Anemi İlaçları Kanser Hastalarında Ölüm Riskini Artırıyor Olabilir

KanseriTedaviEt.com | Çarşamba, Mayıs 06, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerBusiness Week'te yayınlanan habere göre, son çalışmalar kanser hastalarının kullandığı anemi ilaçlarının ölüm riskini artırdığını gösteriyor. Araştırmacılar kansere bağlı anemi hastalarının bu ilaçları kan nakline alternatif olarak rutin şekilde kullanmaması gerektiğini düşüyorlar

İki yani çalışma, genellikle kanser hastaları tarafından anemiye (kansızlık) bağlı bitkinliğe karşı kullanılan Procrit and Aranesp gibi ilaçların, ölüm riskini artırdığına ve kan pıhtılaşması gibi zıt etkilere sebep olduğuna dair yeni kanıtlar sunuyor.

Eritropoez uyarıcı ajanlar (ESA) olarak bilinen bu ilaçlar daha önceki çalışmalardaki yüksek kalp krizi riski, çarpıntı ve tümör büyümesi ile de ilişkilendirilmişti. Bu ilaçların kanser hastaları tarafından kullanılmaya devam edilmesinin ana sebebi, hastaların yaşam kalitesini artırırken kan nakline olan ihtiyacı azaltması.

Kırmızı Kan HücreleriESA'lar eritropoietin (Epogen, Procrit) ve darbepoetin (Aranesp) içerirler. Amerikan Sağlık Bakanlığı'na göre ESA'lar kemik iliğini uyararak yeni kırmızı kan hücresi (alyuvar)üretimini sağlıyorlar. Bu ilaçlar kemoterapiye bağlı olarak oluşan anemi ve dialize bağlı kronik böbrek hastalarındaki aneminin tedavisinde kullanılıyor.

Ancak artan endişeler Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi'ni (FDA), 2007 yılında ilaç üreticilerine bu ilaçlara bir "kara kutu" uyarısı koyma zorunluluğu getirmeye itti. Uyarı bu ilaçların kan pıhtılaşması, kalp krizi, çarpıntı, kalp yetmezliği gibi riskilerin önüne geçmek için mümkün olan en düşük dozda alınmasını içeriyordu. FDA ayrıca deneylerde genellikle kan seviyeleri 12 gr/desilitre'den daha fazla yükseldiğinde artan riski işaret ettiğinden, ilaçların reçetelerde de mümkün olan en düşük dozda yazılmasını önerdi.

Yapılan iki yeni çalışma bu uyarıları destekler nitelikte. İlk çalışmada Ancak Kanada Alberta Üniversitesi doktorlarından Anthony Reiman ve diğer araştırmacılar 12.000 kişiyi içeren 52 klinik deneyin verilerini analiz ettiler.

Araştırmacılar, çıkan sonuçlara göre bu ilaçları kullanlardaki ölüm riski kullanmayanlara göre sadece yüzde 15-16 fazla olsa da, kanser hastalarındaki yüksek ölüm riskinin belirgin sayıda kişiyi etkileyecebileceğini söylüyorlar.

Albera Üniversitesi'nde yardımcı doçent olan araştırmacı Dr. Scott Klarenbach şöyle diyor : "Bu ilaçlar, ilerki çalışmalar güvenilir olduklarını ve klinik fayda sağladıklarını göstermedikçe, kansere bağlı anemi hastaları tarafından kan nakline alternatif olarak rutin şekilde kullanılmamalı. Her ne kadar bu kullanım hastalar ve pratisyenler tarafından kabul görsede, yüksek ölüm riskiyle de bağlantılı."

Reiman "belliki bu ilaçlar daha uzun bir hayat sağlamıyor gibi gözüküyor" diyor. "Yaşam kalitesini artırmada bazı faydaları olabilir."

Çalışma 30 Nisan'da Kanada Tıp Birliği Dergisi'nde online olarak yayınlandı (PDF).

The Lancer dergisinin 2 Mayıs sayısında da yayınlanan başka bir çalışmada ise, İsviçre'deki Bern Üniversitesi'nden Dr. Julia Bohlius liderliğindeki araştırmacılar, toplam 14.000 kişiyi içeren 53 deneyin bulgularını incelediler. Çalışma süresince 1.500 hasta, toplamda 5.000 hasta hayatını kaybetti.

Araştırmacılar ESA'ların çalışma süresince ölüm riskini yüzde 17 oranında etkilediğini buldular. Sonuçlara göre kemoterapi gören hastalarda ESA ölüm riskini yüzde 10 oranında artırdı.

Northwestern Üniversitesi profesörlerinden Dr. Charles Bennett'in sürdüğü bir çalışmanın sonuçları da geçen sene Amerikan Tıp Birliği Dergisi'nde yayınlanmıştı. Sonuçlar yine ESA'ların kanser hastalarında riski artırdığını işaret ediyordu. Bennett yeni verilerin bu bulguları desteklediğine inanıyor.

Bennett şöyle diyor : "Mesaj oldukça açık : Gerçek ve belirgin olan bir güvenlik kaygısı var."

Bennett ayrıca yaşam kalitesi ve kanser hastalarında kan nakli sayısının azalması gibi konularında da abartıldığınu düşünüyor. Bennett "Birleşik Devletler'de bu ilaçların kanser hastaları üzerinde uygun kullanımı palyatif (bir hastalığın sıkıntı ya da acı veren bazı belirtilerini azaltan ya da ortadan kaldıran) tedavi içindir ve ben bunu destekliyorum" diyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Anemi İlaçları Kanser Hastalarında Ölüm Riskini Artırıyor Olabilir

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar