Glioblastoma Türü Beyin Tümörüne Karşı Yeni Bir Aşı Geliştirildi

KanseriTedaviEt.com | Salı, Kasım 02, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Beyin KanseriEn hızlı yayılan beyin kanseri türlerinden glioblastomaya yakalanan hastalara, teşhis konduktan sonra ortalama 15 ay ömür biçiliyor. Duke Üniversitesi’nden araştırmacılarsa hastalığın yayılmasını önlemek amacıyla yeni bir aşı üzerinde çalışıyor. Aşının klinik deneylerinde olumlu sonuçlar alınması hem hastaların hem de bilim adamlarının umutlarını arttırdı.

İki yıl önce glioblastoma türü beyin kanseri teşhisi konan Karen Vaneman ameliyat olduktan, kemoterapi ve radyoterapi gördükten sonra Duke Üniversitesi Tıp Merkezi’ndeki beyin kanseri aşısının klinik deneylerine katıldı. Tedavi başladıktan iki yıl sonra doktorlar, durumun iyiye gittiğini söylüyor. Oysa glioblastoma hastaları genellikle teşhisten 15 ay sonra hayata veda ediyor. Duke Üniversitesi Tıp Merkezi’nden Doktor John Sampson, aşının, bazı kanser türlerindeki bir proteini hedef aldığını söylüyor: ”Bu aşının en olağanüstü yanı, glioblastoma türü beyin kanseri olan bazı hastalarımızın en az 5 yıl hayatta kalmalarını sağlaması. Bu hastalarda tümörün geri geldiğini görmedik.”

Doktor Sampson glioblastoma hastalarının hayatta kalma oranının düşüklüğünün beyindeki bazı kanserli hücrelerin tedaviye yanıt verirken diğerlerinin tepkisiz kalmasından kaynaklandığını söylüyor.

Sampson şöyle konuşuyor: ”Hücrenin biri kemoterapiden etkilenirken diğeri radyasyon tedavisine yanıt verebiliyor. Üçüncü bir tür kanserli hücreyse her iki tedavi yöntemine de tepki vermeyebiliyor.”

Beyin TümörüBeyin tümörlerinin genetik yapısını, özellikle de glioblastoma vakalarındaki genetik mutasyonları inceleyen Northwestern Üniversitesi’nden Doktor Markus Bredel, beyin tümörü oluşumunun nedenlerini araştırıyor. Bredel şöyle konuşuyor: ”Genlerden hangilerinin glioblastoma türü beyin kansere yolaçtığını, hangi genlerinse kanser oluşumunda etkisiz kaldığını bulmak zorundayız.”

Araştırmacılar beyin kanseri aşısının bağışıklık sisteminin kanserli hücreleriyle mücadele edecek antikorlar üretmesine de yardımcı olduğunu söylüyor. Amerika’da her yıl yaklaşık 10 bin kişiye glioblastoma teşhisi konuyor. Klinik deneylerin sonuçları olumlu olsa da uzmanlar ekonomik kriz döneminde aşı geliştirmenin zor olduğunu hatırlatıyor. Doktor Sampson şöyle konuşuyor: ”Ekonomik kriz dönemlerinde ilaç geliştirmeye çalışmak çok zor. Ekonomik durum iyileştikçe ve beyin kanseri ilaçlarının üretilmesi kolaylaştıkça ilaç firmalarının yeniden bu alana yatırım yapmaya başlayacağını umuyoruz.”

Ulusal Kanser Enstitüsüne göre, beyin kanseri Amerika’da en çok ölüme neden olan kanser türlerinden biri.

Kaynak : VOA News

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Glioblastoma Türü Beyin Tümörüne Karşı Yeni Bir Aşı Geliştirildi

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar