Bilgisayarlı Tomografi Akciğer Kanserinin Teşhisinde Daha Etkili

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Kasım 24, 2010 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Akciğer KanseriSigara tüketiminin neden olduğu akciğer kanseri tüm dünyada bir numaralı ölüm nedenlerinden biri. Akciğer kanserine yakalananların büyük ölümü, kısa sürede hayatını kaybediyor. Çoğu gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere her yıl dünyada sigara tüketimine bağlı olarak ölenlerin sayısının 5 milyon olduğu tahmin ediliyor. Amerika’da yapılan yeni bir araştırma ise, akciğer röntgeni yerine bilgisayarlı tomografi cihazıyla akciğer kanserinin daha iyi teşhis edilebileceğini gösterdi.

Akciğer kanserine yakalananların büyük çoğunluğunun ölmesinin nedeni hastalığın erken aşamada teşhisinin zor olması. Ulusal Kanser Enstitüsü’nün yaptığı bir araştırmaya göre, düşük dozlu tomografi taraması, akciğer kanseri yüzünden meydana gelen ölümleri yüzde 20 oranında azaltıyor. Üç boyutlu görüntü alan tomografi cihazı akciğerlerin tam görüntüsünü ortaya koyabiliyor. Böylece tümörler ameliyatla alınacak kadar küçükken tespit ediliyor. Washington’daki Georgetown Üniversitesi Lombardi Kanser Merkezi’nden uzman Doktor Claudine Isaacs şöyle konuşuyor: ”Araştırma hakkında çok iyimseriz. Çok büyük ve güvenilir bir araştırma. Araştırma kapsamında göğüs röntgeni yerine tomografisi çekilen 53 bin kişinin durumu incelendi.”

TomografiAraştırmaya Amerika’daki 33 bölgeden çok sigara içen ya da sigarayı bırakan orta yaşlı ve yaşlı erkek ve kadınlar katıldı. Bu kişilerin bin 800’ü Geoergetown Lombardi Kanser Merkezi’nde araştırmaya katıldı. Üç yıl boyunca katılımcıların ya bilgisayarlı akciğer tomografisi ya da göğüs röntgeni çekildi. Akciğer kanserine yakalanıp yakalanmadıkları beş yıl boyunca izlendi. Doktor Isaacs, tomografik tarama rutin hale getirilirse çok sayıda hayat kurtarılacağını söylüyor.

Ancak pahalı olan tomografik tarama Amerika’da birçok sağlık sigortası tarafından karşılanmıyor. Gelişmekte olan ülkelerdeyse maliyetin yüksekliği daha büyük bir sorun. Bir başka kaygı kaynağı da radyasyon. Tomografi, düşük dozda da olsa röntgen cihazından 15 kat fazla radyasyon yayıyor. Doktor Isaacs tomografide kanser olmayan başka anormalliklerin de ortaya çıkabileceğini, bunun gereksiz ameliyatlara yol açacağını söylüyor. Dr. Isaacs, ”Bilgisayarlı tomografi taramasında yüzde 25 oranında hatalı sonuç alma riski var. Bu da daha ileri tarama tetkiklerine ve bazen de gereksiz biyopsi ve cerrahi müdahaleye yol açıyor,” diyor.

Bazı uzmanlarsa sigara kullananların kansere yakalansalar bile tomografi taramasının hayatlarını kurtaracağını düşünerek bu alışkanlıklarından vazgeçmeyebileceğini düşünüyor.

Kaynak : Voanews Türkçe

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Bilgisayarlı Tomografi Akciğer Kanserinin Teşhisinde Daha Etkili

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar