Kanser Tedaviniz İçin İkinci Bir Görüşe İhtiyaç Var Mı?

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Haziran 04, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

TavsiyelerWebMD'nin bu yazısında asıl doktorunuz dışında kanser tedavinizin için başka bir doktordan ikinci bir görüş almanın öneminden bahsedilmiş. Uzmanlar ikinci bir görüş almanın doğru bir karar olduğu konusunda hemfikirler.

Kanser hastası olarak ikinci bir görüşe başvurmak sizin hakkınızdır.

Kanser teşhisi konulduğunda ve doktorunuz tedavi planınızı hazırladıktan sonra, hala içinizi kemiren bir şüphe duyabilirsiniz: Ya eğer doktorum yanılıyorsa? Onkoloğunuzu ne kadar seviyor veya ona ne kadar güveniyor olursanız olun, herhangi bir şeyin gözden kaçırılıp kaçırılmadığını ya da yeni bir tedavinin olup olmadığını merak etmeniz doğaldır. Eğer şüpheleriniz varsa, ikinci bir görüşe başvurun.

Uzmanlar, ikinci bir görüşe başvurmanın giderek yaygınlaştığını söylüyorlar. Atlanta’daki Amerikan Kanser Derneği’nde kanser bilgilendirme direktörü olarak görev yapan Terri Ades, “Geçmişte kanserli insanlar çoğu zaman ikinci bir görüşe başvurma konusunda tereddüt ederlerdi, ancak bugün bu konuda çok daha rahatlar” diyor. Siz de rahat olmalısınız. Bu sizin sağlığınız ve hayatınız. İkinci bir görüşe başvurmak hasta olarak hakkınız.

Zaten kanser gibi ciddi bir konuda başka bir uzmanın görüşünü almak mantıklıdır. Yeni bir araba alırken, ilk tanıştığınız satış elemanından araba almazsınız, biraz gezersiniz. Ve eğer bir araba için bu kadar zahmete giriyorsanız, kanser tedavinizle ilgili karar verirken en azından biraz dikkatlı olmanız gerekmez mi?

Uzmanlar, doktorların sizin asla ikinci bir görüş almanızı engellememeleri gerektiğini söylüyorlar, aksine sizi desteklemeliler.

Harvard Tıp Okulu’nda yardımcı profesör ve Boston’daki Dana-Farber Kanser Enstitüsü’nde onkolog olarak görev yapan Harold J. Burstein, “Doktorlar hastalarının ve ailelerinin tedavi ile ilgili rahat olmalarını isterler” diyor. “İkinci görüşler çoğu zaman bu konuda yardımcı olur, çünkü güvence sağlarlar.”

Öyleyse ikinci bir görüşe başvurma hakkında bilmeniz gerekenler nedir ? WebDM uzmanlara sordu.

Neden İkinci Bir Görüşe Başvurmalı?

İkinci bir görüşe başvurmanın yararları nelerdir? Rochester’daki Mayo Kliniği’nde tıbbi onkoloji başkanlığını yürüten Jan C. Buckner yanıtın bir kısmını veriyor: “Herkes her zaman doğru değildir.” Buckner, ikinci görüşlerin tedaviyi, hastalık seyir tahminini ve hatta teşhisi değiştirdiği vakalar görmüş.

Ancak her ne kadar ikinci bir görüşün tedavinizi tamamen değiştirme ihtimali bulunsa da, uzmanlar bu tip vakaların azınlıkta olduğunu belirtiyorlar.

Burstein, “İkinci görüşler, doktorlar standart prosedürleri takip etse bile, birçok açıdan yararlı olabilir” diyor. “Gittiğiniz yönü doğrulatabilir, ama ayrıca yeni yönler ve fikirler, ya da bütünsel kanser merkezlerinde uygulanan klinik deneyler önerebilir. Tecrübe, kanser hastalarının tedavisinde önemlidir ve ikinci görüşler hastaların bir onkoloji tecrübesi birikimine erişimini sağlar.”

Çoğu ikinci görüşler zaten bildiklerinizi doğruluyor olsa bile, yine de önemli rol oynarlar. İkinci bir görüş kafanızı rahatlatır.

Buckner “İkinci bir görüş almazlarsa, insanlar bazen ‘ya’lara saplanıp kalırlar” diyor. “Ya farklı bir tedavi olsaydım? Ya başka bir doktora görünseydim?” İkinci bir görüşten doğrulama almak gerçekten yardımcı olur. Birden çok uzmanın ihtiyacınız olan tedavide birleştiğini bilirsiniz ve mümkün olan en doğru tercihi yaptığınız konusunda daha rahat hissedersiniz.

Kimlerin İkinci Bir Görüşe İhtiyacı Vardır?

İkinci bir görüşe başvurmak hiçbir zaman kötü bir fikir değildir. Ancak bazı durumlar vardırki mutlaka ihtiyaç duyarsınız. Bunlar şu gibi durumlardır:

Eğer doktorunuzla ilgili şüpheleriniz varsa ya da onunla anlaşamıyorsanız: Doktorunuzla iyi bir ilişkiye sahip olmanız önemlidir. Eğer yoksa, kendinizi rahat hissedebileceğiniz başka birisini bulun.

Eğer doktorunuzun kanserinizin tedavisi ile ilgili çok tecrübesi yoksa: Onkoloğunuza baştan, sizin sahip olduğunuz türdeki kanserin tedavisi ile ilgili ne kadar tecrübesi olduğunu sorun. Eğer yetersizse, ikinci bir görüşe ihtiyacınız var demektir. Burstein, bütün kanser türlerinin tedavisinde tecrübenin çok önemli olduğunu belirtiyor.

Ender görülen bir tür kanser hastasıysanız: Eğer yaygın görülen bir göğüs ya da prostat kanseri hastasıysanız, yardımcı olabilecek bir çok iyi doktor vardır. Ancak, ortalama bir onkolog, çok fazla - belki de hiç – ender görülen türde kanser vakası görmemiş olabilir. Sorun yalnızca tecrübe eksikliği değil. Buckner, “Bir kanser türü ne kadar ender görülüyorsa, tedavisi konusundaki görüşlerin farklı olma ihtimali o kadar artacaktır.”

Eğer doktorunuz hayatınızı kurtaracak bir tedavi türü olmadığını söylüyorsa.
İkinci bir görüşe başvurmak çoğu zaman oldukça basittir. Önce sigorta şirketinizden sigortanızın bunu kapsayıp kapsamayacağını öğrenin. Birçok sigortacı aslında kanser tedavisinden önce ikinci bir görüşe gerek duyarlar. Sonra sizi ikinci bir görüş alabileceğiniz bir uzmana yönlendirmeleri için onkoloğunuza ya da aile doktorunuza başvurun.

Ayrıca arkadaşlarınıza ya da ailenize de bir isim sorabilirsiniz. Ya da evinize en yakın özel kanser tedavi merkezlerinde bir uzman bulmaya çalışabilirsiniz.

Hiç İki Görüşten Fazlasına İhtiyaç Duyabilir Misiniz?

Eğer iki görüş bir görüşten daha iyiyse, mantık olarak üç – veya dört, ya da beş – görüş daha da iyi olmaz mı? Uzmanlar çoğu durumda bunun doğru olmadığını, eğer iki doktor görüş birliğine varıyorsa, büyük olasılıkla aynı şeyi söyleyecek daha fazla kişi aramanın pek anlamı olmayacağını söylüyorlar .

Ancak Ades, bazı ender görülen durumlarda üçüncü bir görüşün yardımcı olabileceğini söylüyor. Bazen uzmanlar en iyi tedavi konusunda görüş ayrılığında olabiliyor. Örneğin, prostat kanseri hastası bir kişi, üroloğundan sonra onkoloğundan da bir öneri alabilir. Ades, bu gibi durumlarda üçüncü bir görüşün yardımcı olabileceğinden bahsediyor: “Hangi görüşe yönelmeniz gerektiğini üçüncü bir kişi belirleyecektir.”

İkinci Bir Görüşe Başvurursanız Doktorunuz Size Kızar mı?

İkinci bir görüşe başvurmanın onkoloğunuzu gücendirebileceğinden endişelenebilirsiniz. Doktorunuzun görüşünü eleştirmek ayıp değil midir?

Uzmanlar kesinlikle öyle olmadığını söylüyorlar. Aslında eğer doktorunuz ikinci bir görüş alma fikrinize olumsuz tepki veriyorsa, bu kötü bir işaret olabilir. Buckner, “Hastalarıma, bir doktor ikinci bir görüşe başvurma fikrinizden en ufak bir şekilde rahatsız oluyorsa, kesinlikle başka bir doktora ihtiyacı olduklarını söylüyorum” diyor.

Aksine, doktorlar ikinci bir görüşe başvurmaları konusunda insanları desteklemeliler. İyi doktorlar sizin tedaviniz sırasında güvenli hissetmenizi isterler. Onlardan yardım almaya zorlanmış gibi hissetmenizi istemezler.

Burstein “İkinci bir görüş alma fikrinizi belirttiğinizde, doktorunuz ‘İyi fikir – şu isim listesine bir göz at istersen’ demeli” diyor. “Bu şekilde tepki vermeli.”

O yüzden asla ikinci bir görüş alma isteğinizi belirtmekten çekinmeyin. Sonuçta, ikinci bir görüş almanız doktorunuzla olan ilişkinizi zayıflatmaktan çok büyük olasılıkla geliştirecektir. Mümkün olan en iyi tedaviyi alacağınızı bilmenin verdiği yeni bir güvenle, doktorunuzla tedaviye başlayabiliyor olacaksınız.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Kanser Tedaviniz İçin İkinci Bir Görüşe İhtiyaç Var Mı?

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar