Azınlıklar ve Kadınlar Daha Fazla Kanser Ağrısı Hissediyor Olabilir

KanseriTedaviEt.com | Perşembe, Mayıs 14, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerWebMD'nin haberine konu olan araştırmaya göre azınlıklar ve kadınların hissettiği kanser ağrıları daha şiddetli olabilir. Ancak yapılan araştırma çok küçük çaplı, bu yüzden sonuçlar çok da anlamlı olmayabilir. Kültüler ve sağlık hizmetlerindeki farklılıklar da ağrının farklı ifade edilmesini etkiliyor olabilir.

Yeni bir çalışmaya göre siyahlar, hispanikler ve diğer azınlıklara mensup ileri kanser hastaları beyazlara göre daha fazla kontrol edilemeyen kanser ağrısı hissediyorlar.

İleri kanser hastası 96 kişiye 6 aylık bir süre için hissettikleri ağrı miktarı için 0'dan 10'a kadar puan vermeleri istendi.

Sonuçlara göre beyazlar, sürekli veya ani olarak yaşadıkları ağrı için beyaz olmayanlara göre daha düşük puan verdiler.

Araştırmaya göre ayrıca kadınlar da erkeklere göre daha fazla seviyede ani ve beklenmedik ağrı hissediyorlar.

Michigan Üniversitesi doktorlarından olan ve araştırmayı yürüten Carmen R. Green bütün katılımcıların tıbbı bakım alma imkanlarının olduğunu, bu yüzden etnik ve cinsiyet farklarının neden etkili olduğunun tam olarak net olmadığını belirtiyor.

Bunun sebebi beyaz olmayan katılımcıların ağrıyı basitçe daha farklı hissetmeleri olabilir. Azınlık katılımcıların acı için beyazlara göre daha az tedavi görmüş olma ihtimalleri de var.

Green "Kanser kaynaklı ağrı için değişik tedavi yöntemlerimiz var, ancak bu hastalık yüzünden hayatını kaybedenlerin çoğunluğu yetersiz tedavi görüyor. Bu herkesi kapsayan bir problem olsa da, azınlık halktan olan hastalar için daha büyük bir problem olabilir" diyor.

Cleveland Clinic onkolojistlerinden Derek Raghavan ise araştırmanın çok küçük çaplı olduğunu, beyazlar ve beyaz olmayanların hissettiği kansere bağlı ağrı konusunda anlamlı sonuçlara varabilmek için çok az sayıda azınlık katılımcının yer aldığını düşünüyor.

Çalışmaya katılanların yüzde 30 beyaz olmayanlar, yüzde 70'ini ise beyazlar oluşturuyor. Katılımcıların yüzde 66'si ise kadın.

Raghavan "bu çalışma ırk, cinsiyet, sosyal statü ve eğitim konusunda daha kapsamlı ve dengeli olsaydı daha anlamlı sonuçlara varılırdı" diyor.

Raghavan'a göre hastaların hissettikleri ağrı hakkındaki söylemleri arasında farklılığın sebebi kültürel de olabilir. "Belki de hissettikleri acı farklı değildir, belki sadece kültürleri çektikleri acı hakkında daha kolay konuşmalarına izin vermiyordur."

Raghavan etnik gruplar arasında kanser ağrıları için alınan tedavi konusunda belirgin farklılıklar olduğunu, bunun da fakir ve tıp hizmetinin yetersiz verildiği bölgelerde çalışan ve ağrı konusunda uzman personelin çok daha az olmasından kaynaklandığını düşünüyor.

Dil farklılıkları ve iletişimdeki diğer sorunlar da azınlık halktan hastaların daha fazla kanser ağrısı yaşamasına sebep oluyor olabilir.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Azınlıklar ve Kadınlar Daha Fazla Kanser Ağrısı Hissediyor Olabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar