Diabet İlaçları Kanser Aşılarının Daha Etkili Olmasını Sağlayabilir

KanseriTedaviEt.com | Salı, Haziran 09, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerWebMD'nin haberine göre diabet ilaçları önleyici ve tedavici edici kanser aşılarının geliştirilmesine yardımcı olabilir. Yeni bir çalışmada metformin isimli diabet ilacı verilen farelerin bağışıklık sisteminin kansere karşı daha etkili olduğu görüldü.

Yeni bir çalışmaya göre diabet (şeker hastalığı) ilacı Metformin kanser aşılarının daha etkili olmasını sağlayabilir.

Pennsylvania Üniversitesi araştırmacılarından Dr. Yongwon Choi "Bu sonuçlar beklenmiyordu, ancak bulgular çok önemli, tedavi edici veya önleyici aşıların iyileştirilmesini sağlayabilir" diyor.

Choi'nin ekibi aslında diabet ilaçlarıyla ilgilenmiyodu ve bağışıklık sistemini güçlendirmeye çalışmıyordu.

Ekip aslında bağışıklık sisteminin hastalığa yol açan bileşenleri tekrar gördüğünde anında tepki vermesini sağlayan hatırlama mekanizmasını çözmeye çalışıyordu.

Bağışıklık sisteminin hatırlama mekanızması vücuttaki bellek T hücrelerine dayanıyor. Hastalığa neden olan şey ortaya çıktığında harekete geçmen bu hücreler hastalığı yol açan bileşenleri tanımaya programlılar.

Enfeksiyon sırasında veya bağışıklık kazandırıldıktan sonra vücut hastalıkla savaşmak için çok büyük bir T hücre tepkisi verir. Tehdit ortadan kalktıktan sonra bu T hücreleri de yok olur, sadece birkaç tanesi yeni bellek T hücrelerinin üretimi için hayatta kalırlar. Ancak bu döngünün nasıl gerçekleştiği hala gizemini koruyordu.

Choi'nin ekibi bellek T hücrelerinin yakıt sistemlerini değiştirerek hayatta kaldıklarını buldular. Çoğu diğer hücre gibi glükoz yakan T hücreleri daha sonra yağ yakmaya başlıyorlar. Araştırmacılar laboratuar ortamında yakıt sistemini değiştiremeyen fareler yetiştidiler ve bu fareler daha sonra T hücresi üretemediler.

Metformin'in etkilerinden bir tanesi hücrelerin yağ yakmasına yardım etmek. Choi ve arkadaşları bu farelere metformin verdiler ve ilaç farelerin tekrar bellek T hücreleri üretmesini sağladı.

Bu bulgu araştırmacıları "ilaç normal farelere verilirse ne olur" sorusuna götürdü. Normalde hayvanlar üzerinde koruma etkisi olmayan deneysel bir kanser aşısı normal farelere enjekte edildi. Metformin verilen farelerde aşının kanseri önlemede çok daha etkili olduğu görüldü.

Choi "Bulgular hiç beklenmedikti, sadece şanslıydık" diyor. "Tabiki bu bulgular metformin alırsanız otomatik olarak daha iyi bellek tepkileri verirsiniz anlamına gelmiyor. Ancak çok yaygın olarak kullanılan bu ilaç, mevcut aşılama programlarının geliştirilmesine yardımcı olabilir. Eğer bulgumuzu bu programlarla beraber kullanabilirsek, aşıların etkilerini artırabiliriz.

Choi ve arkadaşlarının bulgularını içeren rapor Nature dergisinde online olarak yayınlandı.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Diabet İlaçları Kanser Aşılarının Daha Etkili Olmasını Sağlayabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar