Nitrik Oksit Köpeklerdeki Kanseri Yok Etti. İnsanlara da Uygulanabilir mi ?

KanseriTedaviEt.com | Salı, Mart 24, 2009 | 0 yorum » | Yazı boyutu : Yazı boyutunu büyüt Yazı boyutunu küçült

Tüm HaberlerWebMD'de yayınlanan habere göre araştırmacılar, truva atı olarak nitelendirdikleri nitrik oksit bazlı bir ilaçla ileri derecede kanseri hastası olan bir köğeği tamamen iyileştirmeyi başardılar. İnsanlar ve köpekler genetik olarak çok benzediğinden, tedavi ileride insanlar üzerinde de uygulanabilir.

Cleveland Clinic'teki araştırmacılar köpeklerdeki kanseri herhangi bir yan etki ve rahatsızlığa sebep olmadan başarıyla tedavi ettiler. Aynı strateji, insanlardaki kanserin tedavisine de önayak olabilir.

Cleveland Clinic doktorlarından Dr. Joseph A. Bauer bu olağandışı başarının detaylarını Salt Lake City'deki bir toplantıda paylaştı.

Bauer'in ekibinin başarı hikayesi Oscar isimli bir mucize köpekle başlıyor. Oscar Bichon Frise cinsi 10 yaşında bir köpekti ve çok ileri derece bir kanser olan anal kese adenokarsinomu hastasıydı. Kemoterapi ve radyoterapi başarısız olmuştu ve yürümesini engelliyordu. Oscar'ın 3 aylık ömrü kalmıştı.

Bauer ve arkadaşları tam bu zamanda Oscar'a kanseri yokeden bir ilaç olan nitrosylcobalamin (NO-Cbl) verdiler. İki hafta içersinde Oscar'ın kanserinde gözle görülür bir iyileşme oldu ve Oscar tekrar yürümeye başladı.

Truva atı kanseri yok ediyor

NO-Cbl isimli ilaç kanser hücrelerini aynı bir biyolojik truva atı gibi hedef alıyor. Truva atı kavramı, dışardan zararsız gibi gözüken birşeyin içinde gizli zarar vermeye yönelik bir madde olarak kullanılıyor.

Bu vakada kullanılan ilaç kanseri yok eden bir madde olan ve B12 vitaminine bağlı nitrik oksitle yapıldı. Hücrenin yüzeyindeki reseptörler, vitamini çekerek hücrenin içine girmesine yardım ederler. B12 reseptörleriyle kanser hücreleri anormal derecede hızlı büyürler. NO-Cbl bu reseptörlerin tespit eder, kanserli hücrelerin içine sızar ve kanseri hücreyi öldürecek nitrik oksiti bırakır.

Amerikan Kimya Derneği tarafında yayınlanan bir habere göre bilim adamları 60 yıldan uzun süredir, kanserle savaşıçak bir B12 bazlı truva atı geliştirmeye çalışıyordu.

Bauer'in ekibi diğer iki köpeğin tedavisinde de umut vadeden ve negatif yan etkileri olmayan sonuçlardan bahsediyorlar. Ultrason and MRI görüntülemesi her 3 köpekteki tümörün boyutlarında belirgin küçülme göstermiş. 6 yaşında golden retriever cinsi bir köpek olan Buddy'e uygulanan NO-Cbl tedavisi spinal (omurilik) tümörde yüzde 40'lık bir küçülme sağlamış. Daha önce sağ arka ayağında sinir hasarı olan Buddy şu an 2 mil yürüyebiliyor. Uygulanan tedavi, operasyonu imkansız hale gelmiş tiroid kanseri olan 13 yaşında dişi bir Giant Schnauzer'in tümöründe de belirgin bir küçülme sağlamış. 10 haftadan daha az bir sürede tümör yüzde 77 oranında küçülmüş. Ekip şimdi Haley isimli bir golden retrieverdaki spinal tümörü tedavi etmeye çalışıyor.

Bauer'in ekibi NO-Cbl ile 10 tane köpeği başarılı bir şekilde tedavi etmek istiyor ve hemen ilacı insanlar üzerinde test etmek için Birleşik Devletler Yiyecek ve İlaç Bakanlığı'ndan (FDA) onay almak istiyor. Bauer insanların ve köpeklerin genetik olarak benzer olduklarını vurguluyor. Bu benzerlik, ilacın FDA'nın sıkı onay sürecinden geçme şansını arttırabilir.

Ev hayvanlarına da odaklanın

Birleşik Devletlerde hey yıl 6 milyon köpeğe kanser teşhisi konuyor. Genetik olarak insanlara benzeyen ve kansere yakalanan ev hayvanlarla çalışmak araştırmacılara kanseri tedavisinde bir fırsat sunuyor.

Bauer şöyle diyor : "Ulusal Kanser Entitüsü sahipleriyle aynı çevresel faktörlere maruz kalan ev hayvanlarının verilerini topluyor. Onlar sizinle aynı havayı soluyup aynı suyu içiyorlar. Eğer bir köpekte kanseri tedavi edecek bir yöntem bulursanız bunu çok büyük bir ihtimalle insanlara da uygulayabilir ve fareler üzerinde olduğundan daha büyük bir başarı oranı elde edersiniz.

Bu tip araştırmalar ayrıca Oscar vakasında olduğu gibi ev hayvanlarının hayatlarını da kurtarabilir.

Bauer şöyle ekliyor : "Biz hiç iyileşme umudu olmayan kanser hastası köpeklere tedavi şansı sunan çok az araştırma grubundan biriyiz. Birçok insan böyle bir olayda başka seçenek olmadığı ve hayvanlarının acı çekmesini istemediği için uyutulmasını tercih ediyor."

Aynı zamanda bir köpek sahibi olan Bauer araştırmasının hayatında yapmaya değer en önemli şeylerden biri olduğunu düşünüyor.

Bu yazı KanseriTedaviEt.com'da yayınlanmıştır - Nitrik Oksit Köpeklerdeki Kanseri Yok Etti. İnsanlara da Uygulanabilir mi ?

Blog Widget by LinkWithin

0 yorum

Yorum Gönder

Bu ay en çok okunanlar