Cep Telefonu Kısa ve Orta Vadede Beyin Tümörüne Yol Açmıyor

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Aralık 07, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Beyin KanseriCancer Research UK'in haberine göre yeni bir çalışmanın sonuçları, Kuzey Avrupa ülkelerinde cep telefonu kullanımı başladıktan sonraki yıllarda beyin tümöründe bir artış görülmediğini gösteriyor.

Kopenhag'daki Kanser Epidemiyoloji Enstitüsü'ndeki bilim adamları, Danimarka, Finlandiya, Norveş ve İsveç'teki 20 yaş üstü nüfusta, en sık görülen beyin kanseri türleri olan glioma and meningioma'nın yıllık ortaya çıkma verilerini analiz ettiler.

Araştırmacılar 1974 ve 2003 yılları arasında 16 milyonluk nüfustaki 59.984 erkek ve kadında bu tip kanserlerin görüldüğünü buldular.

Cep Telefonu Kısa ve Orta Vadede Beyin Tümörüne Yol AçmıyorBu ülkelerde cep telefonu kullanımı 1990'ların ortalarında belirgin bir şekilde artarken, cihazların 5 ila 10 yıl arası kullanımında hastalık riskini artıbileceğine dair beklentiye karşın, beyin kanserinde 1998 ve 2003 yılları arasında bir artış görülmedi.

Journal of the National Cancer Institute'te yayınlanan bulgular diğer çalışmaların kısa veya orta vadede cep telefonlarının beyin tümörüne yol açmadığına dair sonuçlarını destekliyor.

Ancak araştırmayı yürütenler, bu araştırmanın sonuçlarının düzenli cep telefonu kullanımının uzun vadeleri etkilerini göstermeyeceğini belirttiler. Ayrıca yapılan analizde bireylerin kişisel cep telefonu kullanım miktarı hesaplanmadı.

Araştırmayı yürüten bilim adamları "Bu nüfusta ve tüm dünyadaki cep telefonu kullanımı çok büyük boyutlarda olduğundan, beyin tümörünün görülme sıklığı daha uzun zaman dilimlerinde incelenmeli" diye eklediler.

Cancer Research UK uzmanlarından Dr. Alison Ross "Genel olarak bakacak olursak, bilimsel kanıtlar on yılın altında cep telefonu kullanımının kanser riskini artırmadığını gösteriyor ve bu büyük araştırma da bu sonucu destekliyor. Ancak beyin tümörleri çok uzun sürelerde ortaya çıkarlar. Kısacası cep telefonun uzun süreli riske sebep olup olmadığını anlamak için beyin kanserinin görülme sıklığındaki değişimleri incelemeye devam etmeliyiz" dedi.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Cep Telefonu Kısa ve Orta Vadede Beyin Tümörüne Yol Açmıyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar