Lapatinib Bazi İnflamatuar Meme Kanseri Türlerine Karşı Kullanılabilir

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Haziran 12, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Meme KanseriAmerikan Kanser Derneği'nin haberine göre, The Lancet Oncology'de bu ay yayınlanan bir çalışmanın sonuçları, diğer tedavilere cevap vermeyen HER2+ (araştırmalar meme kanserlerinin yüzde 25'inin HER2+ türü olduğunu gösteriyor. HER2+ tümörler diğer tümörlere göre daha hızlı büyüyor ve yayılıyor) inflamatuar keme kanseri hastalarının, lapatinib (Tykerb) kullanımından fayda görebiliceğini gösteriyor.

İnflamatuar meme kanseri (IBC) az görülen (Amerika'daki teşhis konulan meme kanserlerinin yalnızca yüzde 1 ila yüzde 3'ü), ancak agresif bir meme kanseri türü. IBC, hızlı büyümeye ve diğer kanser türlerine göre teşhis konulduğu süre içinde lenf düğümlerine yayılmaya daha meyilli bir tür. Hastalığın seyri ve olası sonuçlarını konusundaki tahminler de genelde iyi değil. Genelllikle meme yumrularıyla ilişkilendirilmez, bu nedenle erken teşhis oldukça zordur. Belirtiler memede şişkinlik, kaşınma; pembe, kırmızı veya farklı bir renkte bir bölge, bazen portakal kabuğu şeklinde bir doku; memeye dokununca sıcaklık hissi şeklinde ortaya çıkabilir.

İnflamatuar meme kanseri hastalarında çok fazla miktarda human epidermal growth factor receptor-2 (HER2) proteini ortaya çıkar. Bu protein kanser hücrelerinin büyümesine sebep olur. Bu hastalar genellikle bir kemoterapi ilaçları, trastuzumab (Herceptin) ve radyoterapi beraber kullanılarak tedavi edilir. Eğer kanser bu tedavilere tepki vermiyorsa, HER2+ inflamatuar meme kanseri hastalarının daha başka seçeneği yoktur.

Çalışmaya daha önce kemoterapi, Herceptin ve radyoterapinin beraber verildiği bir tedavi uygulanan 126 HER2+ inflamatuar meme kanseri kanseri hastası kadın ve ve HER2+ olmayan 15 kadın katıldı. Araştırma lapatinib'in üreticisi GlaxoSmithKline tarafından finansa edildi ve Chaim Sheba Tıp Merkezi, Toronto'daki Sunnybrook ve Duke Üniversitesi Tıp Merkezi gibi bir çok farklı enstitüden gelen araştırmacıların liderliğinde yapıldı.

Araştırmacılar 126 kadının yüzde 39'unun ilaca (her gün ağızdan 1500 mg) tepki verdiğini buldular. Aynı grup içinde medyan toplam hayatta kalma süresi 18.4 aydı, ilaca tepki vermeyen grupta ise bu sayı 8.4'tü. İlaca tepki veren kadınların yarısından fazlası iki ay içinde sonuçları gördü.

İlaca tepki veren hastaların kanserlerinde ortalama 25 hafta boyunca tekrar büyüme görülmedi. 6 ay sonunda HER2+ hastalarının yüzde 22'sinde ilerleme yoktu. Medyan toplam hayatta kalma süresi, daha önce trastuzumab ve lapatinib'e tepki veren hastalarda en uzundu. Hiçbir hastada kanser yok olmadı, sadece bir hasta cildinin belirgin şekilde düzeldiğini gördü.

141 kişinin yüzde 10 veya biraz daha fazlasında sık rastlanan yan etkiler görüldü : İshal, ciltte ürtiker benzeri kabartı ve döküntüler, bitkinlik, bulantı, anoreksi, nefes darlığı, kusma ve sırt ağrıları. En sık rastlanan yan etki ishaldi. 141 kişiden 45'inde çok ciddi yan etkiler görüldü : Nefes dalığı, akciğerler çevresinde su toplama ve ateş. Ancak fakat çoğu vakada bu yan etkilerin lapatinib tedavisiyle ilgili olduğu kesin değildi. Lapatinib tedavisi dolayısıyla oluşan yan etkiler yüzünden 5 kadın hayatını kaybetti.

Çalışmanın sonuçları umut verisi olsa da, ilacın bu tedavi amacıyla kullanımı henüz FDA tarafından onaylanmadı. Lapatinib'in ayrıca prostat, beyin, karaciğer, yumurtalık ve diğer bazı kanser türleri üzerinde etkisi üzerine çalışmalar yapılıyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Lapatinib Bazi İnflamatuar Meme Kanseri Türlerine Karşı Kullanılabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar