FDA Avastin`i Glioblastoma Multiforme Tedavisi İçin Onayladı

KanseriTedaviEt.com | Cuma, Mayıs 15, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Beyin KanseriAmerikan Kanser Derneği'nin haberine göre daha önce çeşitli kanser türlerinin tedavisinde kullanılan Avastin isimli ilaç bir beyin tümörü çeşidi olan glioblastoma multiforme'nin tedavisinde kullanılmak üzere Amerika Gıda ve İlaç idaresi'nden (FDA) onay aldı. İlaç kan damarlarının büyümesini yavaşlatarak tümörün büyümesini engelliyor.

FDA, Genentech tarafından üretilen Avastin'i (bevacizumab), diğer tedavilere cevap vermeyen glioblastoma multiforme'nin (GMB - bir beyin kanseri türü) tedavisi için onayladı. Bu ilaç ayrıca meme, akciğer, kolon ve rektum kanserlerinin belirli türlerinin tedavisi için kullanılıyor.

Glioblastoma çok hızlı büyüyen bir tümör. Normal beyin dokusuna yayılıyor, bu yüzden tedavisi çok zor. Cerrahi, radyoterapi ve/veya kemoterapi ile yapılan ilk tedavilerden sonra tekrar ortaya çıkıyor. Bir basın bültenine göre Genentech ilacı "son on yıldan fazla bir dönem içinde glioblastoma için ilk yeni tedavi" olarak tanımlıyor.

AvastinFDA'nın İlaç Geliştirme ve Araştırma Merkezi'ndeki Onkoloji İlaçları Ofisi direktörü Dr. Richard Pazdur "Bu kanser türü tedaviye çok dirençli, bu yüzden de tedavisi çok zor. Avastin diğer tedavilere cevap vermeyen ilerlemiş glioblastoma multiforme hastaları için yeni bir tedavi şansı sunuyor" diyor.

FDAi hayatı tehdit eden hastalalıkların tedavisinde gerekli olan ilaçların bir an önce kullanılabilmesi adına Avastin'i GMB tedavisi için çok hızlandırılmış bir süreçle onayladı.

Verilen onay Avastin'in bazu glioblastoma hastalarındaki tümörü küçülttüğünü gösteren 2. evre klinik deneylerin sonuçlarına dayanarak verildi. İlk çalışmada 167 hasta iki gruba ayrıldı. Birinci gruba sadece Avastin, diğer gruba ise Avastin'le beraber bir kemotarapi ilacı olan irinotecan verildi. Sadece Avastin alan hastaların yüzde 85'inin tümörlerinde ilaca tepki olarak küçülme görüldü. İkinci bir deneyde ise sadece Avastin verilen 56 hastanın yüzde 20'si ilaca tepki verdi. Her iki çalışmada da ilacın etkisi ortalama 4 ay boyunca sürdü.

Çalışmalar, ilacın hastalığın semptomlarını hafiflettiğini veya hastaların daha uzun yaşamasını sağlayıp sağlamadığını gösteremiyordu. Ayrıca kanama/hemoraji, yüksek tansiyon, bruun kanaması, damar ve arterlerde pıhtılaşma, mide veya ince bağırsaklarda delinme, yaraların iyileşmesinde komplikasyonlar gibi bazı ciddi yan etkiler görüldü. Daha sık rastalanan bazı hafif yan etkiler ise şunlar : Baş ağrısı, burunda tahriş, idrarda protein, tat alma duyusunda bozukluk, cilt kuruluğu, rektal kanama, gözyaşı üretimi bozukluğu ve ciltte inflamasyon (çeşitli mikrobik ajanlar veya toksinlerine karşı vücudun göstermiş olduğu; hararet artması, kızarıklık ile karakterize iltihabi reaksiyon).

Avastin'in diğer beyin tümörü türlerine etkisi üzerine yapılan çalışmalar sürüyor.

Genetech ayrıca Avastin'in ileri evre böbrek kanserinin tedavisinde kullanılması için FDA'dan onay çıkmasını bekliyor.

Avastin 2008'deki kanserle ilgili en önemli gelişmeler arasında gösteriliyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - FDA Avastin`i Glioblastoma Multiforme Tedavisi İçin Onayladı

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar