komitesi üyeleri, araştırmanın metastatik meme kanseri ile ilgili gruplar arasında işbirliğinin geliştirilmesi ve tüm dünyada meme kanseri konusunda girişimlerin (metastatik meme kanseri ile ilgili güncel ve kolayca ulaşılabilir enformasyonun yaratılması ve kamuyu bilinçlendirici eğitim programlarının geliştirilmesi de dahil olmak üzere) çoğaltılması amacıyla kullanımını öneriyor. Araştırma, metastatik meme kanseri hastalarının deneyimlerinin ülkeye göre değiştiğini ortaya koyduğundan, tasarlanan yardımların kültürel yönü de olmalı.

BRIDGE Araştırması üzerine

BRIDGE araştırması, birçok ülkedeki metastatik meme kanseri hastası kadınların ihtiyaçlarını, deneyimlerini ve fikirlerini inceleyen dünya çapında bir araştırmadır. Bu araştırma, Pfizer Onkoloji adına Harris Interactive tarafından yönetilip; yedi meme kanseri uzmanı ve metastatik meme kanseri hastalarının karşılanmamış ihtiyaçlarına dikkat çekmeyi amaçlayan avukatlardan oluşan, uluslararası bir idari komite tarafından yürütülmüştür. Araştırma, 16 Eylül 2009 ve 18 Şubat 2009 tarihleri arasında, ABD, Avrupa, Latin Amerika ve Afrika’dan 18 yaşını geçmiş 950 metastatik meme kanseri hastası kadın üzerinde yapılmıştır. Görüşmeler; telefonla, postayla veya yüzyüze yapılmıştır. Metodolojiyle ilgili daha fazla bilgi mevcuttur. BRIDGE araştırmasıyla ilgili daha fazla bilgi için www.BridgeMBC.com`u ziyaret edebilirsiniz.

Pfizer Onkoloji, tüm dünyadaki metastatik meme kanseri hastalarının eğitimsel ihtiyaçlarını gidermeyi ve onları desteklemeyi amaçlıyor. Yedi ülkeden hasta avukatlarının oluşturduğu bir kooperatif olan ve meme kanseri kurbanlarını, işbirliğinin geliştirilmesi ve hastaların ihtiyaçlarının giderilmesi için stratejiler üretilmesi gereği konusunda uyaran bir Konsensüs Raporu yayınlayan Metastatik Meme Kanseri Savunması Çalışma Grubu’nun sponsorluğunu da üstleniyor.

Metastatik meme kanseri üzerine

Metastatik meme kanseri, meme kanserinin en ilerlemiş safhasıdır ve kanserin vücudun meme dışındaki yerlerine de sıçramasıyla oluşur. Meme kanserinin ilk evreleriyle kıyaslandığında, dördünce evre meme kanseri ile ilgili öngörü yapmak zordur ve meme kanseriyle ilgili ölümlerin çoğuna metastatik hastalığın komplikasyonları sebep olur. Metastatik meme kanseri hastalarının hayatta kalma süreleri iki veya üç senedir. Bu süre, 1990’lardan beri, teşhis ve tedavideki gelişmeler sayesinde artmıştır. Metastatik meme kanseri tedavi edilemez bir hastalık olduğundan, çalışmaların hedefi semptomları hafifletmek, tumörlerin ilerlemesini durdurmak, hayat kalitesini ve hayatta kalış süresini arttırmakla sınırlıdır.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Metastatik Meme Kanseri Hastaları Daha Çok İlgi Bekliyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar