Melanoma Karşı Aşı Tedavisi Umut Vadediyor

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Haziran 05, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Cilt KanseriNewswise'da yayınlanan habere göre en ölümcül kanserlerden biri olan melanoma karşı geliştirilen bir tür aşı, vücudun bağışıklık sistemini harekete geçirerek kanserli hücrelere saldırıyor. Bulgular melanom ve genel olarak kanserdeki aşı tedavisinde önemli bir rol oynuyorç

Teksas Üniversitesi M. D. Anderson Kanser Merkezi araştırmacılarına göre yeni tür bir aşı, bir immunoterapi (bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yönelik bir tür aşı tedavisi) ilacı olan Interleukin-2 ile birlikte verildiğinde, dünyanın en ölümcül kanser türlerinden biri olan melanom cilt kanserinde artan tepki oranları gösteriyor ve ilerlemeyi durdurarak hayatta kalmayı süresini uzatıyor.

American Society of Clinical Oncology'de (ASCO) sunulan bulgular, deneklerin olasılık dağılımına göre gruplara ayrıldığı bir evre III klinik deneyde, hastalığa ve genel olarak kansere karşı klinik faydayı gösteren ilk aşı olma özelliğini taşıyor. Bulgular ASCO'nun basın programında Dr. Patrick Hwu ve M. D. Anderson Melanom Tıp Onkoloji Bölümü başkanı Prof. Dr. Patrick Hwu tarafından sunuldu.

Amerikan Kanser Derneği'ne göre melanom görülme sıklığı en hızla artan kanser türlerinden biri. 2009'da ABD'de 68.720'den fazla kişiye melanom teşhisi kondu ve muhtemelen 8.650 kişi bu hastalık yüzünden hayatını kaybedecek. 5 yıllık hayatta kalma oranı bölgesel olması durumunda yüzde 16, diğer organlara yayılması durumunda ise yüzde 65.

Melanoma Karşı Aşı Tedavisi Umut VadediyorAraştırmacılardan Hwu "Görünen o ki bu hastalık için çok daha iyi tedavilere ihtiyaç var" diyor. "Daha çok çalışmanın yapılması gerekiyor, ancak bu bulgular da melanom ve genel olarak kanserdeki aşı tedavisinde önemli bir rol oynuyor. Eğer vücudun kendi bağışıklık sisteminin tümör hücrelerine saldırmasını başarabilirsek, sağlıklı dokulara vermeden vücudun kanserden kurtulmasını sağlayabiliriz."

Hwu ve Goshen Kanser Tedavi Merkezi tıp direktörü Dr. Douglas Schwartzentruber, Ulusal Kanser Enstitüsü'ndeki (NCI) görevleri sırasında aşının geliştirilmesi ve basit klinik çalışmaları yürüttüler. gp100:209-217 (200M) olarak bilinen peptid aşısı, hastaların bağışıklık tepkilerini düzenleyek T hücrelerini harekete geçiriyor.

Hwu "Bu aşı tümör yüzeyindeki antijenleri saptamak için vücudun sitotoksik (sitotoksik maddeler, hücreye toksik şekilde etki edip hücreyi öldüren ya da fonksiyonunu durduran maddelerdir) T hücrelerini faaliyete geçiriyor. T hücreleri de daha sonra tümör hücrelerinin zarında delikler açan enzimler salgılayarak hücrenin parçalanmasını sağlıyorlar."

NCI tarafından yürütülen bir evre II çalışmasında Interleukin-2 (IL-2) ile birlikte kullanılan aşı metastatik melanom hastalarında yüzde 42'lik bir tepki oranı görüldükten sonra, bu iki bileşeni test eden bir evre III deneyi 10 yıldan da uzun bir süre önce başlatılmıştı.

Hwo bütün kanser merkezleri ve hastaneler immunoterapi hizmeti veremediği için IL-2 ile yapılan böyle büyük ve birden fazla örgütün katılımıyla gerçekleşen deneylerin kendi içinde zorlukları olduğunu söylüyor. IL-2 ile yapılan bu özel tedavinin kalp ve akciğerler için risk oluşturan düşük tansiyon ve kaçış sendromu hastalığı gibi yan etkileri olduğundan, IL-2 genellikle yoğun bakım ünitelerinde uygulanıyor. M. D. Anderson geçen ay bu ilaç için özel bir bölüm açtı, daha bu tedaviyi kendi yoğun bakım ünitesinde veriyordu.

Çalışmaya konu olan evre III deneyi, ülke çapındaki 21 merkezden toplam 185 hasta katılımıyla yapıldı. Tüm katılımcıların metastatik melanomu ve IL-2'ye verilen tepkiyi işaret eden katmanlaşmış kutanöz metastaz vardı. Hastalar, bir kısmına yüksek doz IL-2, diğer kısmına IL-2 ve aşı birlikte verilecek şekilde gelişigüzel bir şekilde gruplandı. IL-2 ayağı için 94 hasta kaydedildi ve bu hastaların 93 tedavi edildi. IL-2 ve aşının beraber kullanıldığı gruba ise 91 kişi kaydoldu ve 86'si tedavi edildi.

Çalışmada aşı verilen grupta yüzde 22.1 oranın belirgin bir tepki oranı ve 2.9 aylık ilerlemenin durduğu bir hayatta kalma süresi görüldü. Bu oranlar diğer grupta yüzde 9.7 ve 1.6 ay seviyelerindeydi. İstatiksel olarak anlamlı olmasa da medyan toplam hayatta kalma süresi aşı verilmiş olan kişilerde pozitif bir trend izliyordu ve oranlar 17.6 aya karşı 12.8 aydı.

Araştırmayı yürüten Schwartzentruber "Bu, kanser aşı deneyleri arasındaki ilk pozitif olan çalışma ve bulgular ileri melanomun tedavisi için çok ileri bir adımı temsil ediyor. Ancak son 10 yılda çok fazla şey öğrendik ve bu aşıyı hayata geçirebilmemiz için bu bulguları birleştirmemiz gerekiyor." diyor.

Hwu da aşı içim evre III hastalarının uzun süre boyunca izlendiği ve daha fazla metastatik melanom hastasının katılımının sağlanabileceği başka araştırmalar yapılması gerektiğine katılıyor.

Hwu "Şu an aşı sadece melanomu olan kişilerin anca yarısına verilebiliyor çünkü aşının hastanın doku tipi veya HLA'sı (insan lökosit antijenler) ile uyumlu olması gerekiyor. Bizim için en önemli şey yaklaşımımızı genişletmek ve daha fazla hastanın faydalabilmesi için peptidlerin karışımlarını kullanmak." diyor. "Ayrıca aşıyı, anti-CTLA4 gibi diğer bağışıklık tetikleyici bileşenleri ekleyerek geliştirmek istiyoruz."

Çalışma, Ulusal Kanser Ensitüsü ve IL-2'yi üreten Novartis tarafından finanse edildi.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Melanoma Karşı Aşı Tedavisi Umut Vadediyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar