Cilt Kanserinden Korunma Önerileri

KanseriTedaviEt.com | Pazartesi, Mayıs 11, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Cilt KanseriCilt kanseri tüm dünyada en çok görülen kanser türlerinden bir tanesi. Ancak CNN'nin bu makalesinde değindiği birkaç ufak önlemle, cilt kanserinin önüne geçmek mümkün. Çok uzun süre güneşe maruz kalmamak ve koruyucu krem kullanmak bu önlemlerin başında yer alıyor.

Stephanie White bir cit kanseri uzmanı. 41 yaşındayken üç çeşit cilt kanserini de yaşadı: skuamoz hücreli karsinoma, bazal hücreli karsinoma ve melanom.

Jacksonville, Florida'da büyüyen Stephanie sürekli güneş altındaydı.

White "Sahilde çok fazla zaman geçirdik. Annem her zaman koruyucu güneş kremi kullandırdı" diyor. "Koruyucu güneş kremleri iyileştikçe de hep kullanmaya devam ettim, çünkü dışarıda yanmadan durmak imkansızdı."

Ancak Stephanie yaşlandıkça cildinde bazı değişiklikler görmeye başladı. Doktoru, açık ten ve saçlı olduğundan Stephanie'nin cilt kanseri adayı olduğunu biliyordu ve bu yüzden olası belirtileri aramaya başladı.

Yıllar içinde Stephanie'nin bacağında sert bir nokta, daha sonra sırtında kırmızı bir lezyon, kolunda en tehlikeli cilt kanseri türü olan melanoma dönüşen pembe bir leke belirdi. Son olarak bacağında ortaya çıkan bir leke de operasyonla alındı.

Şu an Güney Maryland'da yaşayan Stephanie dışarı çıkmayı seviyor ancak asla bir koruyucu kullanmadan güneşe çıkmıyor. Köpeğini gezdirmeye çıkarken bile her tarafına 70 koruma faktörlü güneş kremi sürüyor ve kocaman bir şapka takıyor.

Amerikan Kanser Derneği'ne göre cilt kanseri tüm kanser çeşitleri arasında en yaygın olanı. Her yıl 1 milyondan fazla Amerikalıya cilt kanseri teşhisi konuyor. Bu sayı meme, prostat, akciğer, kolon, rahim, rahim ağzı ve pankreas kanseri sayısının toplamlamından bile daha fazla. Vaka sayısı da sürekli yükseliyor.

Her ne kadar açık ten, çil ve benler için daha çok tehlike arz etse de, cilt kanseri herkeste ortaya çıkabiliyor.

En sık rastlanan cilt kanseri türleri skuamoz hücreli karsinoma ve bazal hücreli karsinoma. Bu türler daha çok güneş altında çok fazla zaman geçiren kişilerde genellikle baş ve boyun bölgesinde görülüyor. Her ne kadar ölümcül olmasalar da doktorlar bu kanser türlerinin de tedavi edilmesinin önemli olduğunu belirtiyorlar, zira diğer dokulara saldırarak yaralara ve şekil bozukluklarına sebep olabiliyorlar.

Melanom ise farklı bir tür. Vücudun heryerinde ortaya çıkabilen bu tür, genellikle daha fazla güneş yanığı olan ve bronzlaşan gövde ve bacaklarda görülüyor. Daha koyu tenlilerde ise genellikle ayak tabanı, avuç içi gibi pigmentin açık renk olduğu bölümlerde ortaya çıkıyor.

Melanomlar genellikle çok hızlı büyüyorlar ve koyu, düzensiz şekilde oluyorlar. Erken evredeyken tedavi edilebiliyorlar. Ancak melanom farkedilmezse, vücudun diğer kısımlarına da yayılarak tedavisi çok zor hale geliyor.

Çoğu cilt kanseri, çok fazla ultraviyole (morötesi) ışına maruz kalmaktan dolayı oluşuyor. Her ne kadar güneşe çıkmamak imkansız olsa da, bazı önlemlerle kanser riskini azaltmanız mümkün :

Güneşten korunun

Yılın hangi zamanı olursa olsun dışarı çıkarken mutlaka güneşten korunun.

SPF 70 Güneş KremiWaldorf, Maryland'daki Mid-Atlantic Skin Surgery Intitute direktörlerinden dermatolojist Dr. George Verghese şöyle diyor : "Dışarı her adım attığınızda en az 15 faktör korumalı güneş kremi sürün. Bu aynen şunun gibi olmalı: uyan, dişlerini fırçala, saçını tara ve güneş kremi sür. Güneş kreminin UVA ve UVB ışınlarından koruduğundan da emin olun."

Verghese, UVA ışınlarının daha derinlere inip deri hücrelerine ulaşarak kırışıklık ve lekelere yol açtığını, ancak UVB ışınlarının çok daha güçlü olduğunu ve derinin katmanlarına zarar vererek kansere yol açtığını söylüyor.

Güneş koruyucu kreminizi tanıyın

Amerikan Kanser Derneği güneş koruyucu krem seçerken mutlaka açıklamasını okumanızı öneriyor : Güneş koruma faktörü (SPF) ne kadar yüksekse o kadar fazla korur. Ancak grup, güneş kremlerinin tamamen koruma sağlamadığı konusunda da uyarıyor.

Bunun da ötesinde güneş koruma faktörü sayısı sadece UVB ışınlarına karşı koruma miktarını göstermek için kullanılır. Hem UVA hem de UVB ışınlarına karşı koruma sağladığını iddia eden ürünleri kullanmak en iyisidir. Ancak Cilt Kanseri Vakfı'na göre şu anda UVA'ya karşı korumayı ölçen bir stardart bulunmuyor.

Bir kez kremlenmek yeterli değil

Verghese "her 2-4 saatte bir tekrar güneş kremi sürün" diyor. Ayrıca yüzecekseniz sadece suya dayanıklı değil su geçirmez bir güneş kremi kullanmanızı ve hala etkili olduğundan emin olmanız için son kullanma tarihine dikkat etmenizi öneriyor.


Güneş gözlüğünüzü unutmayın

Güneş gözlükleri sizi sadece ileri yaşlarda ortaya çıkabilecek katarakta karşı korumaz, aynı zamanda gözünüzde ortaya çıkabilecek melanoma ve göz çevresinde oluşabilecek cilt kanserine karşı da koruma sağlar. UVA ve UVB ışınlarına karşı yüzde 99-100 oranında koruma sağlayan gözlükleri tercih edin. Daha düşük oran, daha düşük koruma demektir.

Günşten koruyan giysiler giyin

Cildinizi örten giysiler giyin ve sahilde de mutlaka bir gölgeliğiniz olsun. Eğer uzun yürüyüşler yapıyorsanız koru renk giysiler daha fazla koruma sağlayacaktır. Ayrıca sık dokunmuş kumaşlar seyrek dokunmuş kumaşlardan daha iyidir. Günümüzde çok az sayıda şirket güneş koruyusu giysiler üretmekte. Bu giysiler çok sık şekilde dokunmuş olup UV ışınlarına karşı özel bir tabaka içeriyor. Verghese bu tip giysiler de işe yaradığını söylüyor.

Günün hangi saatinde olduğunuzu bilin

Güneşin en güçlü olduğu saatlerde dışarı çıkmaktan kaçının. Verghese özellikle sahildeyken öğleden sonradan akşamüstü 3'e kadar güneşten uzak durmanızı öneriyor. Eğer mutlaka dışarı çıkmanız gerekiyorsa da gölgelik bir yer bulun ve güneşten korunun.

Nasıl güneşleneceğinizi bilin

Birleşik Devletler Ulusal Sağlık Bakanlığı düzenli olarak solaryuma gidilmemesi konusunda uyarıyor. Bunun sebebi solaryumlarda kullanılan ampullerinde yoğun şekilde UVA ve UVB ışınları yayması.

Verghese solaryumların şu anda cilt kanseri konan çoğu gencin hastalığının sebeplerinden biri olduğunu söylüyor. "Solaryumlar toplam morötesi radyasyonu adeta hızlandırıyor. Böylece cilt kanseri birçok kişide çok daha erken yaşta ortaya çıkıyor."

Son olarak...

Vücudunuzu tanıyın, ben ve lekelerdeki asimetri, sınır, renk ve çap özelliklerine dikkat edin. Cildinizi ayda bir kez dikkatlice inceleyin, eğer bir anormallk görürseniz hemen doktorunuza görünün.

Cilt kanserinde hayatta kalmak için en önemli şey erken teşhistir. Stephanie White bunu çok iyi biliyordu. Melanomunu erken farketti çünkü vücudundaki lekeleri tanıyordu. Bu alışkanlık sizin de hayatınızı kurtarabilir.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Cilt Kanserinden Korunma Önerileri

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar