Mamografi Yüksek Risk Altındaki Kadınlarda Kanseri Riskini Arttırabilir

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Aralık 02, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Meme KanseriMedicineNet'in haberine göre yeni bir çalışmanın sonuçları, yüksek risk taşıyan kadınlarda mamografinin meme kanseri riskini arttırabileceğini gösteriyor.

Hollandalı araştırmacılar daha önce yapılmış olan altı tane çalışmayı analiz ettiler. Bu araştırmalardan dördü mamografiyle birlikte düşük doz radyasyona maruz kalan kanser riskini arttıran genetik mutasyona uğramış kadınları incelerken, diğer ikisi radyasyonun aile geçmişinde meme kanseri olan kadınlar üzerindeki etkisini inceliyordu.

Hollanda'daki Groningen Üniversitesi Tıp Merkezi'nde epidemiyolog ve araştırmacı olarak görev yapan Martine Jansen-van der Weide "Radyasyona 20 yaşından önce maruz kalan kadınlarda 2.5 kat daha fazla meme kanseri riski altındalar diyor. Beş veya daha fazla kez maruz kalan kadınlarda da aynı risk bulunuyor.

Martine Jansen-van der Weide bulguları Chicago'daki senelik Radiological Society of North America toplantısında sundu.

Jansen-van der Weide çalışmaların zaman süreciyle ilgili bilgi alamadıklarını söyledi. Çalışmalarda meme kanserini riskini etkileyen yaş, emzirm ve ilk relg olma yaşı gibi erkenler kontrol edildi.

MamografiBu yeni bulgular tam da Birleşik Devletler Koruyucu Hizmetler Görev Gücü'nün kasım ayı ortasında açıkladığı çelişkili önerilerin üzerine geldi. Açıklamalarda 40 ve 50 yaşları arasında mamagrofi taramalarını geciktiren kadınların en uygun başlangıç zamanı için doktorlarına danışmaları, daha yaşlı kadınların ise iki yılda bir kez mamografi yaptırmaları öneriliyordu.

Amerikan Kanser Derneği ve diğer organizasyonlar şu anda kadınların 40 yaşından itibaren her yıl mamografi yaptırmalarını, yüksek riski taşıyan kadınların ise her yıl mamografi ve MRI yaptırmalarını öneriyor.

Hollandalı araştırmacılar ayrıca yüksek risk altındaki kadınlarda radyasyona maruz kalma sonucu oluşan ortalama meme kanseri riskinin, radyasyona maruz kalmayan kadınlarınkine göre 1.5 kat daha fazla olduğunu buldular.

American College of Radiology komisyonu üyelerinden Edward Hendrick yüksek risk taşıyan kadınların radyasyon yüzünden daha yüksek risk altında olduğu gösteren ilk direkt kanıt olduğu için araştırmanın önemli olduğunu söyledi.

Hendrick ABD'de 30 yaş altındaki kadınların rutin olarak mamografi olmadıklarını söyledi. Genç yaştaki kadınların radyasyona daha duyarlı biliniyor.

Hendrick yüksek risk altındaki genç kadınların mamografi yerine MRI (manyetik rezonans görüntüleme) yaptırabileceğini belirtti. MRI'da radyasyon yerine manyetik veya radyo dalgaları kullanılıyor.

Jansen-van der Weide "Tarama çok önemli. Ancak genç ve yüksek risk altındaki kadınların mamografi konusunda daha dikkatli olmaları gerekiyor" dedi.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Mamografi Yüksek Risk Altındaki Kadınlarda Kanseri Riskini Arttırabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar