Çok Miktarda Hayvansal Yağ Tüketimi, Pankreas Kanseriyle İlişkilendirildi

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Haziran 29, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Pankreas KanseriWebMD'nin haberine göre, yeni bir araştırma yağlı yiyeceklerle beslenen kişilerin pankreas kanseri olma ihtimallerinin daha yüksek olduğunu gösteriyor. Eğer bu yiyeceklerdeki yağlar et ve süt ürünleri kaynaklıysa risk daha da yükseliyor.

Araştırmanın bulguları, Ulusal Kanser Enstitüsü Dergisi'nde online olarak yayınlandı.

Araştırmacı Dr. Rachael Stolzenberg-Solomon daha önceki yağlı besinler ve pankreas kanseri çalışmalarının karmaşık sonuçlar ortaya koyduğunu söylüyor.

Çok Miktarda Hayvansal Yağ Tüketimi, Pankreas Kanseriyle İlişkilendirildiYeni çalışma yarım milyon yetişkin Amerikalıyı kapsıyor. Çalışma başladığı sırada katılımcıların hiçbirinde pankreas kanseri yoktu.

Katılımcılar bir önceki yıl ne yedikleriyle ilgili bir anket doldurdular. Bu anket alınan kalorinin yüzde 20'den yüzde 40'a kadarki kısmındaki yağ miktarını gösteriyordu. Stolzenberg-Solomon daha çok yağ yiyen kişilerin düzenli hayvansal yağ tüketen kişilen olduğunu söylüyor.

Araştırmacılar ortalama 6 yıl boyunca takip edildi. Bu süre boyunca erkeklerin 865'ine ve kadınların da 472'sine pankreas kanseri teşhisi kondu.

Çok yağ tüketen kişilerin, az yağ tüketenlere nazaran yüzde 23 daha fazla pankreas kanseri riskiyle karşı karşıya olduğu görüldü. Doymuş yağı en yüksek oranda tüketenlerde ise pankreas kanseri riski yüzde 36 daha fazlaydı.

Araştırma yağlı beslenmenin, et veya süt ürünlerinin birebir kanser sebebi olduğunu söylemiyor. Bu tip gözleme dayalı çalışmalar sadece bir bağlantı ortaya koyuyor, neden sonuç ilişkisini kanıtlamıyor.

Ayrıca bulgularda obezite, sigara kullanımı, diabet geçmişi gibi diğer pankreas kanserinin diğer risk faktörleri dikkate alınmıyor.

Stolzenberg-Solomon bulguların onaylanması için başka çalışmaların da yapılması gerektiğini söylüyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Çok Miktarda Hayvansal Yağ Tüketimi, Pankreas Kanseriyle İlişkilendirildi

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar