Avastin Sindirim Sisteminde Delinmeye Yol Açıyor

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Haziran 01, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm Haberler2008'de kanser konusunda en önemli gelişmelerden biri sayılan Avastin'le ilgili haberlere bir yenisi daha eklendi. Yeni bir çalışmaya göre Avastin alan kişilerde gastrointestinal delinme görülme olasılığı daha fazla.

Yeni yayınlanan bir rapor, kanser ilacı Avastin ve sindirim sisteminde (mide-bağırsak-karaciğer) hayatı tehdit eden olası delinmelerin oluşması (gastrointestinal perforasyon) riski arasındaki ilişkiyi gösteriyor.

Risk uyarısı halihazırda Avastin ambalajlarının üzerinde "kara kutu" uyarısı (Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'nun zorunlu kıldığı) şeklinde bulunuyor.

Avastin birçok farklı kanser tedavisinde kullanılıyor : Metastatik kalın bağırsak kanseri (metastatik, kanserin yayılmış olması anlamına geliyor), küçük hücreli olmayan akciğer kanseri, bazı hastalardaki metastatik meme kanseri ve bir çeşit beyin kanseri olan glioblastoma.

AvastinAvastin bir anti-anjiyogenez ilacı. VEGF denen proteini engelleyerek tümörlere kan akışını sağlayan kan damarlarının büyümesini durduruyor.

The Lancet'te online olarak yayınlanan yeni rapor, 17 deneye katılan 12.300 kanser hastasını ve farklı dozda Avastin kullanan 6.490 hastayı kapsıyor.

Stony Brook Üniversitesi Tıp Merkezi doktorlarından araştırmacı Sanjaykumar Hapani ve arkadaşları 17 deneyden toplandıkları veriyi analiz ettiler. Çıkan sonuçlara göre Avastin alan hastalarda sindirim sisteminde delinme olma ihtimali daha fazla.

Avastin alan hastaların çoğunluğunda delinme olmadı. Ancak perforasyon oranı yüzde 1 de olsa bu oran Avastin kullanmayan hastalardaki oranın iki katı.

Gastrointestinal delinme görülen hastalarda, Avastin kullananlardaki ölüm oranı yüzde 22 iken, kullanmayanlardaki oran yüzde 16 olarak görüldü.

Gastrointestinal delinmeler yüksek dozda Avastin kullananlarda, kanseri yayılmış olanlarda ve belirli kanseri tiplerinde (özellikle kalın bağırsak ve böbrek kanseri) daha sık görüldü.

Hapani ve arkadaşları, Avastin'in delinme riskini tam olarak ne şekilde artırdığını bilmediklerini belirtiyorlar.

Gastrointestinal perforasyon görülen hastaların Avastin kullanmayı bırakması gerekiyor. Ancak Hapani'nin ekibi, metastatik kanser ve çok az tedavi seçeneği bulunan hastalarda, bunun dışında etkili ilaç kullanımının azaltılmasının basite indirgenmiş bir yaklaşım olabileceğini ifade ediyorlar.

Hapani ve arkadaşları Avastin'inin metastatik kanser hastalarındaki gastrointestinal delinmeler iyileştikten sonra düşük dozda alınmasının uygun olabileceğini ve bunun için yeni çalışmalar yapılması gerektiğini belirtiyorlar.

Lancet'te, Hapani'nin iş arkadaşlarından birinin birçok ilaç şirketiyle finansal bağları bulunuyor, ancak bu şirket Avastin'i üreten Genentech değil.

Hapani'nin raporuna istinaden, Genentech'in basın sözcüsü Kristina Becker WebMD'ye yolladığı emailde, sonuçların Avastin'in prospektüsünde yazan bilgilerle uyumlu olduğunu belirtti. Becker ayrıca hangi dozda olursa olsun bazı hastalarda gastrointestinal perforasyon görülmesinin, FDA tarafından onaylanan Avastin'in güvenliğini ve etkisini etkilemediğini vurguladı.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Avastin Sindirim Sisteminde Delinmeye Yol Açıyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar