Aktris Farrah Fawcett`in Almanya`daki Kanser Tedavisi

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Haziran 01, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Anal KanserWebMD'nin haberine göre, aktris Farrah Fawcett’ın Almanya’da anal kansere karşı mücadelesinde ABD’de onayı olmayan tedavilerin kullanılması, kanser hastalarının Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onaylı tedavilerden daha fazlasını istediklerinde mevcut olan seçenekler hakkındaki tartışmaları alevlendirdi. Uzmanlar alternatif ya da tamamlayıcı kanser tedavilerinin geleneksel tıbbi tedaviler yerine kullanılamayacağı konusunda hemfikir.

Anal kanser hastası aktris Almanya’da, ABD’de onaylanmayan bir tedavi gördü.

62 yaşındaki Fawcett’a 2006 yılında anal kanser teşhisi kondu.

NBC’nin Today programında Fawcett’ın doktoru Lawrence Piro, Fawcett’ın şu anda gayet iyi olduğunu söyledi. Los Angeles’taki Angeles Klinik ve Araştırma Enstitüsü başkanı ve CEO’su Piro “Şu anda Fawcett belirgin biçimde kanser ve kanser kemoterapisiyle gelen birçok yan etki maruz kalmış durumda. Vucüdu zayıf düştü ve kendisi uzun süredir yatakta istirahat ediyor. Ancak genel olarak ruh hali iyi ve tabii ki bütün bunları atlatmasında yardımcı olan kendine has espri anlayışını korumakta” diyor.

Fawcett’ın partneri ve oğlunun babası aktör Ryan O’Neal, People dergisine Fawcett’ın Amerika’daki tedavisi dışında, kanser tedavisi için altı kez Almanya’ya gittiğini söyledi.

Almanya’daki tedaviler

62 yaşındaki Fawcett’a 2006 yılında anal kanser teşhisi kondu. Almanya’daki Alpenpark Kliniği doktorlarından Ursula Jacob, Fawcett’ı tedavi etti. Access Hollywood ile yaptığı bir röportajında Jacob, Almanya’da Fawcett’ın kendi vakasına özel olarak tasarlanmış doğal tamamlayıcı ilaçlar ve bağışıklık tedavileri aldığını söyledi.

Bu tedaviler Fawcett’ın yaşam kalitesini yükseltti. Jacob “Tümörün hacmi ve ayrıca kütlesi küçüldü” diyor. “Uzun süredir, iki buçuk yıldır, gerçekten iyi durumdaydı”.

Jacob yakın zamanda Kaliforniya’ya Fawcett’i görmeye gitti. Jacob Fawcett’ın Almanya’da aldığı tedavilerin FDA onayı olmadığı için ABD’de uygulanamadığını, ancak ayrıntılarına girmediği bu tedavilerin Avrupa’da "normal" olduğunu söylüyor.

Fawcett’ın arkadaşı Alana Steward, Access Hollywood muhabirine Jacob’ın orada tedavi amacından ziyade bir arkadaş ve destekçi olarak bulunduğunu söyledi ve Fawcett’ın Amerikalı doktorlarca tedavi altında olduğunu belirtti.

Cerrah Görüşü

Laurence R. Sands, Miami Üniversitesi Sylvester Kanser Merkezi’nde kolorektal cerrahi başhekimi ve cerrahi yardımcı profesörü. Birçok anal kanser hastasını tedavi ediyor ancak Fawcett’ın doktorlarından biri değil.

Sands bazı anal kanser hastalarının Avrupa’ya giderek bağışıklık sistemlerini güçlendirmek amacıyla ökseotu ve diğer bitkisel tedavilerden faydalanmayı düşündüklerini belirtiyor.

Sands, teorinin “bağışıklık sistemini güçlendirir ve canlı tutarsan, kanser hücrelerini öldürebilirsin” şeklinde olduğunu söylüyor. Ancak bu yaklaşımın bilimsel kanıtı olmadığını ekliyor: “Bilimden çok teoriye dayandırılmış bir yaklaşım.”

Sands hastalarına bu tip tedavilerin, standart tıbbı tedavilerin yerine kullanılamayacağını söylüyor. “Anal kanser durumunda bu asıl tedavi kemoterapi ve radyaterapidir. Bu ikisi yeterli olmazsa cerrahi müdahale gerekir”.

Sands standart tıbbı tedavilere ek olarak diğer tedavilerin kullanılmasına karşı olmadığını söylüyor ve hastalarına konuyu asıl doktorlarıyla konuşmaya davet ediyor.

Bazı hastaları Sands’e standart tedavileriyle bir uyumsuzluk olup olmadığını kontrol etmek için kendilerine verilen bitkisel tedavilerin içerikleri göstermiş. Sands genellikle tehlikeli içerikler görmediğini, ancak bazı içeriklerin kanama riskini artırdığını ve bu içeriklerin kullanımını onaylamadığını söylüyor.

Genel olarak Sands, hastalarının özellikle zararlı olabilecek ürünler göstermediğini, sadece ne kadar yararlı olabileceğini bilmediğini söylüyor.

Hastalara öneriler

Michael Fisch, Teksas Üniversitesi M.D. Anderson Kanser Merkezi’nde genel onkoloji programını yönetiyor. Fawcett’ın doktorlarından biri değil, ancak birçok ileri evrede kanserli hasta görüyor.

İşte Fisch’in tedavi seçeneklerinden memnun olmayan ileri evre kanser hastalarına önerileri:

Amaçlarınızı tanımlayın ve öncelik sırasına koyun: Fisch “Gerçekten istediğiniz nedir?” diye soruyor ve birçok hastanın birden çok amacının olduğunu söylüyor – yeni bir tedavi için umutlu olmak, daha az acı çekmek, daha yüksek yaşam kalitesi ve ayrıca ailelerinin mali kaynaklarını yiyip bitirmemek gibi. “Eğer sadece bir amaç seçip onun peşinden giderlerse, diğer açık olmayan amaçlarının zamanla kaybolduklarını göreceklerdir.”

Amaçlarınızı doktorunuzla konuşun: Fisch “Bu, başka bir ülkeye gidebilmek için doktorunuzdan izin istemenizin gerekli olduğu anlamına gelmiyor” diyor. Ancak onların bakış açısını dinleyin, başka neleri göz önüne almanız gerektiğini sorun ve eğer daha ileri giderseniz, sağlık bilgilerinizin bir kopyasına ihtiyacınız olacaktır.

İyi tedaviyi garanti görmeyin: ABD sağlık sistemi, hastaları için birçok güvenlik kontrolüne sahiptir ve bütün ülkeler bunlara sahip değildir. Fisch “Biz dünyada araştırma ve iyi hasta bakımı yapan tek ülke değiliz. Bu kibirli bir ifade değil” diyor. “Sadece şu soruyu sormanız gerekiyor, gitmeyi düşündüğünüz yurtdışı tesislerinde bu işin iyi gitmesini sağlayacak içerikler nedir ve bunların hepsi orada mevcut mu? Bu doktordan veya ilaçtan daha fazlası.” Sizin kafanızdaki amaçlar için mükemmel ve umutlu bakım verecek daha bir sürü başka şeyler var.

Kendi bahçenizdekileri göz önüne alın: Fish M.D. Anderson Kanser Merkezi ve diğer akademik merkezlerde yeni ilaçların klinik deneylerinin yapıldığını, zihin-vucüt ve diğer programlarını bulunduğunu belirtiyor. Fisch “Çok uzaklara gidip kanıtlanmamış bir şey denemek, umutlu bir sonuca yönelik tek yaklaşım değildir” diyor.

Zayıf yönlerinizi tanıyın: Fisch “Eğer ileri evrede kanser hastasıysanız ve insanlar bunu mevcut tedavilerle tamamen iyileştirilebileceğini ya da hafifletilebileceğini düşünmüyorlarsa, olası sömürülere açıksınız demektir” diyor. Tabii bu her potansiyel tedavinin sahte olduğu anlamına gelmez. “Sizin bir mucize ya da tedavi için olan umudunuz, insanların sizden çok pahalı, çok uygunsuz ya da size yardım etme olasılığı çok düşük tedavileri denemenizi istemelerine sebep olabilir.” Fisch’in tavsiyesi: Düşüncelerinizi, seçeneklerinizi tartmanıza yardımcı olabilecek sağlık uzmanları da dahil olmak üzere başka insanlarla paylaşın.

Kanser Tedavisi Seçenekleri

Her ülke tıbbı tedaviler için kendi standartlarını kendi belirler. Amerika’da FDA ilaçları ve tıbbı tedavileri belirleyen otorite.

Kanser hastaları için deneysel ilaçların klinik deneyleri diğer bir seçenek olabilir. Ulusal Kanser Enstitüsü’nün, 8000’den fazla klinik deneyin bulunduğu, arama yapılabilen bir veritabanı bulunmakta.

Birçok kanser hastası tamamlayıcı ya da alternatif tedavilerle de ilgileniyor. Ulusal Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Merkezi’ne (NCCAM) göre, tamamlayıcı tıp geleneksel tıpla beraber kullanılmakta, alternatif tıp ise geleneksel tıbbın yerine kullanılmakta.

Tamamlayıcı ve alternatif tedavilerin birçok şekli var. Akupunktur, bitkisel ürünler ve özel diyetler bunlardan bazıları.

NCCAM tamamlayıcı ya da alternatif tıbbı düşünen herkese öncelikle doktorlarıyla konuşmalarını, tedaviler ve uygulayıcılar hakkında kapsamlı araştırma yapmalarını öneriyor. Konu ile ilgili kaynaklar :

• Tedavilerle ilgili temel bilgiler için, Ulusal Tamamlayıcı ve Alternatif Tıp Merkezi’nin web sitesini ziyaret edin ve “health information”a tıklayın.
• Tamamlayıcı ek besin maddeleri ile ilgili bilgi için, Ulusal Sağlık Enstitüsü’nün Tamamlayıcı Ek Besinler Ofisi’nin web sitesini ziyaret edin.
• Sahte kanser tedavilerini farketmek ile ilgili ipuçları için, Federal Ticaret Kurulu’nun web sitesini ziyaret edin.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Aktris Farrah Fawcett`in Almanya`daki Kanser Tedavisi

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar