ASCO KOnferansı : Kanser Tedavisinde Önemli Bir İlerleme veya Buluş Yok

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Haziran 08, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerForbes'un haberine göre Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin bu yılki konferansının ana konusu, uzun süredir kanser tedavisi konusunda büyük bir ilerleme ya da buluş olmaması. Mevcut ilaçlar ancak hastaların hayatta kalma süresini uzatıyor.

Amerikan Klinik Onkoloji Derneği'nin (ASCO) kanser tedavisi ile ilgili senelik konferansında bu sene büyük gelişmeler ne yazıkki oldukça az yer tutuyordu.

Toplantıda sunulan ve herkesçe bilen verilerin çoğunluğu başarısız deneylere aitti, ve umut vadeden araştırmalar genellikle erken evre çalışmalarda görülüyordu.

Boston'daki Dana-Farber Kanser Entitüsü doktorlarından Eric Winer "İyi yapılmış ve bize biriniz nasıl tedavi etmememiz gerektiğini gösteren çalışmalar da bazen başarılı deneyler kadar önemli olabiliyor" diyor. "Bu çalışmalar insanlar bir tedavinin gereksiz yükünden kurtarıyor ve böylece zaman kaybetmiyoruz."

Bu seneki konferanstaki asıl odaklanılan konular, tedaviye yoğunlaşma yolları ve gereksiz test ve tedavileri elemek üzerineydi.

Her ne kadar kemoterapi birçok kanser türü için standart tedavi olsa da, bilim adamları son yıllarda tümörün şeklinde ve büyümesinde etkili olan belirli moleküllere müdahele eden hedefli tedavilere odaklandılar.

RituxanRoche ve Biogen Idec tarafından satılan ve kötü huylu B-hücrelerinin üzerindeki proteine bağlanarak bağışıklık sisteminin bu hücrelere saldırmasını sağlayan Rituxan isimli ilacı kullanan Hodgkin dışı lenfoma (bir tür lenf kanseri) hastaları çok daha uzun yaşıyorlar.

Ancak yaklaşık 40 senedir, başkan Richard Nixon 1971'de kansere karşı savaş ilan ettiğinden beri tam bir tedavi ufukta görünmüyor.

Wolters Kluwer'da araştırma direktörü olan Ben Weintraub "2003-2005 yıllarda herkes yeni tedavileri birleştirmeyi ve hayatta kalma süresini uzatmayı konuşuyordu, ancak bu strateji şimdiye kadar başarısız oldu" diyor.

Limitli hayatta kalma faydası

Konferansta tartışılan verilerdeki kanıtlara göre, başarılı ilaç deneyleri bile ancak birkaç ay veya hafta daha uzun hayatta kalma süresi sağlıyor.

Amerikan Kanser Derneği'nin istatistiklerine göre 1990'dan 2005'e kadar erkeklerdeki kanser yüzünden ölüm oranı yüzde 19, kadınlardaki ölüm oranı ise yüzde 11 azaldı. Ancak bu hastalık yüzünden hala her yıl 600.000 Amerikalı hayatını kaybediyor.

Ölüm oranlarındaki düşüş oranı kanseri önleme konusundaki ilerlemeye, erken teşhis ve gelişmiş tedavilere bağlanıyor.

Weintraub "Kanser tedavisi her yıl daha da iyiye gidiyor, ancak büyük bir ilerleme ya da buluş olmaması ilaç şirketleri için kötü birşey" diyor.

Bu yılkı konferansta tartışılan ve umut vadeden unsurlardan biri de hücreleri onaran bir enzim olan PARP. Sanofi-Aventis tarafından satın alınan BiPar Inc. ve AstraZeneca Plc'in PARP ile ilgili orta evrede geliştirmeleri bulunuyor, ancak bunların ilaç olarak piyasaya sürülmesine daha seneler var.

İlerlemiş akciğer kanseri üzerine yapılan çalışmalar da Avastin, Tarceva ve Alimta gibi ilaçların devamlı kullanılmasının hayatta kalma süresini uzattığını gösteriyor.

Bu gibi ilerlemeler, 2003'de Avastin'in uygulama değiştiren sahneye çıkışını gören konferans gibi önceki konferanslarla tezat oluşturuyor.

Bu sene Orlando'daki konferansta Avastin'in tümörleri operasyonla alınan erken evre kolon kanseri hastalarının tedavisindeki başarısızlığı konuşuldu.

Allegheny General Hastanesi Onkoloji bölümü başkanı ve araştırmanın lideri Dr. Norman Wolmark "Hastalarımıza iyileşme oranını artıracak yeni bir tedavi sunma konusunda başarısız olduk" diyor.

Wolmark Avastin'in bir yıldan uzun süreli kullanıldığı diğer çalışmaların da başarız olma ihtimalinin çok yüksek olduğunu söylüyor.

Konferansta ayrıca Roche meme kanseri ilacı Herceptin'in, mide kanseri hastalarının bir bölümünün yaşam süresini 2.5 uzattığını açıkladı.

Chicago'lu bir onkolog olan ASCO başkanı Richard Schilsky bu gelişmenin standart tedavi üzerinde hızlı bir etkisi olacağını söylüyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - ASCO KOnferansı : Kanser Tedavisinde Önemli Bir İlerleme veya Buluş Yok

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar