Beslenme ve Egzersiz Konusunda Danışmanlık, Kanseri Yenenlere Yardım Ediyor

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Mayıs 14, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerWebMD'ye haber olan çalışmanın sonuçları, yaşı ilerlemiş kanseri yenen kişilerin egzersiz ve beslenme konusunda danışmanlık almaları halinde fiziksel işlevlerini daha uzun süre koruyabileceklerini işaret ediyor. Danışmanlık hizmeti telefonla yapılmış olsa bile hiç danışmanlık almayan kişilere göre çok olumlu sonuçlar ortaya koyuyor.

Yeni bir çalışmaya göre egzersiz ve sağlıklı beslenme konusunda destek ve danışmanlık alan kanseri yenmiş yaşlı kişiler fiziksel olarak belirgin şekilde daha zinde kalıyorlar.

Çalışma Amerikan Tıp Birliği Dergisi'nin Mayıs 13 tarihli sayısında yayınlandı.

Duke Üniversitesi Tıp Merkezi ve Teksas Üniversitesi M.D. Anderson Kanser Merkezi'ne bağlı araştırmacılar fazla kilolu veya obez; meme, kalın bağırsak, veya prostat kanseri tedavisi görmüş; ancak hastalığı 5 sene veya daha uzun süre boyunca nüksetmemiş 641 yaşlı katılımcıyla çalıştılar.

M.D. Anderson Davranışsal Bilim bölümü doktorlarından Wendy Demark-Wahnefriend, 319 katılımcının bir destek grubuyla anlaşarak bir yıl boyunca sağlık konusunda 15 seanslık telefon görüşmeleri yaptığını belirtiyor.

Diğer 322 kişilik gruba ise bir yıl sonra danışmanlık alacakları söylendi.

Bir yıl sonunda evde yapılması gereken egzersizler ve beslenme konusunda destek ve danışmanlık alan grubun fiziksel işlevleri çok daha yüksek oldu; merdivenleri daha inip çıkmada, kısa mesafeli koşularda, sandalyeye oturup kalkmada daha az zorlandılar.

Araştırmacılar katılımcılar fiziksel faaliyetlerdeki durumlarını ölçebilmek için puanlama sistemi kullandılar.

Düzenli olarak telefon görüşmesi yapan katılımcılara bedeni güçlendirici görevler, yarım saat yürüyüş, porsiyon kontrollü tabak, bardak ve kaplar kullanma gibi günlük hedefler verildi. Bu gruba ayrıca daha fazla meyve ve sebze yemeleri gerektiği hatırlatıldı.

Danışmanlık alan gruptakilere ayrıca kişisel olarak hazırlanmış bir çalışma kayıt defteri; egzersiz yapmalarını ve yeme alışkanlıklarını motive edici, üç ayda bir yayınlanan bültenler verildi.

Duke Üniversitesi Yaşlanma ve İnsan Gelişimi Merkezi ve Durham Veterans Affairs Tıp Merkezi araştırmacıların Dr. Miriam Morey tüm bunların işe yaradığını söylüyor.

"Çalışmamız gösterdeki, kanseri yenen yaşlı insanlara evlerinden ulaşmak ve onlara beslenme ve egzersiz konusunda kendilerini geliştirme konusunda bilgiler vermek, fiziksel durumlarının kötüleşme oranını azaltıyor."

Kişisel danışmanlık alan yaşlı kişilerin fiziksel işlevlerindeki düşüş oranı ortalama bir yıl sonra 2 puanda kalırken, bu rakam "klinik olarak bile tespit edilemez" bir oran değerlendirildi. Karşı grupta ise düşüş neredeyse 5 puandı.

Araştırmayı yürüten Morey, danışmanların cesaret verme ve pozitif davranma üzerine eğitimli olduklarını da söylüyor.

"Ben açıkcası devamlı olarak verilen danışmalığın bu kişilere yardımcı olduğuna inanıyorum. Aslında herkes az çok ne yapması gerektiğini biliyor. Egzersiz yapmaları, daha fazla meyve sebze, daha az yağ yemeleri gerektiğini biliyorlar. Buradaki zorluk gerçekten bunları yapmakta."
Morey "Danışmanlık hizmeti bu kişileri motive ediyor" diyor. "Bu hizmetin en güzel tarafı telefonu olan herkes tarafından ulaşılabilir olması. İnsanların fiziksel olarak çökmemeleri için illa bir spor salonuna gitmeleri de gerekmiyor."

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Beslenme ve Egzersiz Konusunda Danışmanlık, Kanseri Yenenlere Yardım Ediyor

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar