Sigara İçmeyen Kişilerdeki Akciğer Kanseri Riski Araştırılacak

KanseriTedaviEt.com | Salı, Mayıs 05, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Akciğer KanseriAmerikan hükümeti özel sektörle işbirliği yaparak sigara içmeyen kişilerde görülen akciğer kanseriyle ilgili bir araştırma başlatıyor. Daha önce hiç sigara içmemiş kişilerdeki akciğer kanseri, sigara içenlerdekine göre birçok farklılık gösteriyor. Proje, bu kişilerdeki riski önceden tespit etmeyi hedeflemesi açısından bir ilk olma özelliği taşıyor.

Amerikan hükümeti ve özel sektörde çalışan bilimadamları, bügün sigara içmeyen kişilerde oluşan akciğer kanserinin biyolojik belirtilerini bulmayı amaçlayan bir araştırma işbirliğini duyurdular. Araştırmaya konu olan çalışmalar, akciğer kanserinin biyolojisini daha iyi anlamaya yönelik tasarlandı ve sigara içmeyen kişilerde erken evredeki akciğer kanserini tespit edecek bir test geliştirmeyi hedefliyor.

Kanserde erken teşhis araştırmalarını destekleyen ve kar amacı gütmeyen bir organizasyon olan The Canary Foundation ve Amerikan Kanser Enstitüsü (NCI) bu çalışmaları finanse ediyor. NCI'ye bağlı Erken Teşhis Araştırma Ağı (EDRN) ve The Canary Foundation araştırma için 1'er milyon dolar veriyor.

Sigara İçmeyen Kişilerdeki Akciğer Kanseri Riski AraştırılacakDaha önce yapılan araştırmalara göre, daha önce hiç sigara içmemiş kişilerdeki akciğer kanseri sigara içenlerdekine göre birçok farklılık gösteriyor. Örneğin sigara içmeyen akciğer kanseri hastalarında doku yapısı daha farklı tümörler, gen bozulmaları, ve farklı demografik profiller görülüyor. Seattle'da Fred Hutchinson Kanser Araştırmaları Merkezi doktorlarından olan ve Canary Foundation'a bağlı projeleri yürüten Dr. Samir Hanash şöyle diyor : "Sigara kullanmayan kişiler üzerine yapılan çalışmalarda harcanan efor oldukça sınırlı ve günümüzde bu kişilerdeki artan kanser riskini tespit etmek için bir tarama testi veya yaklaşım mevcut değil. Bu yoksunluk da sigara kullanmayan kişilerde erken teşhisi imkansız kılıyor ve kanserler ancak ileri seviyelerde farkediliyor. Bu çalışmadaki amacımız bunun önüne geçmek."

Dünya çapında yapılan tahminlere göre tüm akciğer kanserlerinin yüzde 25'i; erkeklerde yüzde 15, kadınlarda da yüzde 50 oranındaki akciğer kanseri sigara kaynaklı değil. Dallas'taki Teksas Üniversitesi Güneybatı Tıp Merkezi doktorlarından olan ve NCI çalışmalarının takım lideri Adi Gazdar "Eğer sigara içmemiş akciğer kanserini ayri bir kategori olarak kabul edersek, dünyada en ölümcül kanser olarak yedinci sıraya yerleşir; serviks, pankreas ve prostat kanserinden bile önce gelir" diyor.

Dünyada önde gelen beş ulusal kanser araştırması entitüsüne bağlı araştırmacılar, akciğer kanserli doku hücreleri ve kan örnekleri kullanarak koordineli bir çalışma, aynı örnekler üzerinde farklı yöntemler ve tecrübeleriyle biyolojik belirtileri bulmaya çalışacaklar. Araştırmacılar tüm verileri tek bir yerde toplayarak, en umut verici biyolojik işaretleri bulmak için sonuçları birleştirecekler. Bu tasarım sayesinde proje, yaklaşımın fizibilitesini göstermesi ve verilerin farklı platformlara entegre edilmesi adına bir pilot çalışma sayılacak. Eğer başarıya ulaşırsa araştırmacılar projeyi EDRN'nin diğer işbirlikçilerine de açacaklar.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Sigara İçmeyen Kişilerdeki Akciğer Kanseri Riski Araştırılacak

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar